Barcelona Tibidabo

Zábavní park s jedinečným výhledem na Barcelonu

Španělsko a Barcelona. Pokud do Barcelony přijedete nebo přiletíte bez předchozí podrobné přípravy v průvodcích a na blogách, jako je tento (a já to tak dělám také, protože na zkoumání předem nějak nikdy není čas a taky je moc fajn to nechat na osudu) , pak určitě projdete zdejší památky, baziliky, kostely, tapas bary a pokud Vám vyjde počasí, pak i zdejší úžasnou městskou pláž. Ale zábavní park Tibidabo na první pohled náhodou nepotkáte, ale z většiny míst Vás bude lákat výhled na hory na západní straně Barcelony. Na horizontu tam něco je.

Říkáte si, že je to sice dost daleko, ale že to vypadá moc zajímavě a že odtamtud musí být nádherný výhled na celý záliv, ve kterém si madam Barcelona pěkně hoví. To větší při pohledu z centra města je televizní vysílač, ten nás až tak neláká, ale kousek vpravo od něj (a také výrazně blíže, to ale z tohoto místa nepoznáte) je silueta basiliky a něco zvláštního kulatého před ním.

Tibidabo_from_Barcelona

vrchol Tibidabo z centra Barcelony

Tibidabo_Barcelona_atrakce

Díváme se na vrchovinu Serra de Collserola a její 512m nevyšší vrchol Tibidabo, který se hrdě tyčí na západním okraji Barcelony.

Ten "domeček" je ve skutečnosti kostel Sagrad Cor, jež navrhl Enric Sagnier. Stavba byla zahájena v roce 1902 (je tedy dosti mladý) a trvala více než 60 let. Zdá se to dlouho? Inu, dejme si vedle toho třeba basiliku Sagrada Familia (podrobně v článku zde), jejíž základní kámen byl položen už v roce 1882 a dodnes není úplně dokončená a je to vlastně úplně v pořádku.

To kulaté předtím je potom velké ruské kolo jako jedna z mnoha atrakcí jedinečného a krásného zábavního parku Tibidabo, který byl otevřen již v roce 1889. Pojďme se tam podívat.

Jamonarna_blog_1

Kudy na Tibidabo?

I pro zdatné chodce je to na Tibidabo z centra Barcelony dost daleko. Já nejraději využívám share-biking (třeba Donkey Republic, ale v Barceloně je jich k dispozici mnoho). Pozor jen na to, že posledních asi 200m před dolní stanicí lanovky je v serpentinách dost prudký kopec, ale v nejhorším se to dá vytlačit.

Pokud preferujete městskou hromadnou dopravu (mimochodem v Barceloně dobře fungující a logicky dobře značenou), pak využijte metro linky L7 do stanice Av. Tibidabo a odtud buď pěšky (dá se to) nebo autobusem linky S1, S2 nebo S5 až k dolní stanici lanovky Peu del Funicular.

Tahle lanovka by měla v první polovině roku 2021 projít renovací, takže možná už pojedete novými vagonky. Horní stanice je pak přímo u vchodu do vlastního zábavního parku Tibidabo. Kdo přišel s nápadem postavit park na kopci se mi nepodařilo zjistit, ale jako nápad je to geniální. V Tibidabu sice nenaleznete špičkové adrenalinové atrakce jako v moderních zábavních parcích, ale životní zážitek při pohledu z gondoly ruského kola nebo letadla "vznášejícího" se nad zálivem je neopakovatelný.

Tibidabo_Funicular

spodní stanice lanovky na Tibidabo

Tibidabo_vchod_kostel_Sagrad_Cor

Temple Expiatori del Sagrat Cor

Chrám Temple Expiaroti del Sagrat Cor

Část parku je volně přístupná, část je placená, ale tady nelitujte pár € na vstupné, prostě to za to stojí.

Po příjezdu lanovkou vlevo konečně uvidíme nám již známou siluetu Temple Expiatori del Sagrat Cor. Nevynechat! Až si prohlédnete interiér, vydejte se výtahem a následně romantickým úzkým schodištěm vzhůru. Pro turisty běžně přístupná je i nejvyšší vyhlídková plošina ve výšce 575m a z tohoto místa je nad Vámi už jen bronzová socha Ježíše Krista sochaře Josepa Mireta.

Projděte si atrakce dle libosti, mojí oblíenou je "houpačka" přímo před kostelem Sagrat Tor s malými "vaničkami" tak akorát pro rodinku. Není vhodné pro jedince se slabším žaludek, ale výhled z horní polohy ramene je nezapomenutelným životním zážitkem.

Pro fyzicky zdatnější doporučuji procházku pěšky místo lanovky, kde můžete cestou navštívit také místní hvězdnárnu. Na výlet na Tibidabo si rezervujte minimálně půl dne, lépe ale den celý. Genius loci je krásným zážitkem na celý život.

Plánek zábavního parku

Plan_Tibidabo_Barcelona

Mapa parku Tibidabo ke stažení zde

Fotogalerie

Výhled z nejvyšší plošiny Sagrat Cor

Tibidabo_Barcelona_viewblog

Tibidabo_Barcelona_Sagrat_Cor

Tibidabo_Barcelona_view

Tibidabo_Barcelon_view Tibidabo_Barcelona_view_1

Tibidabo_Barcelona_night_horizont