Jamón
Jen maso a čas...
Tajemství famózní chuti španělské sušené šunky Jamón (čti chamón) tkví v jednoduchosti a kvalitě.
Výběr a osobní znalost dodavatelů, pro které je chemie neznámé slovo a jejichž produkty jsou vždy 100% přírodní bez jakýchkoliv éček či barviv - to jsou sušené šunky na Jamonarna.cz.
Naším dodavatelem Jamonu serrano (bílé prasátko) je firma Granadul ze španělské Granady.
Naším dodavatelem Jamonu Ibérico (černé iberské prasátko) je rodinná farma Símon Martín, která sídlí ve vesničce Guijuelo v oblasti Salamanca.
Oba patří ke světové špičce ve svém oboru.
Simón Martín
Staletími prověřené postupy chovu a zpracování, sůl, podnebí a čas... nic víc...K sušení a zpracování používají vždy pouze tradiční původní postupy sušení na čerstvém horském vzduchu.
Nikdy nevyužívají klimatizované místnosti a další "vymoženosti", které urychlují to, co by s ohledem na výslednou chuť rozhodně urychlováno být nemělo.
Jamón i jeho názvosloví je trochu věda, ale pro rychlou orientaci postačí vědět pár základních věcí:
Jsou dva základní druhy sušené šunky:
- z bílého prasátka (podobného, jaké máme i v Čechách) je Serrano
- z černého prasátka (tzv. iberského vepře, který žije výhradně ve Španělsku) je pak Ibérico
Každé prasátko má:
- přední nohu, které se říká "paleta"
- zadní nohu, které se říká "jamón" (čti chamón)
Důležitým parametrem kvality je délka zrání (čím déle tím lépe)
- 8 - 36 měsíců
- 15 měsíců
I sušené šunky Ibérico také čím se prasátko živí:
- Ibérico de Cebo - vepříci krmení běžným organickým krmivem
- Ibérico de Bellota - vepříci se živí pouze žaludy
S výběrem Jamónu Vám rádi poradíme, napište nebo zavolejte.
Podrobnější informace o Jamónu pro Vás:
Víte, jaký je nejdražší Jamón na světě?