Jak krájet sušenou šunku doma?

Cílem tohoto článku je přesvědčit vás, že nakrájet si doma svůj vlastní Jamón s několika radami a trochou zručnosti zvládnete.

Pokud už jste rozhodnuti to zkusit:

Podívejte se na náš podrobný tutorial jak krájet Jamón, kde se podrobně dozvíte vše potřebné.

Nebo se rovnou přihlašte na naše kurzy krájení Jamónu. Rád se s Vámi poznám osobně.

Video-krájení-final-náhled

...a pokud si ale stále jisti nejste, pokračujte ve čtení:

Spousta z vás se už někde třeba na dovolené, v obchodě či v nějakém článku se sušenou šunkou setkala. A třeba i přemýšlíte o tom, že byste si jednou sušenou nohu pořídili domů a pokusili se ji nakrájet vlasními silami. Samotná sušená noha je jednak vizuálně velice atraktivní , já bych řekl taková "opravdová" věc. Samotné krájení přímo z nohy je pak samo o sobě společenská událost a nesmíme také zapomenout na to, že takto připravená sušená šunka je jedinečný gurmánský zážitek.

Chtěl bych Vás tímto článkem přesvědčit o tom, že to zase není tak složité a výsledek stojí za to.

Kdo je to Cortador? Zvládnu to taky?

Profesionálům, kteří se věnují krájení jamonu jako řemeslu, se říká cortadoři. Nejen ve Španělsku jsou to společensky velmi uznávané osobnosti. Pro ty nejlepší a nejznámější je to pak také velmi zajímavý a krásný způsob obživy. Je to řemeslo, kterému se člověk učí celý život a ti nejlepší dokáží s nohou a masem neuvěřitelné věci. Pro Vás jako potenciálně začínající cortadory je ale důležité vědět, že úplný základ, který potřebujete proto, abyste si doma nakrájeli svou první nohu, představuje jen několik jednoduchých rad a doporučení.

A jestli to se svou zručností zvládnete? Pokud dokážete zatlouct hřebík a vyměnit žárovku, tak s našimi radami a doporučeními si s krájením jamonu poradíte taky.

Honza_jamon_serrano
jamon_tak_ne

Věnujte se přípravě

Jakkoliv tvrdím, že krájení sušené šunky Jamón není v základu až tak složité, přece jen je potřeba pár základních věcí znát. Náš podrobný návod jak krájet Jamón je zcela zdarma a pokud se chcete dostat na ještě vyšší level, pak právě pro vás pořádáme kurzy krájení Jamónu.

Nechci malovat čerta na zeď, ale pokud se do toho pustíte úplně bez přípravy, může to dopadnout jako na této fotografii. Vězte, že takhle "nakrájená" šunka vám nebude chutnat a že je to vůči prasátku i spoustě lidí, kteří věnovali svou lásku, um a čas přípravě této krásné nožičky až neslušné.

Jakou šunku vybrat?

Jednoduše řečeno na výběr máme přední (tzv. paleta) a zadní nohu.

Přední noha paleta je menší, levnější, má menší podíl šunky (40%-50%) na celkové hmotnosti (více kostí), o něco obtížnější na krájení, o to ale vhodnější k učení.

Zadní noha Jamón je větší, dražší, má větší podíl šunky (60%-70%) na celkové hmotnosti, je jednodušší na krájení. Ve výsledku je ale cena za kg skrájené šunky nižší, než u přední nohy (palety).

Vybírat můžeme také Jamón z bílého prasátka (tzv. Serrano) a jedinečný Jamón Ibérico z černého prasátka.

Jamón Serrano bílého prasátka je běžnější a také levnější.

Jamón Ibérico z černého iberského prasátka je exkluzivní (představuje jen asi 10% celkové produkce Jamonu).

Jamón Ibérico de Bellota je pak jedinečný s ničím jiným nesrovnatelný zážitek, jedinečná delikatesa vyhledávaná gurmány po celém světě.

Důležitým parametrem je také délka zrání. Platí že čím Jamón zraje déle, tím je kvalitnější. Všechny námi nabízené sušené šunky Jamón jsou výhradně bez éček a chemických konzervantů.

Podrobné infomace o názvosloví a dělení Jamónu se dozvíte v článku Vše o Jamónu.

Kde šunku koupit?

Budu samozřejmě rád, když si Jamon koupíte u nás, ale pokud byste to z jakéhokoliv důvodu nechtěli udělat, tak prosím přijměte několik dobře míněných rad, založených na vlastní zkušenosti. Prodejem sušených šunek se u nás zabývá několik menších firem a některé z nich tomu také rozumí. Základním vodítkem by pro Vás měl být už vzhled a informace na eshopu. Má-li prodejce kromě vlastní prodejní nabídky na webu také blog, návody, články a další zajímavosti je vysoká pravděpodobnost, že pro něj jamon není jen nějakým prodejním artiklem, u které ho zajímá hlavně marže, ale že tomu, co prodává také rozumí a má k tomu vztah.

Dalším místem, kde se dá občas sehnat sušená šunka jamon jsou retailové řetězce. Volba je samozřejmě na Vás, ale tuhle cestu z vlastní zkušenosti nedoporučuji. A vězte není to zdaleka jenom proto, že je to konkurence. Ve velkých obchodních řetězcích jsou šunky zpravidla o něco málo levnější, ale problém je, že to není proto, že by odebírali větší objem a proto měli lepší ceny, ale prostě proto, že nabízejí něco úplně jiného. Asi každý chápe, proč třeba Hyundai ix10 stojí něco přes dvěstě tisíc, zatímco BMW X7 už v základu hodně přes tři miliony, jakkoliv jsou to obojí auta. A se sušenými šunkami je to stejné - obojí jsou sušené šunky, ale ve skutečnosti jsou to zcela odlišné produkty. A to u sušených šunek rozdíl v ceně mezi základní kvalitní a "průmyslově" prodávanou nekvalitní činí řádově dvě - tři stokoruny. A z mého pohledu jsou tam dva problémy. Ten menší je, že si nohu nekoupíte u nás, ale ten větší je, že Vám ta méně kvalitní noha nebude chutnat a na dlouhé roky nebo napořád zanevřete na krásný svět sušených šunek Jamon. Mám s tím osobní zkušenost a jakkoliv je to už roky, tak si dodnes dokážu vybavit pachuť sušené šunky zakoupené v jednom nejmenovaném hypermarketu, ve které dominovaly tóny loje. Ještě že jsem se pak nechal přesvědčit to zkusit ještě jednou jinde.

Proč právě od nás?

Naše sušené šunky Jamón jsou vždy bez éček a chemických konzervantů. Dodavatele a výrobce známe osobně a víme tak přesně, co nabízíme.

E-shop jamonarna.cz patří mě (Honza Holemý) a mojí úžasné manželce Lucce. Milujeme dobré kvalitní jídlo a ve Španělsku jsme strávili spoustu času. Kromě eshopu provozujeme také oblíbený tapas bar Jamonarna na Bělohorské 43 v Praze 6 na Břevnově. Nejsme tedy pouhými "přeprodejci", ale španělskými specialitami opravdu žijeme. Pokud budete mít cestu stavte se, rádi si s Vámi nad sklenkou Tinto de verano či dobrého vína popovídáme. Navíc jako jedni z mála nabízíme také ostatní speciality připravené se stejnou filozofií a pod stejným španělským sluncem. Musím říct, že tohle objevování je to, co mě na tom baví asi nejvíc. Kombinace sušené šunky, choriza, loma, salchichonu, krásných vín, oliv, sýrů Manchego, olivových olejů atd. atd.. Je úžasné, když máte zákazníka, který už třeba zná sušenou šunku, ale víno nejdříve nechce, protože to už má, ale pak si nechá doporučít a už jiné nechce. Španělé tyhle kombinace ladili po staletí a dobře vědí, že k sobě prostě patří. Vyzkoušejte to a uvidíte sami. Rádi poradíme, doporučíme a také si rádi vyslechneme Vaše gurmánské zážitky.

Podařilo se mi vás přesvědčit?

Pevně věřím, že ano.

Ještě pár odkazů kam u nás dál:

Nabídka sušených šunek Jamón: Jamón
Stojany a nože: Příslušenství na krájení Jamón
Více informací o Jamónu: Vše o Jamónu
Kurzy: Kurz krájení Jamónu pro začátečníky
Videonávod zdarma: Jak krájet Jamón?

Potřebujete se na ještě něco zeptat?

avatar

Zavolejte mi 605 282 261 nebo napište honza@jamonarna.cz

Honza, majitel a cortador

Honza_a_Lucka_Jamonarna