Recepty na Tapas s Jamónem

11 receptů na luxusní víkendovou svačinku

tapas a pinchos s Jamónem Serrano nebo ještě lépe Ibérico
Jednoduché na přípravu, úžasný gurmánský zážitek.

brambory-jamon

 

Sušená šunka Jamón je ve Španělsku zcela běžnou součástí každodenní gastronomie. Jsme moc rádi, že i v Čechách přibývá gurmánů, kteří objevili kouzlo téhle jedinečné delikatesy. Ať už je to rozšířenější sušená Serrano z bílého prasátka nebo jedinečná a exkluzivní šunka Ibérico z černého prasátka iberského.

Abychom Vás přivedli k této jedinečné delikatese, připravili jsme pro Vás 11 jednoduchých receptů, díky kterým se můžete snadno dostat do kulinářského nebe.

A jedno doporučení - vyhněte se průmyslově baleným sušeným šunkám z retailových řetězců, opravdu je to něco úplně jiného, než nabízíme my nebo ostatní opravdoví milovníci nejen španělské gastronomie.

Potřebné španělské ingredience pohodlně koupíte na našem e-shopu Jamonarna.cz

A nezapomeňte na dobré španělské víno z naší vinotéky, bez kterého byste se ošidili o 60% gurmánského zážitku.

Vinoteka


1. Croquetas de Jamón y huevo duro
(vajíčkové kroketky s Jamónem)

Jamon-a-vajíčkové-krokety

Ingredience:

Pro 6 osob budeme potřebovat:

  • 600 ml plnotučného mléka
  • lžíce másla
  • lžíce pšeničné mouky
  • 100 g plátky Jamón Ibérico nebo Jamón Serrano
  • 2 ks vejce uvařené natvrdo
  • 1 ks čerstvé vejce
  • strouhanka

Jak na to?

Obtížnost: střední

Celkový čas 35 minut

Postup:

Sušenou šunku Jamón Serrano nebo Jamón Ibérico nakrájíme na malé kousky. Pokud máte k dispozici krájenou sušenou šunku stačí tenké proužky, pokud krájíte přímo z vepřové nohy můžete využít hůře přístupná místa, kde se obtížně krájí plátky a odkrojené kousky šunky nakrájejte na co nejmenší kostičky.

Dvě vajíčka uvaříme natvrdo, oloupeme a nakájíme na drobno.

Na pánvi rozehřejeme máslo , vmícháme mouku a polovinu sušené šunky Jamón. Pozvolna zahříváme a po postupně přidáváme mléko za stálého míchání tak, abychom zabránili tvorbě hrudek. Osolíme a přídáme zbytek sušené šunky Jamón a najemno nasekaná vejce natvrdo. Zlehka povaříme až tento bešamel začne pstupně tuhnout.  Sundáme z plamene, přikryjeme kuchyňskou folií a necháme vychladnout. 

Poté  vytvarujeme kroketky, obalíme je ve vajíčku a ve strouhance. Smažíme postupně (4 - 5 kousků) hodně zprudka na rozpáleném oleji. Díky tomu všechny kroketky krásně drží tvar a při servírování také dobře vypadají.


2. Hojaldres de espárragos y Jamón
(Jamón s chřestem v listovém těstíčku)

tapas-chrest-listove-testo

Ingredience:

Pro 2 osoby

  • plát listového těsta
  • 500 g jemného chřestu
  • 50 g Jamón Serrano plátky
  • 2 plátky sýru Eidam nebo podobného
  • 1 vejce
  • lžička sezamových semínek
  • sůl a pepř         

Jak na to?

Dobře rozválené listové těsto nakrájíme na čtverečky velikosti cca 8 cm a položíme na pečící plech, na který jsme předtím položili pečící papír. Chřest propasírujeme ve studené vodě. Spodní - tvrdší část chřestu nakrájíme na malé kousky co možná stejné velikosti.

Sýr a sušenou šunku Jamón nakrájíme na kousky a na každý čtvereček listového těsta položíme 2-3 ks chřestu, Jamón a sýr. Protilehlé rohy přeložíme proti sobě. 

Rozšleháme sezamové semínko s vajíčkem a kapsičky listového těsta jím potřeme.

Pečeme v troubě na 180°C po dobu 25 až 30 minut.


 3. Huevos a baja temperatura con Jamón y patatas

("studené" vejce s Jamónem a bramborou)

brambory-jamon

Ingredience:

Pro 2 osoby

Jak na to?

U tohoto receptu je nejtěžší připravit správně "studené" vejce. Vtip je v tom, že je potřeba vejce vařit poměrně dlouho při nízké teplotě. Budeme každopádně potřebovat teploměr. V hrnci ohřejeme vodu na 65°C a vložíme vejce a stáhneme plamen na minimum. Musíme průběžně sledovat teplotu a pokud začne stoupat, odložíme hrnec na chvíli mimo. Takto vaříme 40 minut. Je to možná trochu náročnější na čas, ale vězte, že správná konzistence žloutku a plátek Jamónu k tomu je prostě nebeský gurmánský zážitek!

Brambory nakrájíme na silnější plátky a orestujeme. Na talíř nebo do misky pak servírujeme nejprve brambory, na které položíme tenké plátky Jamónu. Připravíme dva důlky, do kterých pak vložíme vejce. Ta je vhodné oloupat v jiné nádobě pro případ, že bude potřeba vybírat skořápky a na talíř s bramborami a Jamónem přenést lžící. Doporučujeme vajíčka rozříznout ostrým nožem, vyteklý žloutek mimo jiné krásně vypadá.

Na závěr posypeme čerstvou nasekanou pažitkou.


4. Rollitos de pollo rellenos de Jamón y queso Manchego

(kuřecí rolky plněné Jamónem a sýrem Manchego)

kureci-rolky-s-jamonem

Ingredience:

Pro 2 osoby

Jak na to?

Kuřecí prsa očistíme od tuku a dobře vysušíme papírovými utěrkami. dochutíme citronovou šťávou, granulovaným česnekem, oreganem, tymiánem, pepřem a osolíme. Na každý jeden filet položíme pár plátků sušené šunky Jamón, přidáme na kostičky nakrájený sýr Manchego Curado a přidáme ještě trochu tymiánu. Pečlivě sbalíme a dáváme pozor, aby pokud možno náplň nikde nevyčnívala. Rolky zajistíme párátkem.

Na pánvi rozpálíme olej a rolky zprudka osmahneme. Jakmile drží tvar, vyjmeme párátka. Je lepší použít pánev, kterou můžete následně vložit do trouby. Pokud ji ale nemáme, přendáme rolky na vhodný pečící plech. 

Lehce potřeme olivovým olejem a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme do zlatova podle tloušťky masa 10 - 20 minut. Zkontrolujte, jeslti je maso uvnitř dobře propečené. 

V pánvi si připravíme omáčku, jejímž základem bude olej, na kterém jsme rolky smažili. Přidáme šťávu z citronu, hořčici, bílé víno a vývar (pokud nemáme vývar, můžeme ho nahradit vodou, ale není to úplně ono). Dobře promícháme, krátce povaříme, aby se chutě spojili a podáváme.


5. Makis de melón con Jamón

(melounový makis s Jamónem)

makis-melon-jamon

Ingredience:

Pro 4 osoby: 

  • 50 g Jamón Ibérico plátky
  • bílý meloun
  • hrnek rýže na suši
  • ocet balsamico

Jak na to?

Výraz "sushi" jsme si zvykli používat v souvislosti s japonským způsobem přípravy pokrmu z rýže a syrových ryb. Ve skutečnosti ale "sushi" představuje jakýkoliv pokrm, ve kterém se používá tzv. octová rýže. Tento druh rýže ochucené octem, cukrem a solí máme spojený zejména s Japonskem, ale původně pochází z Číny z dob dynastie Ming.

Pro přípravu dobrého sushi potřebujeme především správný druh rýže. Dnes už je běžně k dostání zpravidla pod prostým názvem "sushi rýže". Také správné dochucovadlo se správně namíchaným poměrem cukru, soli a octa lze dnes běžně koupit. Pokud ho používáte, nepřidávejte do pokrmu další cukr ani sůl.

Rýži je potřeba nejprve řádně proprat. V misce ji zalijeme studenou vodou propláchneme cedníkem. Tento postup doporučují odborníci opakovat 7x. Při prvním proplachování bude voda z rýže velmi kalná, při posledním by měla být zcela čirá a to je pro nás znakem toho, že jsme rýži očistii správně. Nechme následně rýži v cedníku odpočívat cca 15 minut.

Rýži nasypeme do hrnce a zalijeme 600 ml studené vody a co nejrychleji přivedeme k varu. Jakmile začne voda vařit, stáhneme plamen na minimum a vaříme pozvolna 20 minut, aniž bychom sundavali pokličku. Vypneme sporák a rýži necháme dalších 15 minut odpočívat. Teprve poté sundáme pokličku a rýži vysypeme do plastové mísy (pokud bychom použili kovovou nebo smaltovanou rýže by se ještě chvíli vařila byla by pak rozmočená. dochutíme směsí octa, soli a cukru na sushi.

Rýži nedávejte do lednice - ztuhne a lze s ní pak špatně manipulovat. Ideální je počkat dalších 30 minut a pak je pro přípravu sushi či makís zcela ideální.

A můžeme se pustit do finální přípravy.

Pracovní plochu přikryjeme fresh folií, aby se nám ingredience nelepily.

Místo řasy nori použijeme k rolování plátky sušené šunky Jamón Ibérico. Na podložku položíme dva plátky tak, aby se částečně překrávali. Na ně položíme připravenou sushi rýži tak, aby nezakrývala celou plochu plátku Jamónu. Meloun zbavíme kůry a semínek a nakrájíme na tenké tyčinky. Dvě až tři pak položíme do připravené rýže, necháme je na každé straně kousek vyčnívat a vše opatrně zarolujeme a vzniklý váleček řádně stlačíme a zhutníme. Krájíme na na stejně silné kousky a můžeme hned podávat. Tomu, kdo tuto chutnou krmi připravuje důrazně doporučujeme ochutnat během přípravy, případně si pár kousků "ulít" pro sebe, protože pokud tuhle krásu naservírujete hostům, pak počítejte s tím, že zmizí tak rychle, že na Vás nezbyde.


6. Huevos en cazuela de Jamón Serrano

(vejce v kastrolu s Jamónem Serrano)

huevos-en-cazuela-jamon-serrano

Ingredience:

Pro 2 osoby:

  • 2 ks vejce
  • 50g Jamón Serrano plátky
  • 1 ks sýr mozarella
  • máslo
  • čerstvá petržel, sůl a pepř
  • papírové formičky na košíčky 

Jak na to?

Několik papírových formiček na košíčky vymažeme máslem a "vysteleme" plátkem šunky Jamón Serrano. Cibuli, petrželku a sýr Mozarella nakrájíme na jemno a přidáme do misky spolu s rozšlehaným vejcem. Podle chuti okořeníme. Takto připravenou směsí naplníme všechny košíčky s Jamónem až po okraj. Troubu předehřejeme na 180 °C a pečeme asi 25 minut. Ihned podáváme.


7. Tarta de queso Camembert y Jamón Serrano

(hermelínovýc dort s Jamónem Serrano)

tarta-de-queso-y-jamon-serrano

Ingedience:

Pro 2 osoby:

  • 250 g listového těsta
  • 50 g Jamón Serrano plátky
  • 250 g sýr Camembert nebo Hermelín
  • 25 g dijonská hořčice
  • sůl a pepř 

Jak na to?

Listové těsto rozprostřeme do dortové formy vyložené pečícím papirem. Potřeme po celé ploše dijonskou hořčicí. Sušenou šunku Jamón Serrano nakrájíme nebo natrháme na větší nepravidelné kousky, sýr pak na kostky o tloušťce cca 0,5 cm. Vše rovnoměrně položíme na listové těsto a dle chuti doladíme solí a pepřem.

Pečeme v troubě předehřáté na 180°C po dobu cca 25 minut, dokud sýr nezačne zlátnout.


8. Brocheta de pera, queso Manchego y Jamón Serrano

(hruškový špíz se sýrem Manchego a Jamónem Serrano)

brocheta-de-pera-y-jamon-serrano

Ingredience:

Pro 4 osoby: 

Jak na to? 

Hrušky oloupeme a zbavíme jader a pecek a nakrájíme na 8 měsíčků. Doporučujeme pokapat citronem - nebudou pak černat. Sýr nakrájíme na tenké tyčinky, které postupně obalíme plátky sušené šunky Jamón Serrano. Na špejli pak postupně napichujeme vždy kousek šunky a váleček v Jamónu zabaleného sýra tak, aby na ní vždy byly 3 kousky Jamonu se sýrem a dva kousky hrušky.

Na nepřílnavé pánvi pak rozehřejeme olivový olej lehce osmahneme (cca 2 minuty z každé strany) dokud sýr nezačne tát.


9. Torrijas salades de tomate y Jamón

(slané torrijas s Jamónem a rajčaty)

 torrijas-salades-de-tomate-y-jamon

Ingredience:

Pro 4 osoby:

Rozdrcená rajčata propasírujeme přes cedník a rozprostřeme na tác. Na ně postupně položíme plátky chleba a necháme alespoň 15 minut nasáknout. Takto vytvořené tousty zprudka opečeme na pánvi s rozpáleným olejem cca 3-4 minuty z každé strany. Rajčata mírně zhnědnou a získají jedinečnou chuť.

Mezitím si v míse připravíme směs rukoly, extra panenského olivového oleje a octa. Necháme krátce prostoupit chutí a zcedíme olej.

Na ještě horké plátky chleba s rajčata dáváme postupně nejprve směs rukoly, oleje a octa a následně cca 2 - 3 ks do ruličky smotané plátky sušené šunky Jamón.

Také tady doporučujeme tomu, kdo tuto jedinečnou krmi připravuje, aby buď ujídal během přípravy nebo si pár kousků "ulil" pro sebe. Jakmile naservírujete hostům, tak na Vás totiž nezbyde.


 10. Mini pizzas de Jamón y trigueros

(Mini pizza s Jamónem)

mini-pizza-tapas

Ingredience:

6 malých porcí: 

  • 150 g pšeničná mouka
  • 50 g Jamón Serrano plátky
  • 25 g pšeniná nebo kukuřičná krupice
  • 25 g polenta
  • 2,5 g čerstvé pekařské droždí
  • extra panenský olivový olej
  • rajčatová omáčka
  • oregáno, bazalka, sůl
  • 3 plátky uzené slaniny
  • 3 plátky krůtí maso 
  • 1 ks sýr mozarella
  • 3 plátky sýr chedar
  • 6 stonků jemného chřestu

Pšeničnou mouku, krupici, polentu, droždí smícháme v míse a podle chuti osolíme a okořeníme. Těsto by mělo být tvárné a nelepit se na ruce. Necháme odpočinout zakryté a vykynout. Těsto rozválíme a vykrájíme 6 koleček jako základ pizzy. Každou pizzu propícháme vidličkou, potřeme rajčatovou omáčkou a přidáme nadrobno nasekané ostatní ingredience. Předehřejeme troubu na 200°C a pečeme v nejnižší poloze cca 10 minut. 


 11.  Serranito, el clásico bocadillo del sur

(Serranito klasický jižní sendvič)

serranito

Ingredience:

1 porce:

  • 2 plátky vepřové panenky
  • italský zelený pepř
  • Jamón Serrano plátky
  • čerstvá bílá bagetka
  • brambora
  • papriky pimientos
  • rajče 

Tradice velí začít orestováním hranolek.

Na pánvi pak na oleji osmažíme pimientos paprikky. Když změknou, tak je vyjmeme a vykrojíme stopku a jaderníky.

Plátky vepřové panenky ogrilujeme do zlatova. Oloupeme rajčata, nakrájíme na kolečka a vložíme do rozkrojené bagetky, přídáme grilovanou panenku, rozkrojenou zelenou papriku a přidáme plátky sušené šunky Jamón Serrano. Přidáme hranolky a můžeme servírovat.