Názvosloví Jamónu
a důležité parametry
je to trochu věda, ale s námi to snadno zvládnete
Paleta nebo Jamón?
Mám si pořídit raději předni nebo zadní nohu?
Paleta (přední noha):
- levnější přitom stejně kvalitní, stejně jako ostatní produkty bez éček a konzervantů
- menší (váha podle druhu +/- 4kg až 4,5kg, z celkové hmotnosti získáte "větší polovinu" výtečné sušené šunky) - to je pro zákazníky často výhoda; pokud pořádáte menší party (do cca 10-ti lidí) nebo plánujete udělat si pár večerů radost jen ve dvou
- o něco obtížnější na krájení; přední noha obsahuje více kostí a více obtížnějších míst; s naším podrobným video návodem to zvládnete i s minimem zručnosti
Jamón (zadní noha):
- oproti paletě vyšší cena
- větší (váha se podle druhu +/- 7kg až 9,5kg, méně kostí znamená větší podíl masa cca 60% - 70% z celkové hmotnosti) ; šunka se hodí na větší party, raut či svatbu; na druhou stranu na skrájení máte 30 dní, za které lze i zadní nohu pohodlně zkonzumovat i ve dvou; věřte nám, máme to vyzkoušené:)
- snadnější krájení; zadní noha jamón má větší podíl masa, méně kostí, méně komplikovaných míst a velké části, ze který se dá snadno a krásně odkrajovat a vytvářet vizuálně krásně zdobené talíře s kousky sušené šunky; to lze i s přední nohou, ale u té je to o něco obtížnější
Serrano nebo Ibérico
Mám si pořídit šunku z bílého nebo z černého prasátka?
My garantujeme, že již základní 8-měsíční paleta serrano je vysoce kvalitní a úžasný zážitek.
Pro vstup do krásného světa iberské sušené šunky pak rádi doporučíme pro začátek přední nohy (palety) z iberských prasátek.
Na špičce našeho žebříčku pak to vůbec nejlepší, co je běžně dostupné - tedy zadní nohu Jamón ibérico de bellota 36 měsíců.
Serrano (z bílého prasátka)
- Jamón serrano je běžnější a rozšířenější, produkty našeho dodavatele Granadul jsou vždy bez éček a konzervatntů. Představují jeden z nejkvalitnějších dostupných produktů na trhu. Máte-li zatím zkušenosti jen s průmyslově vyráběnými a balenými sušenými šunkami, bude pro Vás naše Serrano velmi příjemným překvapením.
- proti ibéricu je levnější
Ibérico (z černého iberského prasátka)
- Jamón ibérico luxusní a méně rozšířené, jedinečná chuť rubínově červeného křehkého masa. Farma Símona Martína patří k naprosté špičce v oboru; sušená šunka ibérico z černých prasátek je profesionálními gurmány všeobecně považována za zcela jedinečný a s ničím jiným nesrovnatelný gurmánský zážitek
- proti serranu je o něco dražší
Náš tip:
Paleta Ibérico Selección Símon Martín. Tahle prasátka se pasou na dehesách stejně tak jako ta, ze kterých je potom TOP produkt ibérico de bellota. Živí se také výhradně bylinkami a žaludy, ale během období tzv. Montanery (cca říjen až duben) nepřiberou požadovanou hmotnost a tudíž se musí dokrmovat běžným organickým krmivem. Dříve se tomuto typu ibérica říkal "de recebo" (čti "de resebo"). Výsledná šunka tak nemá potřebnou certifikaci, ale - a to nikomu neříkejte - rozdíl v chuti mezi touhle sušenou šunkou a certifikovanou šunkou de bellota pozná jen málo lidí. Selección je tedy nejdostupnější cesta ke skutečně špičkovému kulinářskému zážitku.
Potřebujete více informací?
Vím vše co potřebuji a jdu nakupovat