5 mýtů o Jamónu Ibérico

Dehesa_montanera_Jamonarna

1) Po Jamonu se tloustne a jeho konzumace škodí

Milujete Jamón, nebo jste o něm zatím jen slyšeli a chystáte se ho vyzkoušet? A slyšeli jste někdy, že se po něm tloustne a že není dobrý pro zdraví? Je to samozřejmě nesmysl. Já osobně jsem přesvědčený, že pokud jde o Jamon, tak dvojnásob platí, že - s prominutím - tělo není "blbý" a když to chutná, tak to prospívá, každopádně tenhle předpoklad dokazují i vědecky podložená data.

Jamón a zejména Jamón Ibérico de Bellota (z prasátek krmených žaludy) nejen že zdraví neškodí, ale právě naopak - je vašemu tělu velmi prospěšný.

Mimo jiné proto, že:

  1. Vepřový tuk v Iberské šunce je velmi prospěný mimo jiné pro správnou funkci srdce. Jeho hlavní součástí je totiž kyselina olejová (stejná jako například v kvalitním olivovém oleji). Její příznivé působení na kardiovaskulární systém je vědecky prokázáno.
  2. Jamón obsahuje velké množství bílkovin, vitamínů B1, B6, B12 a kyselinu listovou - látek důležitých pro správnou funkci mozku i celého nervového systému.
  3. Jamón obsahuje velké množství vitamínu E, který v těle funguje mimo jiné jako antioxidant.
  4. Jamón je nízkokalorický.
  5. Vědecké studie potvrzují jeho prospěšnost i během těhotenství.

Doporučujeme při nákupu Jamónu prostudovat složení, výše uvedené nemusí platit u průmyslově vyráběných jamonů, které zpravidla obsahují barviva, Ečka a další chemické přídavky, které tu nemají co dělat. Jamóny od nás z Jamonarny jsou vždy čistě přírodní bez jakýchkoliv přidaných chemických aditiv.

Lucka_iberico_de_bellota

2) Levá noha je lepší, než pravá

Tenhle mýtus vychází z jedné starší mystifikace, že každé prasátko má jednu nohu dominantní, tedy že na ní převážně stojí a tato je tedy více osvalená, zatímco na noze na druhé straně naopak spí a ta je proto slabší a má méně kvalitní strukturu svalů. Předpoklad vychází z toho, že prasátka mají jako dominantní nohu vždy levou. Existuje však další starší mýtus, který na základě stejného předpokladu dochází ke zcela opačnému závěru. Totiž že levá noha je naopak méně kvalitní, protože díky tomu, že na ní prasátko častěji stojí, obsahuje méně tuku. Faktem ale je, že nic z výše uvedeného se nikdy neprokázalo.

A nejen náš dodavatel - farma Caballero Jamones ví, že tajemství špičkového Jamonu opravdu netkví v tom, na které nožičce prase stojí, ale v kvalitě, čistotě a péči a znalostech získavaných po generace. Jamónu Ibérico se věnují už více než 60 let.

3) Jamón ze samic je kvalitnější

Tenhle mýtus je asi nejrozšířenější a pokud jste se s ním setkali, tak vás asi taky napadlo, co se tedy děje s jamonem ze samců? Odpověď je jednoduchá. Sušená šunka ze samců i samic je stejně kvalitní. Samci jsou navíc kastrováni, takže hormony nijak chuť masa neovlivňují.

Cerdo_Iberico_Dehesa

Tapas_bar_Jamonarna

4) Iberské prasátko de bellota se živí pouze žaludy

Také velmi rozšířený mýtus, který se navíc hezky poslouchá a setkáte se s ním poměrně často. Jamó Ibérico de Bellota je skutečně z prasátek krmených žaludy, ale nejen žaludy. Že by se vepříci živili opravdu pouze jenom a výhradně žaludy není ani technicky možné.

Žaludy - jak asi víte:), rostou na dubech. Pastvinám, na kterých se nacházejí dubové hájky se říká "dehesa" a období, kdy se na nich prasátka pasou se říká "montanera" a tohle období trvá vždy od října do března.

Prasátka se tady živí pravda převážně žaludy (denně každé zkonzumuje až 8 kg) a také různými aromatickými bylinkami. Chuť masa je pak naprosto jedinečná.

5) Jamón se má konzumovat hodně studený

Pokud máte doma jako opravdoví milovníci Jamónu vždy ve stojanu vlastní prasečí nožičku, pak víte, že není potřeba ji uchovávat v chladu, ale můžete ji mít přímo třeba v kuchyni na stole při běžné pokojové teplotě. Pokud máte Jamón již nakrájený a vakuově balení pak tento sice uchováváme v ledničce, ale abychom docílili ideálního gurmánského zážitku je dobré ho alespoň hodinu před konzumací vyndat a ponechat při běžné pokojové teplotě. Maso pustí tuk, stává se lesklým (odborně říkáme že se "potí") a krásně se rozvíjí jeho vůně a hlavně jedinečná chuť.

Nenechte se zmást nepravdivými mýty.

Jamóny Ibérico rodinné farmy Caballero patří k tomu nejlepšímu, co můžete ve světě sušených šunek získat. Jsou bez éček a konzervantů (sin aditivos) a obsahují tak pouze maso a sůl. Caballero je držitelem prestižních certifikátů kvality.

Ať už se rozhodnete pro balená masa (chorizo, pancheta, salchichon, fuet), již nakrájené vakuově balené Jamóny nebo se pustíte do krájení celé nožičky (Ibérico de Cebo se zeleným štítkem, Ibérico de Bellota s červeným štítkem nebo Ibérico de Bellota s černým štítkem ze 100% iberské rasy, čeká vás nebeský gurmánský zážitek.

Honza_Cortador_Jamon_Iberico_de_cebo

Kurzy_krajeni_jamonu

Rádi Vám s výběreme poradíme

Kontaktujte nás, jsme tu pro vás!

Lucka: lucie@jamonarna.cz

Telefon: +420 601 131 003

Iberico_de_bellota

Jamon

Jamon_Iberico_de_cebo_rez