Jamón Serrano podrobně

 

 Serrano_jamon_podrobne_titul

         Jamon Serrano pochází z bílých vepřů. Tahle prasátka jsou velmi podobná těm, která známe i od nás, nicméně některé španělské rasy - jakkoliv vizuálně velmi podobné - mají specifické vlastnosti, které je předurčují k chovu právě kvůli delikatesní sušené šunce. Asi nejdůležitějším faktorem je vyšší podíl tuku v mase, díky kterému je možné maso déle sušit a dosáhnout tak špičkové kvality.

Názvosloví

Bílá prasátka žijí zpravidla ve velkochovech a jsou krmena běžným organickým krmivem.
Podle názvu sušené šunky poznáme, jestli se jedná o přední (tzv. paleta) nebo zadní nohu (Jamón).
Důležitým parametrem je také délka zrání (u Serrana 8 až 24 měsíců).

Jamon Iberico z černého iberského vepře

          Serrano z bílých vepřů je mnohem rozšířenější a běžnější ( a také levnější) než Ibérico (z černých iberských vepřů). Serrano tvoří cca 90% produkce sušených šunek ve Španělsku (10% tak zbývá na Ibérico). Na trhu je k dispozici spousta různých výrobců a bohužel také spousta různě kvalitních produktů. Náš dodavatel Jamonu Serrano firma Granadul z jihošpanělské Granady patří mezi již nemnoho z těch, kteří stále dodržují původní přírodní po generace prověřené postupy zejména absenci jakýchkoliv éček a chemických konzervatů a sušení výhradně za přispění čerstvého horského vzduchu (farma Granadul sídlí v podhúří Sierra Nevada).

          Tyto čistě organické postupy jsou na jedné straně mnohem náročnější pokud jde o čistotu a znalosti, dovednosti a um producenta, na druhé straně přináší obrovskou přidanou hodnotu v kvalitě a chutí výsledného produktu. Pokud jste měli doposud zkušenost jen s průmyslově vyráběnými sušenými šunkami (zpravidla k dostání ve velkých obchodních řetězcích) pak vězte, že jakýkoliv produkt z Jamonarny pro Vás bude nesmírně příjemným překvapením.

Serrano_platek
Jamón Serrano plátek 

Barva - Serrano má světlejší červenou barvu, která připomíná barvu vařené šunky. Odstín je o něco tmavší než u italského Prosciutta (podrobnosti na naše blogu Jamon vs Prosciutto), naopak je světlější než Jamón Ibérico.

Chuť - Maso je velmi šťavnaté a jemné a má jen velmi lehký nádech slanosti. Serrano z Jamonarny se krásně rozpouští v ústech a dobře ladí zejména s lehčími červenými víny.

Tuk - Serrano má zpravidla souvislou vrstvu bílého tuku, který je nedělitelnou součástí, je velmi zdravý a je dominantním nositelem chuti. Ideální nakrojený plátek Serrana by měl obsahovat cca 30% tohoto bílého tuku.

Tvar - oproti kýtám z černých iberských prasat jsou sušené šunky Serrano "baňatější" a svým tvarem připomínají kytaru

Délka zrání - obvyklá délka zrání u šunky z bílého prasátka se pohybuje mezi 7 až 16 ti měsíci

Potrava a chov - bílá prasátka se zpravidla živí běžným organickým krmivem (luštěniny, obilí) a chovají se ve velkochovech

Potřebujete více informací? 

Jamón podrobně Jamón podrobně


Vím vše co potřebuji a jdu nakupovat


Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení