Video návod jak krájet jamon?

Chtěli byste si doma skrájet španělskou sušenou šunku Jamon?

S námi to zvládnete?

Právě pro Vás začínající cortadory jsme připravili zdarma video návod jak na to.

Můžete se také přihlásit na náš Kurz krájení Jamónu.

V úvodním 5-ti minutovém rychlokurzu se stručně a výstižně dozvíte vše potřebné.

V následujících pěti videích se pak dozvíte podrobněji vše co potřebujete k tomu, abyste si užili krájení své první sušené šunky Jamón.

Videa natočil majitel Honza Holemý s manželkou Luckou ve svém Tapas baru.

Návody jsou určené pro úplné začátečníky.

Jamon_nabidka Naše nabídka sušených šunek Jamón. Vždy bez éček.

Honza_cortador_de_Jamon1 Honza jako cortador

Rychlokurz krájení Jamonu

Délka videa: 5:07

V prvním videu se stručně dozvíte vše potřebné.

Jak správně uchytit nohu do stojanu.

Jak očistit od kůže a tuku.

Jak krájet plátky s cortadorským nožem.

Jak nohu otočit.

Věděli jste, že u nás v Jamonarně na Bělohorské 43 na Praze 6 také pořádáme pravidelné kurzy krájení Jamonu?

Není nic jednoduššího, než se přihlásit

Poukaz na cortadorský kurz je také výborný dárek.


A teď trochu podrobněji

Šest témat.

Detailní informace.

S námi to zvládnete, nebojte se toho:)

5Jak krájet Jamon? (zadní kýta)
1 Jak vybrat Jamon?
2 Co budete potřebovat na krájení Jamonu?
3 Jak skladovat Jamon?
4 Jak krájet Jamon? (předni noha paleta)
5 Jak krájet Jamon? (zadní kýta)
6 Jak přerušit krájení Jamonu

1. Jak vybrat Jamon?

Délka videa: 4:20

Pár rad do začátku:

Na výběr máme přední (tzv. paleta) a zadní nohu.

Přední noha paleta je menší, levnější, má menší podíl šunky (40%-50%) na celkové hmotnosti (více kostí), o něco obtížnější na krájení, o to ale vhodnější k učení.

Zadní noha Jamón je větší, dražší, má větší podíl šunky (60%-70%) na celkové hmotnosti, je jednodušší na krájení. Ve výsledku je ale cena za kg skrájené šunky nižší, než u přední nohy (palety).

Vybírat můžeme také Jamón z bílého prasátka (tzv. Serrano) a jedinečný Jamón Ibérico z černého prasátka.

Jamón Serrano z bílého prasátka je běžnější a také levnější.

Jamón Ibérico z černého iberského prasátka je exkluzivní (představuje jen asi 10% celkové produkce Jamonu).

Jamón Ibérico de bellota je pak jedinečný s ničím jiným nesrovnatelný zážitek, jedinečná delikatesa vyhledávaná gurmány po celém světě.

Všechny námi nabízené sušené šunky Jamón jsou výhradně bez éček a chemických konzervantů.

Názvosloví jamonu:

Názvosloví Jamonu může být pro lajka někdy trochu matoucí.

Se základními informacemi se ale snadno zorientujete.

Možná jste se také setkali s tzv. "štítky"a dalšími variantami názvů, to už ale je větší míra detailu nad rámec a záměr tohoto článku. Pokud vás to zajímá, podrobnosti naleznete v dalších článcích:

Vše o Jamónu podrobně
Jamón Ibérico podrobně
Jamón Serrano podrobně

Přehledné základní názvosloví Jamonu v jednoduché grafice:

Nazvoslovi_jamonu_grafika

2. Co budeme potřebovat na krájení Jamonu?

Délka videa: 3:00

Jak vybrat správné vybavení?

V Jamonarně nabízíme kompletní vybavení pro krájení Jamónu.

Pokud si chcete krájení jen vyzkoušet, vybírejte levnější produkty. Pro první krájení fungují podobně, u levných stojanů je jen o něco náročnější manipulace s Jamonem při upevňování a otáčení, dlouhodobě nejsou ale tak odolné jako profesionální vybavení.

Osobně doporučuji vybírat ve střední cenové hladině. Třeba nůž El Jamoner Julio a stojan Jamonero Huelva už jsou téměř profesionální produkty, které vám budou dobře sloužit mnoho let. Pokud vás to chytne, tak se nim nakonec stejně dopracujete:).

Nabízíme také zcela profesionální vybavení.

Volba je samozřejmě jen na vás, rád poradím.

Rekapitulace:

Speciální vybavení:

zakoupíte u nás na e-shopu v sekci příslušenství na krájení Jamónu.

1 stojan na krájení Jamonu
2 speciální nůž na krájení jamonu "jamonero"

Běžné další vybavení:

1 misku na odřezky
2 běžný menší kuchyňský nůž na vykosťování
3 běžný větší kuchyňský nůž na odkrajování tuku a kůže
3 rukavice (doporučujeme latexové pro lepší cit)
4 ruličku papírových kuchyňských utěrek

Také oba běžné kuchyňské nože se vyplatí pořídit opravdu kvalitní a velmi ostré. Nechte si je určitě nabrousit, ušetříte si s tím spousty námahy. Vepřová kůže je fakt velmi tuhá, věřte mi:)


3. Jak skladovat Jamón?

Délka videa: 1:25

Rekapitulace:

Sušená šunka Jamon má běžně trvanlivost dle údaje na štítku v řádu měsíců.

