Segovijské selátko

Segovijske_selatko_1

Španělé jsou velcí gurmáni

Španělsko je nepřebernou studnicí inspirace exceletních kulinářských zážitků. Jedním z nejznámějších je tzv. "Cochinillo de Segovia", což bychom mohli přeložit jako Segovijské selátko. Nechme nyní stranou mistrovství Španělů při sušení vepřového masa a výrobě Jamonu a podívejme se na pro Čechy tradičnější způsob úpravy vepřového masa - grilování. Určitě jste si už pochutnali na nějaké party na grilovaném selátku. Je to neskutečná delikatesa, kterou v Segovii dotáhli k naprosté dokonalosti.

cochinila_de_segovia_3

Cochinillo de Segovia

cochinillo_de_segovia_2

Cochinillo de Segovia je lokální specialita, kterou dostanete pouze v provincii Segovia (zhruba na půli cesty mezi Madridem a Valladolidem). Má dokonce od roku 2002 svou ochranou známku tzv. "Marca de Garantia" regionu Junta de Castila Y Leon pod "Asociación para la Promoción del Cochinillo de Segovia" tedy něco jako Sdružení pro podporu segovijského selátka.

V regionu je jen pár farem, které se zabývají chovem těchto selátek. Speciální krmivo matek, hmotnost selátek mezi 4,5 kg a 6,5 kg a věk právě 3 týdny. Selátka jsou krmená pouze mlékem od prasnic a to je také jeden z důvodů jedinečnosti téhle španělské delikatesy - neuvěřitelně jemné a křehké maso. Selátka se prodávají vcelku a pravé segovijské selátko poznáte podle toho, že je bílé a že má na pravé zadní noze jako garanci původu označení (Marca de Garantia) "Cochinillo de Segovia".

Kamenná pec

Selátka se pečou v klasické kamenné peci, ve které se topí dřevem. Pečení trvá minimálně 3 hodiny a umět v původní kamenné peci připravit správnou teplotu po celou dobu pečení je v regionu velmi ceněná dovednost.

Cándido López

Zakladatelem téhle úžasné tradice byl kuchař a restauratér pan Cándido López. Narodil se v roce 1903. Jako velmi mladý začínal jako číšník a později i kuchař v restauraci Gran Café Restaurante La Unión.

V 27 letech se oženil s Patrou Casasovou, jejíž matce Micaele patřila místní restaurace  Mesón del Azoguejo. O rok později v roce 1931 převzal vedení téhle restaurace  tento okamžik je považován za tzv. "fecha memorable para la gastronomia espaňola", což můžeme přeložit jako "památný den španělské gastronomie".  Jednou z vyhlášených specialit Mesón del Azoguejo je právě segovijské selátko.

Cándido_Lopez

Busta zakladatele tradice Segovijského selátka pana Cándido Lopéze

banner eshop jamonarna

Porcování porcelánovým talířem

Segovijské selátko je zcela jedinečný a úžásný gurmánský zážitek. Aby kuchař ukázal, jak je maso skutečně křehké krájí jednotlivé porce tradičním způsobem - tedy porcelánovým talířem.

cochinillo_de_segovia_1

Navštivte Mesón del Azoguejo

Meson_de_Candido

Mesón de Cándido v Segovii

Pokud budete mít tímhle směrem cestu, určitě se v Mesón del Azoguejo, který se dnes jmenuje "Mesón de Cándido" zastavte, stojí to za to!

A než se dostanete do Španělska můžete se zatím díky Jamonarně seznámit s další tradiční španělskou specialitou španělskou sušenou vepřovou šunkou:

Jamon z Jamonarny bez éček a konzervantů

Možností, jak se dostat ke špičkovému je v Jamonarně několik:

1. krájený Jamón Ibérico vakuově balený

Krájený Jamon balený
Špičkový Jamón Ibérico z farmy Caballero bez éček a konzervantů
Doprava: kamkoliv po ČR
osobní vyzvednutí u nás v Jamonarně na Praze 6
Praktické vakuové balení Dlouhá trvanlivost (řádově měsíce od nákupu)

 

Koupíte zde

2. Tapas boxy - čerstvě krájený Jamón

Tapas boxy
Čerstvě krájený Jamón krájíme na základě vaší objednávky
Doprava: PRAHA express doprava do 120 minut (PSČ 1** **)
osobní vyzvednutí Jamonarna Praha 6
Široká nabídka několik různých druhů Tapas boxů
Jamón Serrano i Ibérico bez éček a konzervantů
Trvanlivost: 48 hodin od doručení

 

Koupíte zde

Sušené šunky Jamón (celé nohy)

 

Jamon_Cortador

Široká nabídka Jamón bez éček a konzervantů
Doprava: kamkoliv v ČR
osobní vyzvednutí Jamonarna Praha 6
Bílé prasátko: Jamón Serrano
Černé iberské prasátko: Jamón Ibérico
Vše potřebné na krájení: veškeré příslušenství
Podívejte se, jak krájet Jamón: videonávod jak krájet zdarma
Naučíme vás krájet Jamón: kurzy krájení Jamónu

 

Celá nabídka Jamonu z Jamonarny

Potřebujete poradit? Napište nám nebo zavolejte, jsme tu pro vás.

Honza
email: honza@jamonarna.cz
telefon: +420 605 282 261
Lucka
email: lucie@jamonarna.cz
telefon: +420 601 131 003