Co je to Tapas?

Tapas je ve svém nejširším slova významu především kultura stravování. Tedy nikoliv konkrétní pokrm. Španělské "ir de tapas" tedy "jít na tapas" je pak výzva ke společně strávenému večeru s přáteli. V Čechách bychom našli ekvivalent třeba "jít na jedno", což také neznamená jen konzumaci jen jednoho piva (často ani zdaleka).

V užším významu je pak malá porce v podstatě čehokoliv.

V Čechách jsme zvyklí, že si v restauraci objednáme každý svoji porci a vzájemné ochutnávání - tedy snad kromě interakce s vlastním dětmi - je mírně řečeno za hranou společenské únosnosti.

Ve španělských barech a restauracích je naopak velmi obvyklé si objednat společně mnohem větší množství druhů pokrmů než je počet strávníků a ve formě malých talířků rozesetých mezi stolovníky zcela chaoticky pak celý večer "uzobávat" a ochutnávat. A popíjet samozřejmě.

Je to jeden z nesmírně sympatických projevů tradiční pohodové španělské mentality, která nám tak učarovala a kterou proto - tedy alespoň prostřednictvím jídla - dodáváme i do Čech.

Názorů na to, co je to vlastně "tapas" a jak vznikl je jen o něco málo méně, než receptů a druhů tohoto pokrmu, či způsobu stravování chcete-li. Každopádně po několika měsících strávených ve Španělsku a po více než 4 letech provozování Tapas barů Café Jamón a Jamonarna v Praze 6 si snad můžeme dovolit se pokusit o smysluplný sumář názorů, teorií a receptů.

Původ slova TAPAS

S původem slova jako takového je to celkem jednoduché. Základem je španělské sloveso "tapar", které znamená přikrýt či zakrýt a které sedí na několik různých teorií vzniku tapas.

Tapas Montadito Jamonarna Tapas Montadito u nás v Jamonarně na Praze 6

Tapas je úžasný gurmánský i společenský zážitek

Na pravý tapas z těch z těch nejlepších ingrediencí vás rádi pozveme k nám do Jamonarny na Praze 6

Zvládente to ale i sami snadno připravit doma. Chce to ale fakt kvalitní suroviny

Základem jsou špičkové sušené šunky Jamón, od nás vždy bez éček a chemických konzervantů

Máte-li to k nám do Jamonarny blízko, stavte se pro svůj Tapas box.

Nebo Vám rádi zašleme naše již krájené šunky.

Špičkové sýry , olivy a další španělské delikatesy pořídíte u také pohodlně nás v Jamonarně nebo na e-shopu.

Pro inspiraci se podívejte na naše recepty a tipy.

V našem tapas baru Jamonarna na Praze 6, Bělohorská 43 se na vás budu těšit!

 

Honza z Jamonarny

Sangria Sangria u nás v Jamonarně na Praze 6

Jak TAPAS vznikl?

Rozjímání na téma "co je to vlastně tapas" je ve Španělsku velmi oblíbenou kratochvílí při dlouhých a velmi příjemných posezeních s přáteli v barech a restauracích u vína, sangrie, piva a hlavně - uhádnete čeho? Jasně - tapas!

Jakkoliv se historky o vzniku Tapas liší, nejsou mezi Španěli a zvídavími návštěvníky v debatách příčinou sporů a vytváření vzájemně znepřátelených sociálních bublin utvrzujících se ve své verzi vidění světa, ale naopak velmi zajímavým tématem k rozhovorům vedoucích zpravidla ke konsensu.

Za v součtu určitě minimálně týdny, prosezelé po všech možných barech a restauracích ve Španělsku jsme sesumírovali celkem 4 teorie:

  1. Teorie s městem Cádiz a králem Alfonsem XIII.

    Král Alfons XIII. jednou seděl v baru na pláži u moře v městečku Cádiz (jihozápadně od Sevilly téměř na nejjižnějším cípu Gibraltaru). Od Atlantiku foukal svěží vítr, jež zvedal z pláže písek.

    Pohotový číšník, který krále obsluhoval, přikryl sklenici servírovaného vína plátkem šunky Jamón, aby se králi do vína písek nedostal. Král byl s tímto způsobem servírování velmi spokojen a pak už stačilo jen doplnit plátek sušené šunky Jamón kouskem chleba a Tapas byl na světě.

  2. Teorie s podlomeným zdravím dalšího krále, tentokráte to byl Alfonzo X

    Král Alfonzo X. se v pokročilém věku již netěšil dobrému zdraví, ale jako každý správný Španěl si nedokázal odepřít doušek (doušky, tedy povětšinou hodně doušků) dobrého španělského vína. Na radu lékaře si tak nechával ke každému vínu servírovat malé porce jídla - plátky sušené šunky Jamón, chorizo, kousky sýrů Manchego, olivy či mořské plody. A tím položil základ celé kultury Tapas.Dlužno dodat, že jména a pořadová čísla jednotlivých králů se u různých zdrojů teorií vzniku různě mění a kombinují a ani zasazení události do nějakého alespoň rámcově století není vždy předmětem shody, ale ono je to vlasně jedno.

  3. Bídná hygiena ve středověkém Madridu:

    Zejména v patriotickém vnitrozemí Španělska se setkáte s teorií, která říká, že ve středověkém Madridu byla dosti bídná hygienická situace (to sice není nic patriotického k chlubení, nicméně v té době to bylo dost obvyklé v podstatě všude) a s tím souvisejícímu velkému množství všudypřítomného hmyzu a much bylo třeba zabránit v pronikání a následném topení se ve sklenicích s vínem a pivem. A právě k tomu začali Madridští používat nejprve plátky suchého chleba, aby pak následně vyzkoušeli přidat ještě sušenou šunku Jamón a další pochutiny a zjisitili, že se to k "uzobávání" při popíjení vína vlastně náramně hodí

  4. Hmyz nesmí do vína:

    Poslední teorie je vlastně konsensuálním zobecněním všech předešlých variant  bez patriotických prvků a historických souvislostí. Jinými slovy - mouchy a hmyz či poletující písek jsou otravné v podstatě všude a vždycky je dobré si chránit sklenici s pivem či vínem. A pak už je to s plátkem nejprve suchého chleba a následně přidávanými španělskými specialitami stejné.

Co musí jídlo splňovat, abychom mu mohli říkat "Tapas"?

Můžeme říci, že abychom pokrmu mohli říkat "tapas":

 

  1. musí být z kvalitních surovin
  2. musí být v menších porcích
  3. musí se dát jíst rukama

 

A to je v kostce všechno. Pokud bychom chtěli být pro změnu zase čeští patrioti, tak si můžeme udělat třeba malý kousek bramborového knedlíku s kouskem moravského vrabce a několik "nudliček" červeného zelí k tomu a máme krásný český Tapas.

Ale vraťme se do země původu Tapas.

V Čechách je hojně rozšířený pohled na tapas jako "takový jakoby lepší chlebíček" nebo "jakoby luxusnější jednouhubka", kde místo majonézy, gothaje a natvrdo vařeného vajíčka bývá španělská sušená šunka Jamón, chorizo, olivy či avokádo. Ono to není úplně nepravda (pro starší ročníky bychom mohli společně s oblíbeným radiem Jerevan říci: " v podstatě máte pravdu"), nicméně jak píšeme výše - význam je poněkdu širší.

Ve Španělsku se setkáte s tisíci různých druhů tapas.

Z vlastní zkušenosti doporučujeme vyhnout se restauracím a barům v místech s největší koncentrací turistů (typicky třeba La Rambla v Barceloně), ale stačí zapadnout do jakékoliv menší uličky mimo hlavní turistické proudy a v každém baru najdete, co hledáte.

Oblíbené grilované zelené papričky, všechny možné variace se španělskou sušenou šunkou Jamón Serrano či Ibérico, chorizem, olivami, studenými či smaženými mořskými plody.

Sýry Manchego, opékané brambory s různými omáčkami tzv. patatas bravas, oblíbená bramborová omeleta Tortilla de patatas a spousta dalších často velmi kreativních kombinací. Vždycky jsou ale základem kvalitní suroviny.

Plato de Jamón Plato de Jamón v Jamonarně

A jak je to tedy s těmi chlebíčky a jednohubkami, které jsou nedílnou součástí Tapas?

Bocadillo (čti bokadýjo) je klasická bílá francouzská bageta s rajčaty a plátky španělské sušené šunky Jamón, nakrájená na menší kousky může být součástí Tapas
Montadito zhruba odpovídá výše zmíněné v Česku rozšířené představě o Tapas - je to opravdu takový luxusnější chlebíček
Pintxos jsou malinkaté jednohubky, kde je pár kousků napíchnutých na párátku a vejdu se do úst pěkně najednou
Bocadillo Bocadillo u nás v Jamonarně
Tapas Montadito Tapas Montadito

Jsou Tapas ve Španělsku k pití zdarma?

Pokud se zabýváte Španělskem, často se v textech setkáte s příběhy Čechů, kteří ve velikých houfech atakují španělské bary a objednávají si pivo a víno v naději, že za euro dostanou kromě půllitru piva i několik talířů chutné krmi, aby se pak zklamáni a ožebračeni vraceli ke svým oblíbeným chlebům, řízkům a pašitkám. Nevíme, my jsme se s tím nikdy nesetkali a podle nás je to mýtus, který má historické kořeny v našich dávných komplexech méněcennosti, ke kterým už dlohou nemáme vůbec důvod.

Každopádně uveďme to na pravou míru. Tapas ve Španělsku zdarma běžně není, zejména v oblastech s velkou koncentrací turistů, ale i tam je to velmi příjemný způsob jak se e za velmi rozumné peníze dobře, hodně a hodně dobře najjíst i napít.

Výjimkou jsou (zatím) třeba jihošpanělská Granada či Almeria, kde naopak k pivu či vínu Tapas zdarma opravdu dostanete.

Nedílnou součástí gurmánského zážitku je také kvalitní a dobré víno

Vína z naší nabídky pro vás vybíráme více než 20 let

Každé jedno víno dobře známe a víme přesně, co nabízíme

S výběrem rádi poradíme, stavte se v Jamonarněnapište mi na honza@jamonarna.cz nebo zavolejte Lucce na 601 131 003.

V našem tapas baru Jamonarna na Praze 6, Bělohorská 43 se na vás budu těšit!

 

Honza z Jamonarny

Fotogalerie: