Vína podrobně

Biodynamické vinařství Parra Jimenéz

Na návštěvě u španělských ekologických vinařů Parra Jimenéz

 

Parra Jimenéz

     Asi jste se už někde setkali s eko či bio farmařením a možná jste i něco zaslechli o biodynamickém zemědělství.
Co to vlastně znamená? Odhlédněme nyní od těch, pro které je zájem o bio jen součástí aktuálního módního trendu a pojďme se podívat tam, kde je původní význam tohoto slova smyslem života a to často již po několik generací.
Obecně ekologičtí farmáři nepoužívají k hospodaření žádné anebo jen minimální chemické prostředky. Biodynamické zemědělství jde ještě mnohem dál. Chemii plně nahrazují přírodními tzv. biodynamickými preparáty na bázi např. sofistikovaných homeopatických (silně ředěných) kombinací různých bylin často používaných při péči o vinice či pole.
     Vlastní název se skládá ze slov “bios” tedy život a “dynamis” tedy energie a síla a v širším pojetí pak znamená soulad a vědomí pospolitosti a sounáležitosti mezi člověkem a přírodou, farmou, která je samostatným uzavřeným systémem, ale která je zároveň součástí regionu, země, planety a vesmíru. Všechny tyto entity spolu souvisejí a navzájem se ovlivňují.

Parra_jimenez_vino_manchego
     Součástí této filozofie je pak také soulad s vesmírnou energií. Jednotlivé úkony, jako je sadba, sklizeň, příprava pole atd. jsou plánovány a prováděny také podle aktuální polohy měsíce a hvězd. Pravidla biodynamického hospodaření poprvé podrobně popsal rakouský filozof, pedagog a ezoterik Rudolf Steiner už v roce 1924.
     Některé postupy se mohou zdát až téměř na pomezí černé magie. Například přípravek poeticky nazvaný “roháček”.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.008

     Čerstvým hnojem napěchujeme uříznutý kravský roh, který na podzim zakopeme do země. Na jaře pak opět vykopeme, obsah vydlabeme a rozmícháme pečlivě popsaným homeopatickým postupem ve velkém množství vody. Ta se pak používá při péči o vinici či pole nebo se do ní namáčí kořínky sazeniček vinné révy nebo jiných pěstovaných rostlin a která pak podporuje růst. Pro ty z nás, kteří jsou v duchu Cimrmanova tvrzení “jsem bezvýhradný ateista, až se bojím, že mě pánbůh potrestá” spíše materiálně zaměřeni, ale existují i vědecky potvzrzené studie, že tyto preparáty i celá filozofie biodynamiky skutečně funguje. Ať už je to mnohaletý výzkum amerického ministerstva zemědělství nebo několik publikací autorů jako je Maria Thunová a Ehrenfried Pfeiffer.
     Pro mě je ale skutečným potvrzením smyslupolnosti těchto farmářů zejména gastronomický zážitek při konzumaci vín, sýrů či sušených šunek Jamon a zejména jejich kombinací.

Parra Jimenéz

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.006

     Vinařství Parra Jimenéz patří třem bratrům z rodiny Parra. Francisco, Javier a Luis patří k leadrům biodynamického hospodaření. Francisco Parra říká:

”Vína vyrábíme s láskou a vášní. V každé lahvi se snoubí naše místní tradice s nejmodernější technologií. Naše vína vyjadřují čistotu a krásu naší země, jsou 100% upřímná. Neprodáváme jen vína, prodáváme příběh”.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.007
     Bodegas Parra Jimenéz sídlí necelých 200km jihovýchodně od Madridu poblíž městečka Las Mesas. V regionu La Mancha, do kterého Miquel Cervanes zasadil děj svého nejslavnějšího románu Don Quijote de la Mancha.
     Parra Jimenéz je držitelem prestižního certifikátu Demeter.

Demeter 1


banner_eshop_jamonarna


Hospodaří na celkem 180 ha vinic rozdělených do dvou částí. “Entressenda” bychom mohli přeložit jako oblast “mezi stezkami” leží ve vyschlém řečišti. Půda je díky tomu bohatá na naplaveniny a poskytuje jedinečné podmínky pro pěstování vinné révy. Oficiální název druhé části je “Olla del Monte” tedy něco jako Horský hrnec, ale mezi místními se spíše vžil název “Cuesta Colorá” tedy barevný svah. Svahy jsou totiž krásně červené díky jílovité půdě a navíc pokryté vrstvou plochých oblázků, které přes den kumulují teplo ze slunce a udržují tak kořeny vinné révy v teple i během chladných “pouštních” nocí, typických pro celou oblast. Spolu s mnohaletou tradicí a umem vinařů pak tvoří jedinečné terroir oblasti, která produkuje krásná svěží veselá a na kyselinku bohatá vína, která se pravidelně umisťují na prvních místech v prestižních kláních organických vín. Vrcholem jejich umění je pak projekt Finca Innana.

Parra Jimenéz pěstuje tyto odrůdy: 

  • červené: Tempranillo, Syrah, Graciano, Garnacha, Merlot, Monastrell, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Petit Verdot
  • bílé: Sauvignon Blanc, Moscael, Verdejo, Chardonnay, Gewurtztraminer a Airén.

K červeným vínům se skvěle hodí tučnější masa z grilu, sušené šunky Jamón a kvalitní španělské chorizo. K bílým vínům pak doporučujeme kvalitní španělské sýry Manchego a hruškový džem s chilli papričkou

Finca Innana.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.002

     Samostatné vinařství ležící nedaleko hlavního sídla Parra Family. Parra Family platí za trochu extremisty v oboru biodynamického farmaření a na Finca Innana dokonce není ani zaveden elektrický proud.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.003

Celý proces výroby vína striktně dle původních postupů je tak doveden k naprosté dokonalosti. Dominantou je zde v retro stylu nově postavený dvanáctistěnný chrám, jehož vchodové dveře pocházejí z kostela Las Mesas z 15. století a sloupoví z blízkého kláštera dokonce ze 14. století a na jehož střeše je železná korouhvička ve tvaru bohyně zemědělství “Ceres”.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.001

 

Francisco Parra říká: “ Vinařství je chrámem Země a chrám Innana je srdcem vinařství Parra. A stejně jako je vinařství čistou a organickou součástí Země, je Innana čistou a organickou součástí Bodegas Parra Jimenéz”.

 

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.004


     Pro biodynamické farmy je pak přirozenou typickou a vlastně logickou vlastností kombinace rostlinné a živočišné výroby. Parra Family se také proto věnují mimo jiné chovu ovcí. V malé sýrárně pak vyrábějí jedinečný a oceňovaný sýr Manchego. Certifiiát D.O.P. De Quesos Manchegos je pak přirozeným potvzením kvality a jedinečnosti. Zajímavostí je také fakt, že větší část z 3.500 ovcí patřících do projektu Quesos Parra Jimenéz jsou tzv. černé ovce Manchego. Tento druh je velmi vzácný a je ohrožen vyhynutím. Podaří-li se jej zachovat, bude to také zásluhou Parra Family.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.005

Víno je umění

Víno je základní a neoddělitelnou součástí nejen středomořské a španělské gastronomie. Existují tisíce druhů vín, vinařství, odrůd, způsobů zpracování. V souladu s naší filoziofií pro Vás vybíráme krásné perly malých a středních zejména španělských vinařství, pro které je láska k půdě, respekt k přírodě,  vztah k domovu, úcta k rodině a k po generace předávaným dovednostem smyslem života. Tato vína nelze běžně koupit ve velkých obchodních řetězcích. 

Bio     Demeter 1 100x47

Všechna vína v naší nabídce jsou výhradně z produkce ekologických zemědělství vyrobená v biokvalitě, vybraná vína biodynamická s certifikací Demeter.

Podle dostupných pramenů vyrábějí lidé vína již více než 5 000 let, ale chemický průmysl existuje jen nějakých 200 let, z čehož snadno vytušíte, že to lze i bez chemie. Původní postupy striktně bez jakýchkoliv chemických pomůcek, vědomí zodpovědnosti vůči krajině, prostředí a zemi, nenahraditelný řemeslný um vinařů po generace předávaný a postupně vylepšovaný spolu s jedinečnými podmínkami pro pěstování a zpracování vinné révy to jsou všechno ingredience, na jejichž konci jsou naše krásná a jedinečná vína.  

wine-glass-sun-evening

V každé láhvi vína objevíte krásný příběh a pocítíte atmosféru, podnebí, slunce... terroir dané oblasti. 

Mírnější klimatické klimatické podmínky stály u zrodu svěžích a ovocitých především bílých vín z regionu La Mancha vinařství Parra Jiemnéz, Dominio de Punctum a Latúe.

V koncetrovaných hřejivých vínech oblasti Levante ucítíte prosluněné dny i horké noci, během kterých dozrávaly hrozny například vinařství Bodegaz Arraez.

Velmi elegantní až seriózní a komplexní vína z oblasti Katalánska vinařství Albet i Noya.

Díky našim vínům tak můžete procestovat nejen Španělsko.

V jamonariu si vybere každý milovník lahodných kvalitních vín ať už potřebujete víno k běžnému dennímu popíjení, pro výjimečnou, hodně výjimečnou nebo opravdu hodně hodně výjimečnou příležitost.

K hodnocení vín uvádíme údaje z aplikace Vivino a Robert Parker Wine Advocate. Naše vína si v těchto žebříčcích stojí přirozeně hodně dobře. Mnohem důležitější je ale prožitek. Radost z krásné dobré věci a tedy to, co skutečně chutná Vám. Použijte tato hodnocení jako vodítko, ale dejte na sebe - to co chutná právě Vám je to úplně nejlepší!  

