Španělské velikonoce

Víte jak ve Španělsku slaví velikonoce (Semana Santa)?

Polonahé krasavice i kajícníci

Většina Španělů jsou katolíci a jakkoliv církev už nemá na běžný život lidí tak výrazný vliv jako v historii, Velikonoce jsou ve Španělsku stále největším svátkem v roce.

Patří se připomenout, že okem středoevropana je Španělsko jedna země, pokud se ale podíváme blíže, najdeme mnoho rozličných kultur i zvyklostí od Katalánska, před Baskicko, podle našeho názoru "nejšpanělštější" jih až po Kanárské ostrovy.

Téma Velikonoc je stejné, jako jinde na světě - zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ale oslavy mají různé formy. Zejména Kanárské ostrovy jsou dějištěm divokých karnevalů se spoustou spoře oděných krásných žen.

Španělské_velikonoce_6
Carnival_Tenerife_1/

Naproti tomu sever Španělska - zejména Katalánsko - slaví v poněkud serióznějším až tragickém duchu.

Španělské_velikonoce_2
Španělské_velikonoce_3

Tapas_boxy


Pohřbívání sardinky

Stejně jako je u nás masopust oslavou končící zimy, oslavují španělé toto obdbobí zpěvem, převleky, alegorickými vozy, tancem a divokými se spoustou dobrého jídla i pití.

Počítejte s tím, že pokud pojedete do Španělska v tomto období, v noci se moc nevyspíte, ale stojí to za to!

Entierro_de_la_sardina_1
Entierro_de_la Sardina_3

A zatímco v Čechách symbolizuje konec zimy pochování basy, tak ve Španělsku pochovávají sardinku.

Tedy její atrapu pochopitelně v nadživotní velikosti. Tahle tradice se datuje už od roku 1850, kdy pravděpodobně skupinka studentů z jihošpanělské Murcie poprvé pohřbila obří sardinku a v různých částech Španělska se postupně Entierro de la Sardina stalo symbolem zakončení mnohadenních (a hlavně "mnohanočních") oslav.

Španělské_velikonoce_1
Entierro_da_la_sardina_2

Tapas_bar_Jamonarna


Semana Santa

Oslavy trvají zpravidla celý týden a proto se ve Španělsku spíše než s názvem Velikonoce setkáte s termínem Svatý týden (Semana Santa).

Během celého tohoto týdne prochází ulicemi měst procesí kajícníků.

Jejich největší část tvoří tzv. Nazaretští, často kráčejí ulicemi bosi, aby zdůraznili své pokání. Poznáte je podle barvených vysokých kápí, které nosí na hlavě.

Tento zvyk má původ v dobách inkvizice, kdy nošení kápě bylo formou trestu hříšníka. Za tmy působí tato procesí magicky až strašidelně.

V procesí pak bývají i další postavy - nosiči oltářů často obrovských a krásně zdobených a spousty biblických postav. Jednotlivé čtvrti měst pak soutěží o největší a nejkrásnější oltář.

Na jídelníčku jsou vesměs lehká jídla, ryby, luštěniny či zelenina a také spousta spousta sladkostí, připomeňme třeba postní koblížky (buňuelos de cuaresma) nebo věru pekelně sladké marcipánové kosti světce (huesos de santo).

Huesos_de_santo
Španělské_velikonoce_4

Kurzy_krajeni_jamonu

Jamon