Kdo je to cortador?

Cortador je profeisonál, který se vyzná v jednotlivých druzích španělské sušené šunky jamón a umí velmi přesně, jemně a správně nakrájet plátky ze všech částí sušené vepřové nohy. Díky této jedinečné dovednosti se Vám dostane dokonalého gurmánského zážitku, chuti, vzhledu i vůni.

Možná jste už někde slyšeli slovo "cortador" (čti kortador) a tušíte, že to má něco společného s krájením španělské sušené šunky. Ano má a hodně. Podrobnosti o různých typech, způsobu přípravy, rozdělení a názvosloví Jamonu curado (čti chamón kurádo) se dozvíte v našich dalších článcích viz: Jamón podrobně, v tomhle článku se pojďme podívat na poslední fázi přípravy této úžasné a vyhlášené španělské delikatesy, tedy krájení před vlastní konzumací.

Se sušenou španělskou šunkou Jamón se můžete setkat buď ve formě tenkých vakuově balených plátků (používá se profesionální stroj tzv. "nářezák"). Pokud vynecháme některé levné varianty z velkých nákupních řetězců, pak musíme říct, že i tahle forma je úžasný gurmánský zážitek. V nabídce Jamonarny naleznete špičkový Jamón Ibérico již nakrájený. . Pokud se ale chceme dostat na nejvyšší level této vyhlášené španělské delikatesy, pak budeme potřebovat právě cortadora.

Španělské slovo "Cortador"

Samotný výraz se obvykle nepřekládá, protože v češtině pro název tohoto úžasného řemesla nemáme přesný výraz a google translator nás zavede na zcestí s výrazy jako řezačka, kráječ či hlavní fréza a tak se budeme držet cortadora.

Vlastní krájení španělské šunky Jamón je poslední důležitý krok pro jedinečný gurmánský zážitek a je velmi důležité, aby jednotlivé plátky měli správnou velikost, poměr tuku a masa a hlavně tloušťku.

Jamon_Iberico_platky

Honza_cortador_1

Honza (majitel Jamonarny) jako Cortador

Jamonarna_wall

Jamon v našem Tapas baru .

Profesionální Cortador

Profesionální cortador je zpravidla věrný jednomu výrobci Jamonu a značce a věnuje se jeho propagaci. V případě Honzy z Jamonarny je to rodinná farma Caballero Jamones SL z městečka Almadén de la Plata nedaleko Seville na pomezí Extramdury a Andalusie, jejichž špičkové Ibérico se pravidelně umisťuje na předních místech degustačních soutěží.

Připomeňme při této příležitosti fakt, že ve Španělsku se vyrábí obrovské množství sušených šunek (pro představu je to více než 40 milionů sušených vepřových nohou za rok) a bohužel některé z farmářů dohnal tlak na co nejnižší výrobní náklady k používání nedobrých metod zejména např. nitrátových solí, chemických přísad či klimatizovaných sušíren. Naší dodavatelé španělské sušené šunky Jamón serrano ( z bílého prasátka) Granadul a Jamón ibérico ( z černého prasátka) Caballero Jamones (jehož jsme výhradními dovozci do ČR patří mezi několik málo procent z těch, kteří stále striktně dodržují původní čistě přírodní postupy. A vězte, že výsledný rozdíl v ceně není ani zdaleka tak propastný jako rozdíl v kvalitě.

Darkovy_set_pro_muze

Dárkový set pro muže.

Mohu se stát Cortadorem?

Pokud si chcete doma sami nakrájet svou vlastní sušenou šunku jamon, stačí Vám několik rad a doporučení a pro tento případ jsme pro Vás připravili podrobný videonávod Jak krájet Jamón.

Pravděpodobně to hned napoprvné nebude úplně dokonalé, ale vězte, že si určitě poradíte a uděláte rodině a přátelům obrovskou radost a připravíte jim nebývalý kulinářský zážitek s touto jedinečnou španělskou specialitou.

Kurzy krájení v Jamonarně

A pokud byste se chtěli po této cestě vydat dál, rádi Vás přivítáme mezi účastníky našich pravidelných Kurzů krájení Jamonu v Jamonarně na Praze 6.

Můžete si vybrat skupinový kurz , kde jsou vždy maximálně 4 účastníci tak, aby měl Honza vždy dostatek prostoru věnovat se dostatečně každému.

Pořádáme také VIP individuální kurzy krájení , kde se bude Honza věnovat několik hodin pouze Vám osobně.

Po absolvování tohoto kurzu už budete moci směle předstoupit před své kamarády, rodinu či známé, předvést co umíte a dopřát jim tento jedinečný a krásný společenský a gurmánský zážitek.

Kurz_krajení_jamonu

Dia_de_Muertos_cortador

Jamon v hlavní roli akci Dia de Muertos v Jamonarně.

Krásné učení na celý život

A pokud byste se chtěli krájení Jamonu věnovat opravdu profesionálně, pak na nejvyšší úroveň "kortadorství" budete potřebovat jeden až dva roky intenzivní přípravy a počítejte, že za potřebné kurzy zaplatíte ve Španělsku 2.000,- až 3.000,- €. A vězte že i poté se budete mít v podstatě celý život stále co učit. Ti nejzkušenější španělští cortadoři jsou velmi váženými osobnostmi, pro které se jejich koníček stal i velmi příjemným způsobem obživy.

Potřebné kurzy Vám rádi zprostředkujeme.

Kromě řady dovedností a zkušeností potřebuje cortador také speciální vybavení. Kromě běžných kuchyňských nožů především speciální stojan na krájení jamonu a také nůž zvaný jamonero (čti chamoneru). Podrobnosti naleznete ve druhé části našeho videonávodu v části "Co budete potřebovat pro krájení Jamonu" a vše potřebné si u nás můžete pořídit na našem eshopu. Jamonero je speciální velmi dlouhý, tenký a ostrý nůž, kterým profesionál dokáže opravdové zázraky. Měl by být dlouhý mezi 25cm a 30cm a široký maximálně 2,5cm.  Kromě správné velikosti a tloušťky umí cortador z jednotlivých plátků poskládat i oku lahodící krásné obrazce.

Cortadorství je skutečná vášeň, která v sobě snoubí lásku k této úžasné španělské delikatese, detailní znalost anatomie vepře, znalost historie a výrobnich postupů a v neposlední řadě také čistě řemeslný um a nebývalou manuální zručnost a cit.

Cortador - úrovně dovedností

Ve světě cortadorů existují celkem 4 úrovně znalostí:

Cortador de Jamón ("kráječ šunky") je v podstatě každý, kdo vezme do ruky nůž a krájí šunku bez ohledu na to, zda-li tak činí více či méně dobře či špatně
Cortador de Jamón profesional je ten, kdo už má minimální znalosti krájení sušené španělské šunky jamon. Může to být poučený amatér nebo kuchař či číšník nebo zapálený milovník šunky, který krájí jamón na soukromých akcích či večírcích pro přátele. Na tento level se při troše manuální zručnosti s naším podrobným videonávodem "Jak krájet Jamon" a trochou tréninku můžete relativně rychle dopracovat i Vy.
Profesional de Jamón to už je skutečný profesionál, pro kterého svět španělských sušených šunek smyslem života a který se krájením šunky také živí
Maestro Jamonero nejlepší z nejlepších, profesionální cortadoři na nejvyšší úrovni, kteří se zabývají především školením a výukou Profesional de Jamón, lektoří a učitelé