Vína podrobně

Víno je umění

Víno je základní a neoddělitelnou součástí nejen středomořské a španělské gastronomie. Existují tisíce druhů vín, vinařství, odrůd, způsobů zpracování. V souladu s naší filoziofií pro Vás vybíráme krásné perly malých a středních zejména španělských vinařství, pro které je láska k půdě, respekt k přírodě,  vztah k domovu, úcta k rodině a k po generace předávaným dovednostem smyslem života. Tato vína nelze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. 

Bio     Demeter 1 100x47

Všechna vína v naší nabídce jsou výhradně z produkce ekologických zemědělství vyrobená v biokvalitě, vybraná vína biodynamická s certifikací Demeter.

Podle dostupných pramenů vyrábějí lidé vína již více než 5 000 let, ale chemický průmysl existuje jen nějakých 200 let, z čehož snadno vytušíte, že to lze i bez chemie. Původní postupy striktně bez jakýchkoliv chemických pomůcek, vědomí zodpovědnosti vůči krajině, prostředí a zemi, nenahraditelný řemeslný um vinařů po generace předávaný a postupně vylepšovaný spolu s jedinečnými podmínkami pro pěstování a zpracování vinné révy to jsou všechno ingredience, na jejichž konci jsou naše krásná a jedinečná vína.  

wine-glass-sun-evening

V každé láhvi vína objevíte krásný příběh a pocítíte atmosféru, podnebí, slunce... terroir dané oblasti. 

Mírnější klimatické klimatické podmínky stály u zrodu svěžích a ovocitých především bílých vín z regionu La Mancha vinařství Parra Jiemnéz, Dominio de Punctum a Latúe.

V koncetrovaných hřejivých vínech oblasti Levante ucítíte prosluněné dny i horké noci, během kterých dozrávaly hrozny například vinařství Bodegaz Arraez.

Velmi elegantní až seriózní a komplexní vína z oblasti Katalánska vinařství Albet i Noya.

Díky našim vínům tak můžete procestovat nejen Španělsko.

V jamonariu si vybere každý milovník lahodných kvalitních vín ať už potřebujete víno k běžnému dennímu popíjení, pro výjimečnou, hodně výjimečnou nebo opravdu hodně hodně výjimečnou příležitost.

K hodnocení vín uvádíme údaje z aplikace Vivino a Robert Parker Wine Advocate. Naše vína si v těchto žebříčcích stojí přirozeně hodně dobře. Mnohem důležitější je ale prožitek. Radost z krásné dobré věci a tedy to, co skutečně chutná Vám. Použijte tato hodnocení jako vodítko, ale dejte na sebe - to co chutná právě Vám je to úplně nejlepší!  

Napište, zavolejte s výběrem Vám rádi poradíme.

winery-sun

 

 

 

Jak vybíráme vína?

V prvním kole vybírá vína náš sommeliér pan Petr Pražák, majitel Biosueňo.cz

Petra naši stálí zákazníci dobře znají z četných degustací.

Petr Pražák se organickými víny zabývá již více než 20 let. 12 let bydlel ve Španělsku a biodynamická vinařství a svět krásných vín vůbec se stal naplněním jeho života. Hodně cestuje a objevuje nová vína na degustacích nejev ve Španělsku, ale také v Itálii, Francii a Portugalsku.

96630697-187E-4D5B-9C61-F84512EA8722

 

V druhém kole pak majitel Café Jamón Honza Holemý s manželkou Luckou.

Honza  pobýval ve Španělsku a tamní pohodová atmosféra (maňana), díky které je pro Španěly gastronomie důležitou součástí života, ho zcela uchvátila. Také proto v roce 2018 opustil jistoty a hojnost korporátního managementu a věnuje se objevování kouzelných chuťových akordů nejen španělské gastronomie (vína, sýry, jamón, olivy a mnoho dalšího).

Je ročník 1973 a tudíž už je ve věku, kdy nemírná konzumace jiných než špičkových alkoholických nápojů může způsobit celo- i několikadenní paralýzu (kocovina).

Každé víno, které je v nabídce jamonarium.cz , jednak musí chutnat a jednak "testuje" na sobě konzumací minimálně 2 lahví za večer. Testování se ráda a aktivně zúčastňuje i manželka Lucka. Ručí tak osobně za to, že i když to přeženete, nebude Vám druhý den extrémně zle. Dvojnásob to platí u vín nesířených.

IMG_4183

Mapa a oblasti

La Mancha

Parra Jimenez

Dominio de Punctum

Penedés

Albet i Noya

Valencia

Bodegaz Arraez

Celler del Roure

Vinessens

Tierra Castilla y Leon

Vizar

 

Mapa vinařství.001

 

Vinařství Arraéz

antonioarraez2

Historie vinařství je delší než 100 let. Bylo založeno v roce 1916 místními vinaři a od roku 1950 je ve vlastnictví rodiny Arraézových.

První v rodové linii byl Antonio Arraéz Garrigós, který začal výrobu postupně profesionalizovat.

Dalším byl v roce 1980 Antonio Arraéz Ibanco a vinařství se stalo významným členem DO Valencia.

Od roku 2007 je Bodegas Arraéz v rukou již třetí nejmladší generace Toni Arraéz Cabuig. Toni je mladý neuvěřitelně energický vinař a jak sám říká: " Vína prodávají všechna vinařství, my ale prodáváme příběh". Za každou lahví vína, za každou etiketou každou značkou je nějaká zajímavá a často "košilatá" historka. Stavte se někdy v Café Jamón na degustaci a poslechněte si příběh vína Mala Vida (Hříšný život).

arraez-team

Vinařství vyrábí jedinečná krásná a neuvěřitelně (až nebezpečně:)) dobře pitelná vína, která svádí k celonočnímu popíjení a "pařbě".

Jak praví například etiketa dalšího krásného kousku Vivir sin Dormir (Žít beze spánku): "Pro ty, kdo rádi tančí za měsíčního svitu, žijí naplno a paří až do rozbřesku. Spolek nočních ptáků v nejlepší možné sestavě".

vivir-sin-dormir-back-label

Také  právě třeba Mala Vida je nejen bezkonkurenčně nejprodávanější víno v Café Jamón, je také jedním z nejprodávanějších vín v regionu Valencia či v síti londýnských restraurací Ibérica.

Sídlo vinařství se nacházejí v městečku Font de la Figuera jižně od Valencie necelých 100km od středozemního moře.

Arraéz map.002

Vinice leží mezi dvěma údolími v nadmořské výšce 600 - 800 mnm. Tato poloha a kombinace vyšší nadmořské výšky a zároveň relativní blízkosti středozemního moře vytvářejí jedinečné mikroklima. Velmi teplá léta, velmi chladné zimy, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a půda chudá na živiny jsou základem jedinečného terroir vín rodiny Arraézových. Spolu s více než 100 letou tradicí ekologického zemědělství striktně bez chemie je jejich více než 30 ha vinic zdrojem neuvěřitelně krásných a velmi typických vín.

Odměňte se a užijte si to!

Pěstované odrůdy:

Monastrell

Tempranillo

Garnacha tintorera

Verdil

Moscatel

tonio-arraez-wineyard

 

 

 

 

Vinařství Parra Jimenéz

parra_jimenez_wein

Demeter 1

Motto:

"Hacemos vinos con pasión, con nuestras tradiciones locales contando con la última tecnología. Nuestros vinos expresan la pureza y la belleza de nuestro país. Son 100% honestos".

"Vína vyrábíme s láskou a vášní. V každé lahvi se snoubí naše místní tradice s nejmodernější technologií. Naše vína vyjadřují čistotu a krásu naší země, jsou 100% upřímná".


Francisco Parra.

Vinařství Bodegas Parra Jimenéz sídlí necelých 200km jihovýchodně od Madridu poblíž městečka Las Mesas.

Parra-Jimenez-map.001 

 

Bylo založeno v roce 1993 jako rodinné vinařství, které v současnosti vedou 3 bratři Francisco, Javier a Luis. Jejich filozofie byla od počátků jasná - ekologické zemědělství v souladu s přírodou, farmaření striktně bez chemických hnojiv, pesticidů, herbicidů atd. Začátky nebyly jednoduché, ale rodina Parra Jimenez svému poslání věří a díky tomu jsou dnes leadrem v biodynamickém zemědělství, jsou držitelem certifikátu Demeter a v posledních letech se věnují také výrobě excelentních sýrů Manchego.

Důkazem, že své poslání berou opravdu vážně je také například projekt Finca Innana - malé vinařství, které sídlí nedaleko hlavního sídla a kde se vyrábějí jedna z nejúžasnějších vín, která jsem měli možnost pít: 1200 Blanco a 1200 Tempranillo, a kde pro zajímavost není zaveden ani elektrický proud, aby podmínky výroby ekologických vín byly naprosto dokonalé.

Na charakakter vína má velmi významný vliv oblast resp. podnebí v místě, kde se konkrétní vinná réva pěstuje. La Meseta je název pro geograficky velmi významnou náhorní plošinu, který tvoří podstatnou část centrálního Španělska. Její rozloha je cca 80 000 m2 a nachází se v nadmožské výšce 600 - 1000 mnmm. V jejím centru leží Madrid. Jihovýchodním směrem od Madridu se nachází region La Mancha, který je i u nás znám díky románům Miquela Cervantese. Děj knihy Don Quijote de la Mancha se nachází právě zde, v kulisách slunné venkovské krajiny, opuštěných hradů, poklidně se pasoucích ovcí a větrných mlýnů. A právě zde sídlí a své krásné věci pěstuje a vyrábí rodinné vinařství Parra Jimenéz.

parra jimenéz

Vinařství Parra Jimenéz obhospodařuje 180 ha vinic rozdělených na dvě části. První vinohrad nazvaný "Entressendas" (Mezi stezkami) se leží ve vyschlém řečišti. Toto jedinečné místo bohaté na půdní naplaveniny je perfektní pro pěstování vinné révy a je základem jedinečných a krásných vín. Oficiální název druhého vinohradu je "Olla del Monte" (Horský hrnec), ale více se používá zažitý název "Cuesta Colorá" (Barevný svah). Svahy jsou totiž krásně červené díky jílovité půdě, navíc pokryté vrstvou plochých oblázků, které přes den kumulují sluneční teplo a udržují kořeny vinné révy v teple i během chladných "pouštních" nocí, typických pro celou oblast. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou značné. Denní teploty stoupají běžně až ke 40°C a na noc klesají až o 25°C. Výsledkem jsou pak krásná svěží veselá a na kyselinku bohatá vína.

Parra Family pěstuje odrůdy:

Čevené: Tempranillo, Syrah, Graciano, Garnacha, Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot

Bílé: Sauvignon Blanc, Moscael, Verdejo, Chardonnay, Gewurtztraminer a Airén.

Rodinné vinařství Parra Family patří k leadrům v oblasti biodynamického vinařství a zemědělství vůbec, svá vína dodávají téměř do všech zemí EU. Jejich poměr cena / kvalita je řadí může překonat jen málokdo.

hermanos-parra-jimenez