Úplný základ

IMG_2566_2

Pro začátek si pojďme říct pár opravdu základních doporučení, kterých se můžete pro začátek držet, pak už je to opravdu jen na vás. Možná Vás dostane už tohle doporučení, nebo se vydáte na krásnou dlouhou cestu objevování nových gastronomických zážitků. Tady neexistuje obecné dobře nebo špatně. Pokud Vám to k sobě ladí, tak je to jednoduše a jednoznačně dobře.

668C3D80-5470-4247-920E-B19FE6F89D99_1_105_c

Červená vína:

Obecně červená vína jsou vhodná k sušeným šunkám, velmi zjedodušeně se dá říci, že k těžším vínům vyšší viskozity lahodí Jamón Ibérico (tedy jedinečná sušená šunka z černého iberského vepře). Čím déle zrající víno (battonage, barique nebo amfora) tím vhodnější déle zrající šunka Jamón Ibérico.

K lehkým a svěžím vínům je pak vhodná sušená šunka Jamón Serrano v naší standradní nabídce o délce zrání 15 měsíců. Neodpustím si lehké rýpnutí: Tam kde Ital se svým špičkovým sušeným pršutem San Daniele končí, tam my s naší "základní" sušenou šunkou Jamon Serrano výrobce Granadul začínáme a jdeme mnohem dál. Je to možná subjektivní názor, ale s drtivou většinou našich zákazníků se na tom shodneme.

foto s logem a67IMG_4456

Bílá vína:

Obecně k bílým vínům se krásně hodí různé druhy kvalitních sýrů. Opět velmi zjednodušeně se dá říci, že čím "dospělejší" víno co do délky zrání, složitosti a viskozity tím vhodnější je déle zrající sýr. Ale je to jen vodítko - například kombinace vlajkové lodi vinařství Parra Jimenéz v podobě vína El Animal s mladším sýrem Hecho a Mano trojkombinace ovčí, kravský, kozí Vás vynese do chuťového nebe. Je to opravdu na pár vteřin příjemného bezvědomí. Na druhé straně třeba 1200 Blanco stejného vinaře s top sýrem Hecho a Mano Manchego o délce zrání 12 měsíců je také slovy těžko popsatelný zážitek...ale držme se zatím obecných doporučení.

manchego-any1

 

Pro začátek nechme takto, ale sýry s červenými víny a jamony s bílými lze samozřejmě libovolně kombinovat a sami uvidíte ten krásný pocit, kdy se to "potká".

Prakticky ke všemu a za všech okolností pak doporučujeme čerstvé pečivo jehož základem je klasická bílá francouzská bageta či různé olivové houstičky a bagetky (určitě naleznete ve Vaší místní pekárně) nakrájené na plátky a namáčené v mističce s kvaltiním olivovým olejem. Začněte lahodným a velmi jemným Extra panenským olivovým olejem Arbequina. Pokud máte raději výraznější a pikantnější chuť, která Vás při neopatrném nadýchnutí rozkašle, pak doporučíme Bio extra panenský olivový olej Echinac. Za nás přidáme ještě sice nepůvodní, ale úchvatnou kombinaci louhovaného pečiva (rohlík nebo preclíky) s olivovým olejem. Hůře se shánějí, ale nás tahle kombinace úplně dostala. Určitě také vyzkoušejte ochutit olivový olej špetkou čerstvě mletého pepře.

olis-catalunya-white-spoon

 

Stejně tak ke všemu a za všech okolností se hodí olivy. Nejklasičtější a nejprodávanější jsou Olivy Gordal bez pecky Vegatoro Gourmet. Vyzkoušejte určitě také jakékoliv olivy s peckou. Odborníky jsou považovány za celkově lepší, i když jsou náročnější na konzumaci, tak chuťově je to opět trochu jiný a úžasný zážitek. Průběžně také doporučujeme vyzkoušet často netradiční kombinace s dílny majitele firmy Vegatoro pana Juana Luise, který na pevných základech zkušeností mnoha generací staví často překvapivé a velmi zajímavé chuťové novinky. Například z vlastní zkušenosti doporučujeme Olivy Manzanilla s citrónem.

019BD908-975C-4882-8E80-628F430C4D15_1_105_c

Vítejte na této krásné cestě plné příjemných zážitků a objevování.

A nezapomeňte:

Odměňte se, zasloužíte si to!

E3427103-7DCD-4BF6-B57B-58F32F8C8032_1_105_c