Jak začít?

 

Pro začátek si pojďme říct pár základních doporučení, které jsme dali dohromady spolu s farmáři, vinaři a zákazníky našeho tapas baru Café Jamón.

Naše tipy neberte jako dogma, ale jako doporučení na základě našich vlastních zkušeností. Můžete, ale nemusíte se jimi řídit, měli by Vás ale každopádně navést na krásnou cestu objevování nových gurmánských zážitků.

Na jamonarna.cz naleznete jen pečlivě vybrané produkty od dodavatelů se stejnou filozofií a budete-li zkoušet, co Vám s čím chutná vězte, že tady neexistuje obecné dobře nebo špatně. Pokud to chutná Vám, pak je to prostě dobře.

jamon_wines_manchego_banner

Červená vína:

Pro začátek si můžeme říct, že červená vína jsou vhodná k sušeným šunkám a sušeným masům vůbec.  Velmi zjedodušeně: těžším vínům vyšší viskozity lahodí Jamón Ibérico (tedy jedinečná sušená šunka z černého iberského vepře). Čím déle zrající víno (battonage, barique nebo amfora) tím vhodnější déle zrající šunka Jamón Ibérico. Pokud sáhnete k tomu nejlepšímu tj. ibérico de bellota dostanete se za hranice dokonalosti.

K lehčím vínům je pak vhodná sušená šunka Jamón Serrano v naší standradní nabídce o délce zrání 15 měsíců. Neodpustím si lehké rýpnutí: Tam kde Ital se svým špičkovým sušeným pršutem San Daniele končí, tam my s naší "základní" sušenou šunkou Jamon Serrano výrobce Granadul začínáme a jdeme mnohem dál. Je to možná subjektivní názor, ale s drtivou většinou našich zákazníků se na tom shodneme.

Je také dobré kombinovat s dalšími sušenými masy. Chorizo dulce či picante s dominantní chutí sušené papriky můžete proložit sušeným lehce zauzeným vepřovým hřbetem Lomo embuchado a zejména sušeným salámem Salchichon (vše z iberských vepřů). Salchichon je chuťově hodně zajímavý, oproti klasickému kvalitnímu chorizu v něm totiž není sušená paprika. Má tedy velmi intenzivní chuť vepřového sušeného masa. Jako koření se zde užívají nemletý pepř.

 

Sein_jamon_glass_jamonarna

Bílá vína:

Obecně k bílým vínům se krásně hodí různé druhy kvalitních sýrů. Opět velmi zjednodušeně můžeme podobně jako u ví červených říci, že čím "dospělejší" víno co do délky zrání, složitosti chuti a viskozity tím vhodnější je déle zrající sýr. V naší nabídce najdete špičkové španělské ručně vyráběné sýry Queso Mancego výrobce Hecho a Mano. Ovčí sýry různé délky zrání také kozí, kravské či kombinované. Mladé sýry bývají jemné s krémovou konzistencí, déle zrající sýry pak tvrdší s výraznou chutí až na hranici pikantnosti.

Fantazii se však meze nekladou a například kombinace vlajkové lodi vinařství Parra Jimenéz v podobě vína El Animal s mladším sýrem Hecho a Mano trojkombinace ovčí, kravský, kozí Vás vynese do chuťového nebe. Je to opravdu na pár vteřin příjemného bezvědomí. Na druhé straně třeba 1200 Blanco stejného vinaře s top sýrem Hecho a Mano Manchego o délce zrání 12 měsíců je také slovy těžko popsatelný zážitek.

manchego_curios_albet_i_noya

 

 

Berte výše uvedené jen jako základní doporučení pro Vaše první gurmánské krůčky. Dle libosti pak můžete samozřejmě  kombinovat sýry s červenými víny a jamony a sušená masa s bílými víny  a sami uvidíte ten krásný pocit, kdy se to "potká".
V dalších článcích a receptech na jamonarna.cz Vás rádi seznámíme s dalšími variacemi chutí.

A co k tomu?

Prakticky ke všemu a za všech okolností pak doporučujeme čerstvé pečivo jehož základem je klasická bílá francouzská bageta či různé olivové houstičky a bagetky (určitě naleznete ve Vaší místní pekárně) nakrájené na plátky a namáčené v mističce s kvaltiním olivovým olejem. Začněte lahodným a velmi jemným Extra panenským olivovým olejem Arbequina. Pokud máte raději výraznější a pikantnější chuť, která Vás při neopatrném nadýchnutí rozkašle, pak doporučíme Bio extra panenský olivový olej Echinac. Za nás přidáme ještě sice nepůvodní, ale úchvatnou kombinaci louhovaného pečiva (rohlík nebo preclíky) s olivovým olejem. Hůře se shánějí, ale nás tahle kombinace úplně dostala. Určitě také vyzkoušejte ochutit olivový olej špetkou čerstvě mletého pepře.

bageta_olive_oil_jamonarna

Stejně tak ke všemu a za všech okolností se hodí olivy. Nejklasičtější a nejprodávanější jsou Olivy Gordal bez pecky Vegatoro Gourmet. Vyzkoušejte určitě také jakékoliv olivy s peckou. Odborníky jsou považovány za celkově lepší, i když jsou náročnější na konzumaci, tak chuťově je to opět trochu jiný a úžasný zážitek. Průběžně také doporučujeme vyzkoušet často netradiční kombinace s dílny majitele firmy Vegatoro pana Juana Luise, který na pevných základech zkušeností mnoha generací staví často překvapivé a velmi zajímavé chuťové novinky. Například z vlastní zkušenosti doporučujeme Olivy Manzanilla s citrónem.

olivy_1

 

Vítejte na této krásné cestě plné příjemných zážitků a objevování.

A nezapomeňte:

Odměňte se, zasloužíte si to!