Vína podrobně

Víno je umění

Víno je základní a neoddělitelnou součástí nejen středomořské a španělské gastronomie. Existují tisíce druhů vín, vinařství, odrůd, způsobů zpracování. V souladu s naší filoziofií pro Vás vybíráme krásné perly malých a středních zejména španělských vinařství, pro které je láska k půdě, respekt k přírodě,  vztah k domovu, úcta k rodině a k po generace předávaným dovednostem smyslem života. Tato vína nelze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. 

Bio     Demeter 1 100x47

Všechna vína v naší nabídce jsou výhradně z produkce ekologických zemědělství vyrobená v biokvalitě, vybraná vína biodynamická s certifikací Demeter.

Podle dostupných pramenů vyrábějí lidé vína již více než 5 000 let, ale chemický průmysl existuje jen nějakých 200 let, z čehož snadno vytušíte, že to lze i bez chemie. Původní postupy striktně bez jakýchkoliv chemických pomůcek, vědomí zodpovědnosti vůči krajině, prostředí a zemi, nenahraditelný řemeslný um vinařů po generace předávaný a postupně vylepšovaný spolu s jedinečnými podmínkami pro pěstování a zpracování vinné révy to jsou všechno ingredience, na jejichž konci jsou naše krásná a jedinečná vína.  

wine-glass-sun-evening

V každé láhvi vína objevíte krásný příběh a pocítíte atmosféru, podnebí, slunce... terroir dané oblasti. 

Mírnější klimatické klimatické podmínky stály u zrodu svěžích a ovocitých především bílých vín z regionu La Mancha vinařství Parra Jiemnéz, Dominio de Punctum a Latúe.

V koncetrovaných hřejivých vínech oblasti Levante ucítíte prosluněné dny i horké noci, během kterých dozrávaly hrozny například vinařství Bodegaz Arraez.

Velmi elegantní až seriózní a komplexní vína z oblasti Katalánska vinařství Albet i Noya.

Díky našim vínům tak můžete procestovat nejen Španělsko.

V jamonariu si vybere každý milovník lahodných kvalitních vín ať už potřebujete víno k běžnému dennímu popíjení, pro výjimečnou, hodně výjimečnou nebo opravdu hodně hodně výjimečnou příležitost.

K hodnocení vín uvádíme údaje z aplikace Vivino a Robert Parker Wine Advocate. Naše vína si v těchto žebříčcích stojí přirozeně hodně dobře. Mnohem důležitější je ale prožitek. Radost z krásné dobré věci a tedy to, co skutečně chutná Vám. Použijte tato hodnocení jako vodítko, ale dejte na sebe - to co chutná právě Vám je to úplně nejlepší!  

Napište, zavolejte s výběrem Vám rádi poradíme.

winery-sun

 

 

 

Jak vybíráme vína?

V prvním kole vybírá vína náš sommeliér pan Petr Pražák, majitel Biosueňo.cz

Petra naši stálí zákazníci dobře znají z četných degustací.

Petr Pražák se organickými víny zabývá již více než 20 let. 12 let bydlel ve Španělsku a biodynamická vinařství a svět krásných vín vůbec se stal naplněním jeho života. Hodně cestuje a objevuje nová vína na degustacích nejev ve Španělsku, ale také v Itálii, Francii a Portugalsku.

96630697-187E-4D5B-9C61-F84512EA8722

 

V druhém kole pak majitel Café Jamón Honza Holemý s manželkou Luckou.

Honza  pobýval ve Španělsku a tamní pohodová atmosféra (maňana), díky které je pro Španěly gastronomie důležitou součástí života, ho zcela uchvátila. Také proto v roce 2018 opustil jistoty a hojnost korporátního managementu a věnuje se objevování kouzelných chuťových akordů nejen španělské gastronomie (vína, sýry, jamón, olivy a mnoho dalšího).

Je ročník 1973 a tudíž už je ve věku, kdy nemírná konzumace jiných než špičkových alkoholických nápojů může způsobit celo- i několikadenní paralýzu (kocovina).

Každé víno, které je v nabídce jamonarium.cz , jednak musí chutnat a jednak "testuje" na sobě konzumací minimálně 2 lahví za večer. Testování se ráda a aktivně zúčastňuje i manželka Lucka. Ručí tak osobně za to, že i když to přeženete, nebude Vám druhý den extrémně zle. Dvojnásob to platí u vín nesířených.

