Paella

Co je to Paella?

Paella (čti "paeja") je jedním z nejtypičtějších pokrmů španělské gastronomie, jakkoliv samotnými Španěly je vnímána jako pokrm veskrze regionální v oblasti jejího původu a tou je město Valencia.

Valenciánští jsou na to právem hrdí.

Paella je pokrm z rýže připominájící rizotto či pilaf, má však svá jedičná specifika. Pro její přípravu se používá speciální rýže a typickými přísadami jsou pak mořské plody, zelenina a koření.

Důležitou ingrediencí je kromě olivového oleje také šafrán, který ji dodává jedinečnou vůni, chuť i barvu.

Paella_de_Marisco (2)

 

Tapas bar Bělohorská

Paella_de_Marisco (5)

Historie Paella

Stejně jako řada dalších pokrmů, které jsou dnes uznávány nejen profesionálními gurmány celého světa (napadá mě třeba francouzský ratatouille) vznikla pravděpodobně již v 16. století jako původně pokrm chudých obyvatel právě v oblasti Valencie. Především rybářů (odtud Paella s mořskými plody), ale také chudých rolníků, kteří si do paelly podle dochovaných záznamů přidávali třeba také maso z živočicha Rattus lutreolus (nechtějte vědět, co to je, ale jestli Vám to nedá, tak si to najděte:)).

Každopádně moderní historie té paelly, kterou známe dnes, má kořeny v 19. století u jezera Albufera právě ve Valencii.

Tapas_boxu

Základní druhy Paelly

Paella Valenciana Paella na valenciánský způsob, obvyklé přísady: zelenina, drůbeží (kuře, kachna) nebo králíčí maso, hlemýždi, fazole a koření
Paella de Marisco Paella kde jsou místo masa (resp. hlemýžďů) mořské plody a je bez fazolí
Paella Mixta je pak v podstatě libovolnou kombinací masa, mořských plodů , zeleniny a Paelly

Celkově je různých druhů paelly spousta.

Zmiňme zde například speciální paellu arroz negro (černá rýže), do které se přidává sépiový inkoust, který dodává rýži černou barvu a specifickou mořskou chuť.

Paella de carne y chorizo či paella de cerdo con chorizo y Espinaca (paella s vepřovým masem a špenátem) nebo paella de carne de cerdo (paella s vepřovým masem).

Paella_de_Marisco

Je dobré vědět

  1. Dokonalost v jednoduchosti

    Jakkoliv existuje nepřeberné množství různých receptů na paellu, měli bychom se vždy držet jednoho stylu.

    Často se (nejen v Čechách, ale i třeba ve vnitrozemí Španělska - nikoliv však v samotné Valencii) setkáte s paellou ála pejsek s kočičkou vařili dort. Příliš mnoho kombinací škodí a jedno z nejšílenějších a bohužel také nejrozšířenějších kuchařských faux pas je je míchání vepřového masa a rybích plodů (i vepřové maso pak stejně chutná po rybě).

  2. Speciální rýže

    Paella se připravuje ze speciální kulatozrnné neprané rýže. Díky vyššímu obsahu škrobu bude Paella optimálně hustá.

    V Čechách se hůře shání, ale vhodnou rýži na paellu najdete u nás na e-shopu. Doporučujeme používat vždy jednu značku. Pokud se vám totiž podaří trefit správné množství vody máte vyhráno. A u každé rýže je to trochu jinak.

  3. Speciální pánvička

    Na Paellu budete potřebovat speciální širokou a nízkou pánev.

    Pořídíte ji u nás na eshopu v několika velikostech a tako je nezbytná pro správnou přípravu. Paella totiž potřebuje při vaření poměrně velkou plochu, ze které se bude odpařovat voda.

    Pánvičku je před prvním použitím vhodné vyvařit vodou a octem, nechat oschnout a zatřít olivovým olejem. Ten potom použijte po každém vaření.

  4. Vývar je klíčový

    Kvalitní rybí vývar koupíte u nás na e-shopu.

    Pokud budete připravovat vývar z masa vyhněte se bujónům a udělejte jej opravdu poctivě. Není to zase tak pracné a výsledek je famózní.

Paella_de_Marisco (4) Paella_de_Marisco (3)

Jamon_bez_ecek

Recept na Paella de pollo y chorizo

4 - 6 porcí, pánvička 34 cm

Jak na to?

Nejprve nakrájejte zeleninu, papriku na dlouhé proužky, cibuli na drobno, česnek rozmáčkněte a nasekejte, rajčata můžete nakrájet hodně na drobno nebo zlehka rozmixovat v mixeru.

Kuřecí nakrájejte na kousky, osolte a opepřete

Chorizo nakrájejte na silnější kolečka (cca 2mm)

Na dno pánve nalijte dostatečné množství olivového oleje a rozpalte.

První osmažíme proužky papriky, ty pak vyndáme z pánve ven na talíř, budeme je potřebovat na závěr jako dekoraci

Vložte kuřecí kousky nejprve kůží dolů, opékejte do zlatova a postupně otáčejte. Tento krok je důležitý proto, aby se opekla dozlatova kůžička a maso se zatáhlo a zůstalo šťavnaté, dovaří se spolu s rýží ve vývaru. Jakmile jsou kousky opečené posuňte na kraj pánve.

Do středu pánve vhoďte cibuli a opečte ji do měkka. Pak přidejte česnek a chorizo. Po několika minutách přidejte rajčata, mletou papriku, a promíchejte. Nechte chvíli dusit dohromady, zelenina se propeče a její chutě hezky propojí. Nakonec přidejte fazolové lusky.

Vezměte rýži a nasypejte ji do směsi přes celou pánev. Díky tomu bude rýže rovnoměrně rozmístěná po celé pánvi. Nechte chvíli rýží osmahnout při stálém míchaní.

Zalijte vše vývarem a přidejte šafrán. Špachtlí vše promíchejte s rýží, dbejte na to, aby vše bylo rozmístěno rovnoměrně. Ochutnejte tekutinu a podle potřeby použijte sůl a pepř. Je důležité, aby tekutina byla chutná, protože určí výslednou chuť rýže.

Stáhněte teplotu a nechte vše lehounce probublávat. Vaření by mělo trvat cca 18-20 minut (vždy si ale přečtěte na obalu rýže, kolik si přesně žádá), během této doby můžete dolívat vývar podle potřeby. Na konci vaření by měla být voda vypařená a rýže uvařená na skus (pozor má být trochu tvrdší, protože chvilku ji necháme odpočívat a změkne). Pokud je rýže hodně tvrdá, přidejte trochu vývaru a dobu vaření prodlužte.

Na konci vaření zakápněte olivovým olejem, vyndejte kusy masa na povrch, aby byla vidět a ozdobte proužky papriky.

Sundejte pánev z plotny, přikryjte alobalem a nechte asi 10 minut odpočívat, chutě se propojí a rýže dodusí doměkka.

Paellu servírujte doprostřed stolu i s pánví. Strávníci si sami naberou dřevěnou špachtlí a nezdržujte se dále v kuchyni nebo na vás nezbyde.

Ingedience:

rýže na paellu 400 g
rajčata 2 ks
zelené fazolky (i mražené) 100 g
červená mletá paprika 1 lžička
větší cibule 1 kus
česnek 3 - 4 stroužky
kuřecí maso (lépe s kůží) 500 g
chorizo sarta 250 g
kuřecí vývar 1300 ml
šafrán 8 - 10 nitek
olivový olej
černý pepř a sůl

Kurzy_krajeni_jamonu

Paella marinera

4 - 6 porcí, pánvička 34 cm

Jak na to?

Na speciální pánvy na paellu rozpalte dostatečné množství olivového oleje. Nejprve zprudka opečte krevety cca 3 minuty z každé strany. Vyjměte je z pánve a nechte je dojít zabalené v alobolu (zůstanou také teplé). Doporučujeme oloupat jen polovinu krevet, kombinace smažených loupaných a neloupaných krevet je velmi rafinovaná.

Rajčata nejprve spařte v cedníku, špičkou ostrého nože oloupejte a nakonec nakrájejte na kostičky. V pánvi krátce osmahněte nejprve kalamáry a poté přidejte rajčata. 


Nasypejte rýži na celou ploch pánve, lehce osmahněte a přidejte vývar. Vše dobře promíchejte dřevěnou špachtlí, stáhněte teplotu a nechte vše lehoulince probublávat. Přidejte šafrán. Vaření by mělo trvat 18 - 30 minut, záleží na druhu rýže.

Na konci vaření by měla být voda vypařená a rýže uvařená na skus (pozor má být trochu tvrdší, protože chvilku ji necháme odpočívat a změkne). Pokud je rýže hodně tvrdá, přidejte trochu vývaru a dobu vaření prodlužte.

Ingredience

nevyloupané tygří krevety 8 ks
středně velké krevety 10 ks
kalamáry 350 g
velká zralá rajčata 3 ks
sůl a pepř
rýže na paellu 750 g
šafrán 8 - 10 nitek
slávky čerstvé 250 g
zeleninový vývar 250 ml
rybí vývar

Paella_logo_jamonarna

Spanelska_vina

Darkove_boxy