Trek v Sierra Nevada

Hoya_de_la_Mora_jamonarna

Špičková sušená šunka Jamón a vysokohorská turisitika spolu souvísí více, než by se na první pohled mohlo zdát. Nevěříte? Spousta našich zákazníků a také já i moje žena Lucka jsme lidé, kteří rádi cestují a mají rádi dobré věci. Kladný vztah ke kvalitnímu gurmánskému zážitku se tu nabízí spolu s péčí o svou dobrou fyzickou kondici. Pokud jako já po čtyřicítce také občas bojujete s mírnou nadváhou tak moc dobře víte, jak se na delších a tím spíše na vícedenních trecích každé kilo navíc pronese. Špičkové potraviny jsou pak logickým, funkčním a "last but not least" velice příjemným řešením. A právě špičkové sušené šunky z Jamonarny jsou nejen nesmírně dobré, ale také velice zdravé. A abychom spojili příjemné s užitečným, pojďme se podívat do pohoří Sierra Nevada na jihu Španělska, kde pod zasněženými vrcholky sídlí náš dodavatel sušených šunek Jamón firma Granadul a jeskyně poblíž pohoří využívá k přírodnímu sušení téhle krásné delikatesy.

Na krátký výlet je to do Španělska přece jen trochu z ruky, ale v téhle krásné zemi je toho k vidění obrovská spousta (více na našem blogu) a když už tu budete vězte, že trek v Sierra Nevada je životním zážitkem.

Cerro_de_los_machos_jamonarna

3 denní trek v srdci Sierra Nevada

Možností je nespočet, pojďme se podrobně podívat na jednu z nejkrásnějších panoramatických tras v samém srdci Sierra Nevada. Doporučujeme si dopředu zjistit počasí, protože tahle trasa je schůdná pouze v období, kdy zde není sníh a pokud je, nefunguje ani kyvadlová doprava na Posiciones del Veleta. Místní služba Altas cumbres vertiente Norte na telefonu +34 671 564 407 Vám poskytne aktuální informace. 


 

banner_eshop_jamonarna


Výchozím bodem je horní konec městečka Pradollano (nádherné lyžařské středisko) odkud na parkovišti u hostelu University Hoya de la Mora jezdí kyvadlový autobus. Ten nás pohodlně doveze do výchozího bodu na zastávce Posiciones del Veleta. Odtud se vydáme vzhůru přes horní Veredón a čeká nás první prudší výstup na Cerro de los Machos 3.329 mnm. Když se pokocháme krásným výhledem a pořídíme spoustu panoramatických fotografií, vydáme se stejnou cestou, po které jsme přišli, ale neodbočíme doprava (do směru, odkud jsme přišli, ale pokračujeme rovně až k široké cestě (zde zabočíme prudce vlevo), která původně spojovala městečko Capileira s lyžažským střediskem Sierra Nevada a pokračujeme směrem na Collado de Los Lobos. Nejen výhled na masiv Cerro de los Machos je odtud úchvatný. Cesta pokračuje až k uměle vytvořené skalní bráně, která nás zavede do údolí řeky Rio Seco. Pokračujeme po široké cestě až k malé odbočce vlevo, která nás dovede do La Loma Pelada. Výstup na Pico de Loma Pelada (3.185 mnm) doporučujeme vynechat, trasa je velmí náročná a výstup hodně strmý. Mineme tedy odbočku a pokračujeme kolem jezera Laguna de la Caldera až k horskému bivaku  Refugio de Vivac de Caldera. Tady přeconujeme. Doporučujeme jít brzo spát, protože následující etapa je velmi náročná.

Refugio_de_la _caldera_jamonarna

Vyražme co nejdříve ráno. Doporučujeme nejpozději v 8:00. Pokračujeme po cestě západním směrem vystoupáme ke Colado del Ciervo, odkud pokračujeme stoupáním do údolí Vasar del Mulhacén. Buďte zde velmi opatrní. Náročný terén spolu s častými silnými poryvy větru prověří vaši fyzickou zdatnost jako máloco. Tady velmi oceníte kvalitní bundy proti větru.  Cestou mineme studánku Viejo Lobo (Starý vlk), která podle místních průvodců nikdy nevysychá a kde můžeme doplnit zásoby vody. Pokračujeme po značené cestě Puerto de la Rague - Mulhacén až k odbočce na Puntal de las Siete Lagunas (3.251mnm), vrátíme se zpět na cestu a pokračujeme na další vrchol Puntal de la Cornisa (3.316 mnm). Z tohoto vrcholu je krásný výhled na náš dnešní cíl - vrchol Alcazaba (3.369 mnm). Výhled z tohohle vrcholu na celé pohoří Sierra Nevada patří k tomu nejúžasnějšímu, co jsme kdy v životě viděli (a to jsme toho - se vším respektem - viděli docela dost:)). 

Vrchol_Alcazaba_jamonarna

Zpět pokračujeme stejnou cestou směrem na Puntal de la Cornisa, ale asi v polovině cesty zabočíme mírně vpravo a čeká nás další výstup na vrchol Peňón del Globo (3.296 mnm). Sestoupíme po horské pěšině a podél jezera Laguna de la Loma de Culo Perro pokračujeme až k dalšímu horskému jezeru Laguna Hondera.

Laguna_Hondera_jamonarna

Tady nás čeká poměrně náročný výstup hodně ostrými serpentýnami. V místě s vyhlídkovou plošinou se pokocháme krásou hor a nepůjdeme po značené Integral de Sierra Nevada, ale odbočíme vlevo a pokračujeme podél masívu Loma de Tanto směrem k vrcholu Alto del Chorillo, mineme pozůstatky kulometného hnízda ze španělské občanské války a pod vrcholem Alto del Chorillo zabočíme na širkou cestu Transnevada Ruta H, po které vystoupáme až k Refugio Poqueira. To nejtěžší máme za sebou, tak si dnes můžeme trochu dopřát.

Laguna_de_rio_SecoBunkr_ze_spanelske_obcanske_valky_jamonarna

Ráno vyrazíme každopádně opět co nejdříve a vyrazíme směrem na sever. Překročíme Río Mulhacén a pokračujeme stále stejným směrem. U jezírka Lagunas de Río Seco si můžeme dát pauzu a po pár desítkách metrů se napojíme na nám již známou cestu, po které jsme již před dvěma dny šli. Pokračujeme západním směrem na po široké cestě na Collado del Lobo. Neodbočíme vpravo na Cerro de los Manchos (tady jsme byli první den naší výpravy), ale pokračujeme rovně přes Paso de los Guias a k horské chatě Refugio de la Carihuela. Odpočiňte si a určitě nevynechejte krátkou odbočku na Punta de Loma Púa (3.226 mnm). To bude v pořadí sedmá a čeká nás ještě po prudkém stoupání osmá třítisícovka Couloir del Veleta. Neskutečně krásný výhled je naším rozloučením a odtud už pokračujeme po zpevněné silnici serpentýnami do výchozího bodu na parkovišti u Hoya de la Mora. Dle libosti můžeme po svých nebo využít stejný kyvadlový bus, který nás před třemi dny vyvezl nahoru.


Vistas_de_las_siete_lagunas_jamonarnaPunta_de_Loma_Púa_jamonarna

 

Trasa je to krásná a velmi náročná. Doporučujeme pouze pro fyzicky zdatné jedince s dobrý vybavením. My máme výbornou zkušenost s Hanibal.cz a upřímně doporučujeme! A pokud byste se sem vydali v zimě na lyže, tak velmi dobré vybavení si můžete zapůjčit u HappySport.cz, my jsme díky nim objevily během lockdownu v roce 2021 také kouzlo Skialpinismu, ale o tom až v nějakém dalším článku.

A cestou zpět se můžete zastavit v nedalekém městečku Guadix a podívat se, jak se vyrábí úžasný sušená šunka Jamon Granadul, kterou dodáváme i do Čech.

Podrobná mapa: