Olivový olej

olivovy-olej-lahev-proud 

Olivový olej se těšil vážnosti už ve starověku. Byl považován za posvátné, vzácné a co se týče zdraví cenné jmění. Tento starodávný produkt jižních zemí a slunečních paprsků, a ideál jedné kultury, je oceňován nejen jako potravina, nýbrž také jako výraz způsobu života. Je to neuvěřitelný gastronomický zážitek, který dolaďuje chuťový akord k dokonalosti. V kombinaci se salátem či čerstvou křupavou bílou bagetou, ovčím, kravským či kozím sýrem, jamonem, salchichonem, lomem embuchadem a zapit douškem dobrého vína vynese do kulinářského nebe.

A přestože my v Jamonarně jsme skálopevně přesvědčení, že s prominutím tělo není blbý, takže pokud Vám něco chutná, pak to znamená, že je to i zdravé, neuškodí zmínit také pár vědecky ověřených faktů o olivových olejích. Olej z plodů olivovníku je pro zdravý to nejlepší protože obsahuje nenasycené omega3 kyseliny. Jedna až dvě lžíce olivového oleje denně zabraňují osteoporóze, podporuje trávení a je zdrojem vitaminů A, D, E a K. Kvalitní olivový olej také snižuje riziko cukrovky typu 2 a je přínosný pro kosti, hubnutí a zlepšuje funkce mozku. Obsahuje také množství kyseliny fenolové, která je zdrojem typické hořké chutí a je extrémně přínosná pro zdravou a správnou činnost srdce.

olivovy-olej-lahev-olivy-zelene

Panenský olivový olej je jediným tukem, který je absolutně přírodní, jelikož je získáván pouhým lisováním plodů bez chemických a jiných přísad. Olivy se sklízí ručně, je to nejnákladnější a neobtížnější ale taky nejlepší metoda, neboť nejvíce šetří plody a později poskytuje také nejlepší olej. Sklizeň začíná v říjnu a táhne se až do ledna. Toto období patří ve středomoří k nejvýznamnějším, protože olivový olej má v tamní kuchyni důležitou roli a čerstvě lisovaný je nejkvalitnější.

Vybírejte pečlivě, protože na trhu se kromě pravých kvalitních extra panenských olivových olejů vyskytuje celá řada pančovaných produktů. Nedávný průzkum Kalifornské univerzity v USA přinesl šokující odhalení, že téměř 70% testovaných olejů bylo falešných. Způsobů jak zjistit pravost extra panenského oleje je několik. Skutečnost, že konzumujete pravý a nikoliv falešný (smíchaný např. s obyčejným slunečnicovým olejem) extrapanenský olej lze ověřit např. ochlazením oleje v lednici - pravý olej ztuhne. Kvalitní olej také v domácí petrolejové lampě hoří - pokud ji nemáte, můžete do sklenice s olejem vložit knot. Bohužel žádný z těchto testů není 100% spolehlivý. Odborníci samozřejmě poznají originál podle chuti, ale pro laika představují tyto falzifikáty určité riziko, protože pokud na ně narazí, často sejde z cesty a nedorazí až k úžasným gastronomickým zážitkům spojeným s originály. Doporučujeme proto nakupovat u spolehlivých prodejců, jako je třeba jamonarna.cz.

Při výběru naší nabídky úzce spolupracujeme s panem Peterem Oršolíkem z firmy Olium Olivium, který se olivovými oleji zabývá profesionálně celý život, jehož podstatnou část strávil ve Španělsku a osobně se zná s majitely farem, které tyto špičkové produkty vyrábějí. Je jedním z největších znalců olivových olejů v zemi.

Nabídku olivových olejů naleznete zde

olivovy-olej-pozadi

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení