Olivový olej

olivovy-olej-lahev-proud 

Olivový olej se těšil vážnosti už ve starověku. Byl považován za posvátné, vzácné a co se týče zdraví cenné jmění. Tento starodávný produkt jižních zemí a slunečních paprsků, a ideál jedné kultury, je oceňován nejen jako potravina, nýbrž také jako výraz způsobu života. Je to neuvěřitelný gastronomický zážitek, který dolaďuje chuťový akord k dokonalosti. V kombinaci se salátem či čerstvou křupavou bílou bagetou, ovčím, kravským či kozím sýrem, jamonem, salchichonem, lomem embuchadem a zapit douškem dobrého vína vynese do kulinářského nebe.

A přestože my v Jamonarně jsme skálopevně přesvědčení, že s prominutím tělo není blbý, takže pokud Vám něco chutná, pak to znamená, že je to i zdravé, neuškodí zmínit také pár vědecky ověřených faktů o olivových olejích. Olej z plodů olivovníku je pro zdravý to nejlepší protože obsahuje nenasycené omega3 kyseliny. Jedna až dvě lžíce olivového oleje denně zabraňují osteoporóze, podporuje trávení a je zdrojem vitaminů A, D, E a K. Kvalitní olivový olej také snižuje riziko cukrovky typu 2 a je přínosný pro kosti, hubnutí a zlepšuje funkce mozku. Obsahuje také množství kyseliny fenolové, která je zdrojem typické hořké chutí a je extrémně přínosná pro zdravou a správnou činnost srdce.

olivovy-olej-lahev-olivy-zelene

Panenský olivový olej je jediným tukem, který je absolutně přírodní, jelikož je získáván pouhým lisováním plodů bez chemických a jiných přísad. Olivy se sklízí ručně, je to nejnákladnější a neobtížnější ale taky nejlepší metoda, neboť nejvíce šetří plody a později poskytuje také nejlepší olej. Sklizeň začíná v říjnu a táhne se až do ledna. Toto období patří ve středomoří k nejvýznamnějším, protože olivový olej má v tamní kuchyni důležitou roli a čerstvě lisovaný je nejkvalitnější.

Vybírejte pečlivě, protože na trhu se kromě pravých kvalitních extra panenských olivových olejů vyskytuje celá řada pančovaných produktů. Nedávný průzkum Kalifornské univerzity v USA přinesl šokující odhalení, že téměř 70% testovaných olejů bylo falešných. Způsobů jak zjistit pravost extra panenského oleje je několik. Skutečnost, že konzumujete pravý a nikoliv falešný (smíchaný např. s obyčejným slunečnicovým olejem) extrapanenský olej lze ověřit např. ochlazením oleje v lednici - pravý olej ztuhne. Kvalitní olej také v domácí petrolejové lampě hoří - pokud ji nemáte, můžete do sklenice s olejem vložit knot. Bohužel žádný z těchto testů není 100% spolehlivý. Odborníci samozřejmě poznají originál podle chuti, ale pro laika představují tyto falzifikáty určité riziko, protože pokud na ně narazí, často sejde z cesty a nedorazí až k úžasným gastronomickým zážitkům spojeným s originály. Doporučujeme proto nakupovat u spolehlivých prodejců, jako je třeba jamonarna.cz.

Při výběru naší nabídky úzce spolupracujeme s panem Peterem Oršolíkem z firmy Olium Olivium, který se olivovými oleji zabývá profesionálně celý život, jehož podstatnou část strávil ve Španělsku a osobně se zná s majitely farem, které tyto špičkové produkty vyrábějí. Je jedním z největších znalců olivových olejů v zemi.

Nabídku olivových olejů naleznete zde

olivovy-olej-pozadi