IMG_4183

Mapa a oblasti

La Mancha

Parra Jimenez

Dominio de Punctum

Penedés

Albet i Noya

Valencia

Bodegaz Arraez

Celler del Roure

Vinessens

Tierra Castilla y Leon

Vizar

 

Mapa vinařství.001

 

Vinařství Albet i Noya

som_casanostra

Původní historie pěstování vinné révy na farmě Can Vendrell sahá hluboko do středověku. Rodina Albet - současný majitel vinařství se zde usadila v roce 1903. Prvním v rodové linii byl Joan Albet i Rovirosa.

V roce 1972 převzal vedení vinařství Josep Maria Albet i Noya. Ve čtvrté generaci rodinného podniku začal jako jeden z prvních na světě vůbec aplikovat na vinici ekologické postupy a zásady tedy hospodaření striktně bez používání chemických látek, hnojiv, pesticidů atd. Jako první pak uvedli na konci 80tých let minulého století na trh biovíno a stáli tak u základu celého odvětví.

albet-i-noya-fam

Vinařství Albet i Noya se nachází v Katalánsku několik málo km východně od Barcelona a vzdušnou čarou asi 15 km od středozemního moře.

Albet-i-Noya-map.002

 V současné době hospodaří na celkem 145 ha vinic, z nichž 80,5 ha slouží výhradně k pěstování vinné révy v biokvalitě. Vinohrady leží na vápencovém kamenitém podloží, půda je chudá na živiny s různým obsahem jílu a písku, je propustná ale má dobrou zádržní kapacitu vody. Vinice jsou terasovité a mají velmi malou rozlohu - největší z nich je menší než 1 ha. Tyto jedinečné podmínky spolu s výrazným vlivem blízkosti středozemního moře tvoří ideální základ pro výrobu krásných, jedinečných komplexních a velmi seriózních špičkových vín.

albet-i-noya-berg

Vinařství Albet i Noya má velmi dlouhou historii, stáli u zrodu biovín v jeho začátcích a jejich pravidla ekologického farmaření patří k nejpřísnějším. Ctí tradice a zároveň dobře využívají moderních technologií a díky tomu jsou skutečnými pojmem ve světě vín. Věnují se péči a pěstování zejména původních odrůd a tvoří nové trendy biodynamického vinaření.  Spolupracují s univerzitou v Barceloně na studii o vlivu oteplování planety na vinnou révu. 

Vína Albet i Noya jsou v nabídce těch neprestižnějších restaurací po celém světě. Jsou "dvorním" dodavatelem michelinské restaurace Celler de Can Roca v Gironě, pro kterou mimo jiné vyrábějí speciální edici Cavy. Jako krásnou zajímavost dodáme, že jeden z majitelů této restaurace a hlavní cukrář v jedné osobě si do tohoto vinažství jezdí osobně vybírat hrozny odrůdy Xarel-Lo  z nejstarších vinic (70 let) pro svůj sezónní dezert.

Celler-can-roca-wine_1

 

 

Vinařství Arraéz

antonioarraez2

Historie vinařství je delší než 100 let. Bylo založeno v roce 1916 místními vinaři a od roku 1950 je ve vlastnictví rodiny Arraézových.

První v rodové linii byl Antonio Arraéz Garrigós, který začal výrobu postupně profesionalizovat.

Dalším byl v roce 1980 Antonio Arraéz Ibanco a vinařství se stalo významným členem DO Valencia.

Od roku 2007 je Bodegas Arraéz v rukou již třetí nejmladší generace Toni Arraéz Cabuig. Toni je mladý neuvěřitelně energický vinař a jak sám říká: " Vína prodávají všechna vinařství, my ale prodáváme příběh". Za každou lahví vína, za každou etiketou každou značkou je nějaká zajímavá a často "košilatá" historka. Stavte se někdy v Café Jamón na degustaci a poslechněte si příběh vína Mala Vida (Hříšný život).

arraez-team

Vinařství vyrábí jedinečná krásná a neuvěřitelně (až nebezpečně:)) dobře pitelná vína, která svádí k celonočnímu popíjení a "pařbě".

Jak praví například etiketa dalšího krásného kousku Vivir sin Dormir (Žít beze spánku): "Pro ty, kdo rádi tančí za měsíčního svitu, žijí naplno a paří až do rozbřesku. Spolek nočních ptáků v nejlepší možné sestavě".

vivir-sin-dormir-back-label

Také  právě třeba Mala Vida je nejen bezkonkurenčně nejprodávanější víno v Café Jamón, je také jedním z nejprodávanějších vín v regionu Valencia či v síti londýnských restraurací Ibérica.

Sídlo vinařství se nacházejí v městečku Font de la Figuera jižně od Valencie necelých 100km od středozemního moře.

Arraéz map.002

Vinice leží mezi dvěma údolími v nadmořské výšce 600 - 800 mnm. Tato poloha a kombinace vyšší nadmořské výšky a zároveň relativní blízkosti středozemního moře vytvářejí jedinečné mikroklima. Velmi teplá léta, velmi chladné zimy, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a půda chudá na živiny jsou základem jedinečného terroir vín rodiny Arraézových. Spolu s více než 100 letou tradicí ekologického zemědělství striktně bez chemie je jejich více než 30 ha vinic zdrojem neuvěřitelně krásných a velmi typických vín.

Odměňte se a užijte si to!

Pěstované odrůdy:

Monastrell

Tempranillo

Garnacha tintorera

Verdil

Moscatel

tonio-arraez-wineyard

 

 

 

 

Vinařství Parra Jimenéz

parra_jimenez_wein

Demeter 1

Motto:

"Hacemos vinos con pasión, con nuestras tradiciones locales contando con la última tecnología. Nuestros vinos expresan la pureza y la belleza de nuestro país. Son 100% honestos".

"Vína vyrábíme s láskou a vášní. V každé lahvi se snoubí naše místní tradice s nejmodernější technologií. Naše vína vyjadřují čistotu a krásu naší země, jsou 100% upřímná".


Francisco Parra.

Vinařství Bodegas Parra Jimenéz sídlí necelých 200km jihovýchodně od Madridu poblíž městečka Las Mesas.

Parra-Jimenez-map.001 

 

Bylo založeno v roce 1993 jako rodinné vinařství, které v současnosti vedou 3 bratři Francisco, Javier a Luis. Jejich filozofie byla od počátků jasná - ekologické zemědělství v souladu s přírodou, farmaření striktně bez chemických hnojiv, pesticidů, herbicidů atd. Začátky nebyly jednoduché, ale rodina Parra Jimenez svému poslání věří a díky tomu jsou dnes leadrem v biodynamickém zemědělství, jsou držitelem certifikátu Demeter a v posledních letech se věnují také výrobě excelentních sýrů Manchego.

Důkazem, že své poslání berou opravdu vážně je také například projekt Finca Innana - malé vinařství, které sídlí nedaleko hlavního sídla a kde se vyrábějí jedna z nejúžasnějších vín, která jsem měli možnost pít: 1200 Blanco a 1200 Tempranillo, a kde pro zajímavost není zaveden ani elektrický proud, aby podmínky výroby ekologických vín byly naprosto dokonalé.

Na charakakter vína má velmi významný vliv oblast resp. podnebí v místě, kde se konkrétní vinná réva pěstuje. La Meseta je název pro geograficky velmi významnou náhorní plošinu, který tvoří podstatnou část centrálního Španělska. Její rozloha je cca 80 000 m2 a nachází se v nadmožské výšce 600 - 1000 mnmm. V jejím centru leží Madrid. Jihovýchodním směrem od Madridu se nachází region La Mancha, který je i u nás znám díky románům Miquela Cervantese. Děj knihy Don Quijote de la Mancha se nachází právě zde, v kulisách slunné venkovské krajiny, opuštěných hradů, poklidně se pasoucích ovcí a větrných mlýnů. A právě zde sídlí a své krásné věci pěstuje a vyrábí rodinné vinařství Parra Jimenéz.

parra jimenéz

Vinařství Parra Jimenéz obhospodařuje 180 ha vinic rozdělených na dvě části. První vinohrad nazvaný "Entressendas" (Mezi stezkami) se leží ve vyschlém řečišti. Toto jedinečné místo bohaté na půdní naplaveniny je perfektní pro pěstování vinné révy a je základem jedinečných a krásných vín. Oficiální název druhého vinohradu je "Olla del Monte" (Horský hrnec), ale více se používá zažitý název "Cuesta Colorá" (Barevný svah). Svahy jsou totiž krásně červené díky jílovité půdě, navíc pokryté vrstvou plochých oblázků, které přes den kumulují sluneční teplo a udržují kořeny vinné révy v teple i během chladných "pouštních" nocí, typických pro celou oblast. Teplotní rozdíly mezi dnem a nocí jsou značné. Denní teploty stoupají běžně až ke 40°C a na noc klesají až o 25°C. Výsledkem jsou pak krásná svěží veselá a na kyselinku bohatá vína.

Parra Family pěstuje odrůdy:

Čevené: Tempranillo, Syrah, Graciano, Garnacha, Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot

Bílé: Sauvignon Blanc, Moscael, Verdejo, Chardonnay, Gewurtztraminer a Airén.

Rodinné vinařství Parra Family patří k leadrům v oblasti biodynamického vinařství a zemědělství vůbec, svá vína dodávají téměř do všech zemí EU. Jejich poměr cena / kvalita je řadí může překonat jen málokdo.

hermanos-parra-jimenez

 

 

Robert Parker The Wine Advocate

Kdo je Robert M. Parker Jr?

Robert-Parker

Robert M Parker Jr se narodil 23. července 1947 v Baltimoru v Marylandu. Vystudoval s vyznamenáním University of Maryland obor Dějiny a jako vedlejší obor Dějiny umění, navštěvoval Právnickou fakultu University of Maryland, kde promoval v roce 1973. Více než 10 let byl advokátem a později i asistentem Generálního rady Credit Banks of Baltimore. 9. března 1984 na tuto pozici rezignoval, aby se mohl naplno věnovat psaní o vínu.

O víno se začal zajímat v roce 1967, kdy strávil během vánočních svátků měsíc na univerzitě ve Štrasburku ve francouzském Alsasku na návštěvě u své tehdejší přítelkyně, jež je nyní již více než 46 let jeho manželkou.

Trápil ho nedostatek spolehlivých informací o dobrých a kvalitních vínech a tak v roce 1975 začal uvažovat o vytvoření "nezávislého průvodce pro spotřebitele". Přátelé ho od jeho úmyslu zrazovali, domnívali se, že není rozumné opustit slibnou kariéru špičkového právníka kvůli tak nejistému a pošetilému záměru.

Navzdory tomu již v roce 1978 vydává první číslo své vinařské publikace "The Wine Advocate", které bylo zdarma rozesláno na ani ne 600 odběratelů - emailových adres.- zakoupených od několika význačných obchodníků s vínem.

O 35 let později má The Wine Advocate více než 50.000 předplatitelů v každém státě USA a ve více než 37 zemích celého světa.

Praktický všichni odborníci se dnes shodují na tom, že The Wine Advocate má nejvýznamnější vliv na na nákupní zvyklosti a trendy v oblasti dobrých vín a to nejen ve Spojených státech, ale také ve Francii, Anglii, Švýcarsku, Japonsku, Rusku, v Mexiku, Brazílii a Číně.

Kromě psaní o degustaci vín pro The Wine Advocate, který vychází dvakrát měsíčně v Parktonu v Marylandu byl pan Robert M. Parker přispěvatelem časopisů Food & Wine a Business Week. Pravidelně také psal články pro anglický časopis The Field, byl kritikem vína pro francouzský L'Express, kdy historicky poprvé nezastával tuto pozici rodilý Francouz. Psal týdenní sloupky pro renomovaný časopis Business Week a v neposlední řadě také pro časopis Forbes.

Robert Parker pravidelně přispíval do takových zásadních periodik jako je Time, Newsweek, The Traveler, významných denících Los Angels Times, USA Today, New York Times, Baltimore Sun, londýnské Sunday Times, Sunday Telegrahe, Independet, Financial Times, Journal de Dimanche a L'Express a prakticky ve všech předních evropských časopisech včetně The Economist, Paris Match a Figaro.

Vystupoval také v CBS's 60 Minutes a je častým hostem v PBS's Charlie Rose Show. Jeho filozofie je jednoduchá: dlouhodobě poskytovat smysluplné, komplexní, nezávislé, přesné a kritické komentáře o kvalitních i špičkových vínech.

