Video návod jak krájet jamon?

Chtěli byste si zkusit sami doma skrájet španělskou sušenou šunku Jamon Serrano nebo Ibérico, ale nikdy jste to nedělali a nejste si jistí, jestli to zvládnete?

Právě pro Vás začínající cortadory jsme připravili podrobný video návod jak na to.

V pěti videích, které natočil majitel Honza Holemý s manželkou Luckou ve svém Tapas baru Café Jamón se postupně dozvíte:

  • Jak vybrat Jamon?
  • Co budete potřebovat na krájení Jamonu?
  • Jak skladovat Jamon?
  • Jak krájet Jamon?
  • Jak přerušit krájení Jamonu

Návody jsou určené pro úplné začátečníky.


Nejprve se podíváme na to, jak vybrat sušenou šunku pro Vás tak, aby vyhovovala Vašim potřebám:

1. část: Jak vybrat Jamon? 

tady se dozvíme, co znamená název té které sušené španělské šunky

přehledně pak názvosloví vypadá takto:

Názvosloví_jamonu


2. část: Co budeme potřebovat na krájení Jamonu?

Rekapitulace:

  1. stojan na krájení Jamonu
  2. misku na odřezky
  3. kuchyňské nože :
    1. běžný menší kuchyňský nůž na vykosťování
    2. běžný větší kuchyňský nůž na odkrajování tuku a kůže
  4. nůž na krájení jamonu "jamonero")
  5. rukavice (doporučujeme latexové pro lepší cit)
  6. ruličku papírových kuchyňských utěrek

Speciální vybavení naleznete v sekci Příslušenství pro krájení Jamonu


3. část: Jak skladovat Jamon?

Rekapitulace:

Sušená šunka Jamon má běžně trvanlivost dle údaje na štítku v řádu měsíců.

Po doručení doporučujeme zkontrolovat obal a v případě, že je poškozeno vakuum šunku vyjmout z igelitového obalu a skladovat na suchém místě při běžné pokojové teplotě. Případná plíseň na kůži je zcela běžným jevem při přírodním sušení a lze ji snadno odstranit například běžnou kuchyňskou houbičkou namočenou ve vlažné vodě.

Pokud šunku nakrojíte, doporučujeme do cca měsíce zkonzumovat.


4. část Jak krájet Jamon?

Podrobný postup jak uchytit, očistit a krájet sušenou šunku Jamon speciálním nožem.

Jak na problematická místa, kde jsou kosti?

Jak nohu otočit a skrájet z druhé strany?

 

Jamon_serrano_paleta_kost

Paleta Serrano kost po okrájení

 


5. část Jak přerušit krájení Jamonu?

Pro dnešek už jsme spokojeni a krájet budeme zase zítra. Jak ochránit rovinu řezu před vysycháním?