U Jamónu Ibérico od Simóna Martina  doporučujeme  doporučujem zkontrolovat obal a v případě, že je poškozeno vakuum šunku vyjmout z igelitového obalu a skladovat na suchém místě při běžné pokojové teplotě.

Jamón Ibérico Caballero je zabalen ve voskovém papíru a v barevné ponožce, tedy kontrola není potřeba. Skladujte také buď v "ponožce", nebo i volně na suchém místě při běžné pokojové teplotě.

Případná plíseň na kůži je zcela běžným jevem při přírodním sušení a lze ji snadno odstranit například běžnou kuchyňskou houbičkou namočenou ve vlažné vodě.

Pokud šunku nakrojíte, doporučujeme do cca měsíce zkonzumovat.

Věřte mi ale, že naše sušená šunka je tak vynikající, že ji zkonzumujete mnohem dříve.


4. Jak krájet Jamon? (přední noha paleta)

Délka videa: 17:05

Dozvíte se:

Podrobný postup jak uchytit, očistit a krájet sušenou šunku Jamon speciálním nožem.

Co je dobré vědět, abychom se velmi ostrým cortadorským nožem nezranili?

Jak docílit co nejlepšího gurmánského i společenského zážitku?

Jak nohu otočit a skrájet z druhé strany?

Co s kostí, která nám zbyde?


5. Jak krájet Jamón? (zadní kýta)

Jamon_Iberico_Honza

Krájení se v našich instruktážních videích i na kurzech krájení Jamonu učíme na předních nohách (paleta). Je to proto, že jednak vlastní technika okrajování kostí a hlavně řez ideálního plátku je v principu stejná a přední noha je na krájení mnohem náročnější. Pokud tedy zvládnete krájení přední palety, bude pro vás krájení zadní kýty (jamón) velmi jednoduché.

Zadní kýta má svá specifika. Je větší, jsou na ní větší části čisté šunky a má větší poměr vlastní sušené šunky z celkové hmotnosti.

A má samozřejmě také úplně jiné kosti.

Podle následujících obrázků (a to byla skoro 10ti kilová nožka iberského vepře Caballero a byla moc moc dobrá) to snadno zvládnete.

Stejně jako přední noha má i zadní kýta část "maza", která je na zadní straně nohy (pod kopýtkem) a ta je větší, než protilehlá část. U přední nohy je poměr 80/20, u zadní pak cca 60/40.

Ve spodní části kýty pak narazíme na kyčelní kost, kterou je potřeba okrájet. Na obrázku je vidět okrajování ze strany "maza" (pod kopýtkem).

Jamon_zadni_kyta_2

Jamon_zadni_kyta_1

Zadní kýtu pak krájíme (podobně jako přední) nejprve z jedné a pak z druhé strany.

Paleta_jamon_kostPřední noha Paleta

Jamon_kostZadní kýta Jamón

Po okrájení šunky z obou stran si nechte širší kusy masa (cca 7cm) po obou stranách (viz následující obrázek). Šunku totiž budeme nyní otáčet a budeme krájet "z boku".

Jamon_zadni_kyta_3

Jamon_zadni_kyta_6

Pokud by byl "proužek" masa užší, nedržel by na kosti a při krájení "uhýbal" před nožem a bylo by pak velmi obtížné dosáhnout našeho kýženého ideálního plátku.

Nyní otočíme nohu ve stojanu o 90% na jednu (a poté i na druhou) stranu a skrájíme šunku až ke kosti.

Na vnitřní straně nohy je šunky méně.

Nespěchejte. Jamón je v téhle části hodně vláknitý a tuhý a plátky tak musí být opravdu hodně tenké (jako dech).

Jamon_zadni_kyta_otoceni

Jamon_Iberico_side_1

Jamon_Iberico_side_2

Jamon_zadni_kyta_spicka_sikmo

Spodní vnitřní část kyčelního kloubu pak můžeme skrájet buď "na plocho", stejně jako ostatní části při bočním krájení.

Můžete si také ale vyzkoušet krájení na šikmo po kyčelní kosti viz obrázek. Plátky budou mít krásný tvar a budete u toho vypadat velmi profesionálně:)

Způsobů krájení zejména u zadní kýty existuje nespočet. Já zde uvádím ty, které jsou podle mé zkušenosti nejjednodušší a nejefektivnější.

Pokud se ale zamilujete do krásného světa sušených šunek Jamón, čeká vás ještě spousta dalších novinek a krásných detailů. Rádi Vám budeme průvodci na téhle úžasné cestě.


6. část Jak přerušit krájení Jamonu?

Délka videa: 0:31

Rekapitulace:

Pro dnešek už jsme spokojeni a krájet budeme zase zítra. Jak ochránit rovinu řezu před vysycháním?

Důležité je očistit vždy tu část Jamónu, kterou chceme ten den zkonzumovat.

Řez před vysycháním dobře ochráníme přiložením širšího plátku tuku, který nám zbyl při čištění nohy.

Pokud plánujeme přerušení krájení na více dnů (což pravděpodobně nevydržíte:), ale kdyby přece jen, potřete plochu řezu kvalitním olivovým olejem.

"Rozkrájenou" sušenou vepřovou šunku můžeme ponechat při běžné pokojové teplotě , třeba v kuchyni na stole. Uvidíte, že se k ní budete večer stále vracet a krájet a krájet:).

A nezapomeňte, že k dokonalému gurmánskému zážitku neoddělitelně patří také dobře spárované víno.

Moje doporučení konkrétního vína naleznete v naší nabídce u každé sušené šunky.

Určitě pro začátek uděláte spoustu radosti s naší nejprodávanější kráskou Mala Vida (Hříšný život).

Odměňte se, zasloužíte si to!