Chorizo klobása nebo chorizo salám chcete-li je světoznámá delikatesa, jejímž domovem je Španělsko a Portugalsko. Pravé chorizo smí obsahovat pouze dosti na hrubo mleté maso iberských nebo bílých vepřů, sůl, koření a sušenou papriku. Je zabalené zpravidla v přírodním střívku a sušené výhradně přírodním způsobem na čerstvém horském vzduchu po dobu několika měsíců.
Na trhu existuje velká spousta sušených salámů s velmi různou kvalitou. Věřte nám, že rozdíl v ceně není ani zdaleka tak velký, jako rozdíl v kvalitě a tím logicky i v chuti.
Choriza z našeho eshopu výrobců Ballesteros či Símon Martín patří ke špičce ve svém oboru a všechna výše zmíněná kritéria samozřejmě splňují.
Druhy choriza
- cular delší zpravidla 50 - 60 cm a tlusté 4 - 6 cm
- sartra (nebo také herraudra) větší kusy choriza ve tvaru podkovy o váze 300 - 500 g
- vela rovné a tenké, délka cca 30 cm, tlusté 2 - 3 cm
- ristra (nebo také pepona) věnec menších choriz, který tvarem připomíná naše špekáčky, je ale výrazně menší
Každý správný gurmán také nesmí vynechat podobnou delikatesu Salchichon cular. Připravuje se také hrubým mletím masa iberských prasátek, ale na rozdíl od chorize neobsahuje papriku. Má tak výraznější čistě masovou chuť doladěnou kuličkami kvalitního pepře. V naší nabídce můžete ochutnat třeba jako součást oblíbené iberské trojkombinace.
V kombinaci s dobrý vínem, olivami či kvalitním sýrem pak naše chorizo přestavuje extrémně jednoduchou cestu (na příprav potřebujete pár minut, prkénko a nůž) k famózním gurmánským zážitkům.
Rádi doporučíme třeba krásně sladěnou kombinaci se sýrem Manchego a červeným vínem Mala Vida v naše gurmánově setu.
Jak konzumovat?
Chorizo je ideální konzumovat nakrájené na plátky cca 1 - 3 mm. V naší iberské trojkombinaci dostanete chorizo nakrájené jemně. Pokud kupujete chorizo vcelku doporučujeme vyzkoušet. Náš tip - silnější plátky (kolem 3 mm) dají lépe vynikout konzistenci a tím i chuti.