Jamón je jídlo

 
 

Pro Španěly je to životní styl, pro Čechy pořád ještě strašák v duchu "ááá, to je to, čeho se nenajíme a je to drahý." Několik konceptů u nás dokázalo, že právě proto jsou Španělé ve světové gastronomii určujícím národem." 

 ..píše se v Gastromapě Lukáše Hejlíka o Café Jamón (kde si na náměstí v Dolních Břežanech můžete užít naše speciality a také je zde výdejní místo našeho eshopu, podívejte se na www.cafe-jamon.cz ) a my dodáváme, že je to - pro hodně Čechů bohužel - poměrně přesná formulace. 

Naším cílem je ukázat Vám, že jamón (a nejen jamón) je běžná součást gastronomie. Že je to zkrátka jídlo jako každé jiné a že si tapas můžete dopřát jako další možnost pravidelného stravování, oběd, či večeři. Ať už běžné nebo sváteční. 

Není to drahé a najíte se: 

Jakkoliv etalonem je pro nás především kvalita, tak se nám podařilo vyladit nabídku kdy za rozumnou cenu, dostanete špičkovou kvalitu.Budete-li hledat opravdu co nejlevnější alternativu pro pravidelné stravování, zkuste třeba 8 deka špičkového Jamón Serrano gran reserva Granadul ( a to je už fakt plný velký talíř, který nasytí) s křupavou rajčatovou ciabattkou (olivový olej dostanete zdarma)  máte do 100,- vydatný oběd. A to je jen základ. Chcete-li si dopřát ještě lepší zážitek, vyberte si z připravených comidas jídel nebo si nechte připravit "něco s něčím a něco k tomu" - personál Vám rád poradí a i s lahví špičkového vína budete mít úžasný kulinářský zážitek a krásný večer  za méně než 2/3 ceny ve velké restauraci 

Sušené šunky Jamón Serrano (z bílého) i Jamón Ibérico (z černého) prasátka vždy bez éček můžete zakoupit zde.

Je to dobré:

Je to neskutečně dobré! Nabídka v Café Jamón je výsledkem několika let pobytu ve Španělsku (majitel a jeho přátelé z řad dodavatelů). Už i  "základní" Jamón Serrano je fantastický gurmánský zážitek. Ibérico nebo dokonce Ibérico de bellota, sýry, olivy, grilovaná klobáska chistorra,  vyhlášené tarteletky....zkrátka nebe v hubě! Těžko se to popisuje, chce to prostě ochutnat! Jo a nejlepší káva v Břežanech samozřejmě. A vína.. a..mandle..a..

Je to zdravé:

my v Café Jamón a Jamonarně  jsme sice přesvědčeni, že "tělo není blbý" a když to chutná, tak to musí být i zdravé, ale pokud tento úhel pohledu úplně nesdílíte, neuškodí pár vědeckých faktů:

  • Jamón obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B6, E a vitamíny skupiny D.
  • Jamón je přirozeným zdrojem železa, vápníku, fosforu, zinku a hořčíku. Zejména kvůli obsahu železa je jeho pravidelná konzumace doporučována jako prevence osteoporózy. 
  • Vysoký obsah mononenasycených tuků a olejové kyseliny řadí jamón po bok olivového oleje, který je jedinou přírodní potravinou s vyšším obsahem těchto látek. Mononenasycené tuky snižují riziko kardiovaskulárních nemocí.  
  • Jamón představuje velice chutný zdroj těch nejkvalitnějších bílkovin. Vedle jejich vysokého obsahu je nutno poukázat rovněž na vysoký poměr esenciálních aminokyselin, zvyšující jejich přínos pro naše tělo. V průběhu procesu zrání navíc dochází k hydrolýze bílkovin na volné aminokyseliny, což ulehčuje trávení jamónu. Proto je jamón pocitově lehkou potravinou, po níž se nikdy necítíte, jakobyste měli "kámen" v žaludku. 
  • Dbejte na to, abyste nezkazili blahodárné účinky jamónu příjímáním karcinogenních konzervantů či barviv. Ačkoliv přirozený proces výroby jamónu umožňuje dosáhnout těch nejlepších výsledků s jedinou ingrediencí, solí, zamořila španělský trh epidemie průmyslově vyráběných jamónů s obsahem zdraví nebezpečných látek E-250 a E-252. 
jamon-iberico-jamonarna
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení