Pomocník pro rychlý výběr jamonu


Názvosloví Jamónu
a důležité parametry
je to trochu věda, ale s námi to snadno zvládnete

 Jamon Iberico z černého iberského vepřejamon_iberico_nazvoslovi



Paleta nebo Jamón?
Mám si pořídit raději předni nebo zadní nohu?

paleta vs jamon

Paleta (přední noha):

  • levnější přitom stejně kvalitní, stejně jako ostatní produkty bez éček a konzervantů

  • menší (váha  podle druhu +/- 4kg až 4,5kg, z celkové hmotnosti  získáte "větší polovinu" výtečné sušené šunky) - to je pro zákazníky často výhoda; pokud pořádáte menší party (do cca 10-ti lidí) nebo plánujete udělat si pár večerů radost jen ve dvou

  • o něco obtížnější na krájení; přední noha obsahuje více kostí a více obtížnějších míst; s naším podrobným video návodem to zvládnete i s minimem zručnosti

 

Jamón (zadní noha):

  • oproti paletě vyšší cena

  • větší (váha se podle druhu +/- 7kg až 9,5kg, méně kostí znamená větší podíl masa cca 60% - 70% z celkové hmotnosti) ; šunka se hodí na větší party, raut či svatbu; na druhou stranu na skrájení máte 30 dní, za které lze i zadní nohu pohodlně zkonzumovat i ve dvou; věřte nám, máme to vyzkoušené:)

  • snadnější krájení; zadní noha jamón má větší podíl masa, méně kostí, méně komplikovaných míst a velké části, ze který se dá snadno a krásně odkrajovat a vytvářet vizuálně krásně zdobené talíře s kousky sušené šunky; to lze i s přední nohou, ale u té je to o něco obtížnější 

 


 

Serrano nebo Ibérico
Mám si pořídit šunku z bílého nebo z černého prasátka?

Ibérico vs Serrano

My garantujeme, že již základní  8-měsíční paleta serrano  je vysoce kvalitní a úžasný zážitek.
Pro vstup do krásného světa iberské sušené šunky pak rádi doporučíme pro začátek přední nohy (palety) z iberských prasátek.
Na špičce našeho žebříčku pak to vůbec nejlepší, co je běžně dostupné - tedy zadní nohu Jamón ibérico de bellota 36 měsíců.

Serrano (z bílého prasátka)

  • Jamón serrano je běžnější a rozšířenější, produkty našeho dodavatele Granadul jsou vždy bez éček a konzervatntů. Představují jeden z nejkvalitnějších dostupných produktů na trhu. Máte-li zatím zkušenosti jen s průmyslově vyráběnými a balenými sušenými šunkami, bude pro Vás naše Serrano velmi příjemným překvapením.
  • proti ibéricu je levnější 

Ibérico (z černého iberského prasátka)

  • Jamón ibérico luxusní a méně rozšířené, jedinečná chuť rubínově červeného křehkého masa. Farma Símona Martína patří k naprosté špičce v oboru;  sušená šunka ibérico z černých prasátek je profesionálními gurmány všeobecně považována za zcela jedinečný a s ničím jiným nesrovnatelný gurmánský zážitek 
  • proti serranu je o něco dražší

 

Náš tip:

Paleta Ibérico Selección Símon Martín. Tahle prasátka se pasou na dehesách stejně tak jako ta, ze kterých je potom TOP produkt ibérico de bellota. Živí se také výhradně bylinkami a žaludy, ale během období tzv. Montanery (cca říjen až duben) nepřiberou požadovanou hmotnost a tudíž se musí dokrmovat běžným organickým krmivem. Dříve se tomuto typu ibérica říkal "de recebo" (čti "de resebo"). Výsledná šunka tak nemá potřebnou certifikaci, ale - a to nikomu neříkejte - rozdíl v chuti mezi touhle sušenou šunkou a certifikovanou šunkou de bellota pozná jen málo lidí. Selección je tedy nejdostupnější cesta ke skutečně špičkovému kulinářskému zážitku.


Potřebujete více informací?

Jamón podrobně Jamón Serrano podrobně Jamón Ibérico podrobně Jamón podrobně


Vím vše co potřebuji a jdu nakupovat