Napište, zavolejte s výběrem Vám rádi poradíme.

winery-sun

 

 

 

Jak vybíráme vína?

V prvním kole vybírá vína náš sommeliér pan Petr Pražák, majitel Biosueňo.cz

Petra naši stálí zákazníci dobře znají z četných degustací.

Petr Pražák se organickými víny zabývá již více než 20 let. 12 let bydlel ve Španělsku a biodynamická vinařství a svět krásných vín vůbec se stal naplněním jeho života. Hodně cestuje a objevuje nová vína na degustacích nejev ve Španělsku, ale také v Itálii, Francii a Portugalsku.

96630697-187E-4D5B-9C61-F84512EA8722

 

V druhém kole pak majitel Café Jamón Honza Holemý s manželkou Luckou.

Honza  pobýval ve Španělsku a tamní pohodová atmosféra (maňana), díky které je pro Španěly gastronomie důležitou součástí života, ho zcela uchvátila. Také proto v roce 2018 opustil jistoty a hojnost korporátního managementu a věnuje se objevování kouzelných chuťových akordů nejen španělské gastronomie (vína, sýry, jamón, olivy a mnoho dalšího).

Je ročník 1973 a tudíž už je ve věku, kdy nemírná konzumace jiných než špičkových alkoholických nápojů může způsobit celo- i několikadenní paralýzu (kocovina).

Každé víno, které je v nabídce jamonarium.cz , jednak musí chutnat a jednak "testuje" na sobě konzumací minimálně 2 lahví za večer. Testování se ráda a aktivně zúčastňuje i manželka Lucka. Ručí tak osobně za to, že i když to přeženete, nebude Vám druhý den extrémně zle. Dvojnásob to platí u vín nesířených.

IMG_4183

Mapa a oblasti

La Mancha

Parra Jimenez

Dominio de Punctum

Penedés

Albet i Noya

Valencia

Bodegaz Arraez

Celler del Roure

Vinessens

Tierra Castilla y Leon

Vizar

 

Mapa vinařství.001

 

Vinařství Arraéz

antonioarraez2

Historie vinařství je delší než 100 let. Bylo založeno v roce 1916 místními vinaři a od roku 1950 je ve vlastnictví rodiny Arraézových.

První v rodové linii byl Antonio Arraéz Garrigós, který začal výrobu postupně profesionalizovat.

Dalším byl v roce 1980 Antonio Arraéz Ibanco a vinařství se stalo významným členem DO Valencia.

Od roku 2007 je Bodegas Arraéz v rukou již třetí nejmladší generace Toni Arraéz Cabuig. Toni je mladý neuvěřitelně energický vinař a jak sám říká: " Vína prodávají všechna vinařství, my ale prodáváme příběh". Za každou lahví vína, za každou etiketou každou značkou je nějaká zajímavá a často "košilatá" historka. Stavte se někdy v Café Jamón na degustaci a poslechněte si příběh vína Mala Vida (Hříšný život).

arraez-team

Vinařství vyrábí jedinečná krásná a neuvěřitelně (až nebezpečně:)) dobře pitelná vína, která svádí k celonočnímu popíjení a "pařbě".

Jak praví například etiketa dalšího krásného kousku Vivir sin Dormir (Žít beze spánku): "Pro ty, kdo rádi tančí za měsíčního svitu, žijí naplno a paří až do rozbřesku. Spolek nočních ptáků v nejlepší možné sestavě".

vivir-sin-dormir-back-label

Také  právě třeba Mala Vida je nejen bezkonkurenčně nejprodávanější víno v Café Jamón, je také jedním z nejprodávanějších vín v regionu Valencia či v síti londýnských restraurací Ibérica.

Sídlo vinařství se nacházejí v městečku Font de la Figuera jižně od Valencie necelých 100km od středozemního moře.

Arraéz map.002

Vinice leží mezi dvěma údolími v nadmořské výšce 600 - 800 mnm. Tato poloha a kombinace vyšší nadmořské výšky a zároveň relativní blízkosti středozemního moře vytvářejí jedinečné mikroklima. Velmi teplá léta, velmi chladné zimy, velké teplotní rozdíly mezi dnem a nocí a půda chudá na živiny jsou základem jedinečného terroir vín rodiny Arraézových. Spolu s více než 100 letou tradicí ekologického zemědělství striktně bez chemie je jejich více než 30 ha vinic zdrojem neuvěřitelně krásných a velmi typických vín.

Odměňte se a užijte si to!

Pěstované odrůdy:

Monastrell

Tempranillo

Garnacha tintorera

Verdil

Moscatel

tonio-arraez-wineyard