MAD-Parker-

Robert M. Parker je jediným spisovatelem/kritikem vína v historii, který získal nejvyšší prezidentská vyznamenání od francouzského a italského prezidenta. 29. března 1999 prezident Jacques Chirac udělil titul Rytíř řádu čestné legie, který panu Parkerovi osobně předal dne 22. června 1999 při slavnostním ceremoniálu v Elysejském paláci. Při té příležitosti řekl: "Pan Robert M. Parker je nejsledovanější a nejvlivnější světový kritik francouzských vín. Sám jsem byl nedávno přítomen výběru francouzského vína jako dar pro prezidenta Clintona, který zcela automaticky vyžadoval Parkerovo hodnocení. 14.července 2005 prezident Chirac povýšil Parkera na důstojníka Čestné legie za jeho mimořádné zásluhy v oblasti kvality informací a textů o víně, díky kterým pan Parker přispěl ke znalostem francouzských vín vzděláváním spotřebitelů po celém světě. V roce 1993 vyznamenal prezident Francois Miterrand pana Parkera francouzským "Národním řádem za zásluhy".

V roce 2002 obdržel pan Parker nejvyšší státní vyznamenání Itálie - byl jmenován komandérem (Commendatore) italského Národního řádu za zásluhy. Toto ocenění mu společně udělili tehdejší předseda italské vládo Berlusconi a italský prezident Ciampi za jeho prezentaci a uznání kvality italských vín spolu s podporou a vzděláváním v jeho publikaci "The Wine Advocate". Stal se tak historicky prvním kritikem vín, který obdržel toto státní vyznamenání.

V roce 2002 založil web www.erobertparker.com, který se stal nejnavštěvovanější internetovou stránkou na světě vůbec (zdroj: data alexia.com).

S panem Parkerem - autorem celkem 14ti publikací o víně, které se staly bestsellery nejen v USA, ale které byly přeloženy do francozštiny, japonštiny, němčiny, švédštiny, polštiny, čínštiny, španělštiny, korejštiny a ruštiny - vyšel v roce 1999 na titulní stránce Los Angeles Times dvoudílný rozhovor, jehož autorem je kritik David Shaw (pozdější držitel Pulitzerovi ceny). Shaw Parkera označil za "zuřivého zastánce konzumentů vína", "nejvlivnějšího kritika vůbec", "milovníka potěšení, vášnivého milovníka vína, kterému do značné míry svět vděčí za signifikanktní zlepšení kvality vín vyrobených v celém západním světě stejně tak jako exponenciální nárůst zájmu o kvalitní vína i sofistikované znalosti všech, kdo víno konzumují.

V roce 2004 vzdělávací nadaci "Culinary Institue of America", která nese jeho jméno.

c534cb4d-f457-4d04-b1b9-d709049c8591

V roce 2005 vyšla v nakladatelství kniha "Robert Parker's The World's Greatest Wine Estates: A Modern Perspective. Následně v roce 2008 sedmé vydání "Parker's Wine Buyer's Guide a v roce 2009 Parker's Wine Bargains: The World's Best Wines Balued Under 25$ (Nejlepší světová vína do 25,-$ za láhev).

V roce 2006 obdržel Parker od své alma mater (University of Maryland) cenu Alumnus za mimořádné zásluhy a v roce 2010 se stal jedním z 63 absolventů, kteří byli uvedeni do Síně slávy Alumnus.

V roce 2011 se stal historicky prvním kritikem vína, který obdržel Velkokříž řádu občanských zásluh. Toto nejvyšší španělské civilní vyznamenání obdržel na ceremoniálu v Madridu přímo z rukou španělského krále Juana Carlose.

V roce 2013 se pan Parker stal prvním kritikem vína, který byl slavnostně uveden do Síně slávy Amerického kulinářského vinařského institutu v Napa Valley.

Pan Parker se nyní zabývá víny Severní Kalifornie a Bordeaux a působí jako kritik a degustátor jak tzv. Vertikálních (stejné víno jednoho vinaře různé ročníky) tak tzv. Horizontálních (různá vína stejného ročníku) ochutnávek nejen v Kalifornii.

Žije na venkově v Marylandu se svou ženou Patricií, dcerou Maiou a několika basety a anglickými buldoky.

250px-Wine_advocate_front