Lopez de Haro, Rioja
Detailní popis produktu
Vhodné ke: španělské sušené šunky zejména Jamón Ibérico, chorizo, zralejší tvrdé ovčí sýry (Manchego Curado, Manchego Viejo), hovězí stejk, grilovaná masa, tučnější ryby
Vinařství: Bodegas Lopez de Haro
Zbytkový cukr: 2,0 g/l
Obsah kyselin: 5,8 g/l
Obsah alkoholu: 14%
Zrání v sudu (barrique): 14 měsíců
Oblast: Rioja
Limitovaná edice - každá láhev má své jedinečné číslo.
Červené suché víno vyrobené z odrůd Tempranillo (90%) a Mazuelo (10%).
La Rioja je asi nejznámější španělskou vinařskou oblastí, produkující obrovské množství různých vín. Jakkoliv se v našem konceptu zaměřujeme především na malá a střední vinařství, tak u této limitované edice vinaře Lopez de Haro jsme se rozhodi udělat výjimku a zařadit ho do pravidelné degustace v Café Jamón 1.10.2021. A udělali jsme dobře, víno se stalo jedním z tří vítězů. Ostatně i úmyslem vinaře při tvorbě téhle limitované edice bylo ukázat, že i při olbřímí produkci vín stále umí vytvořit jedinečnou perlu.
Víno vysoké viskozity má třešňově tmavou červenou barvu s fialovými odlesky.
Ve vůni můžeme postupně objevovat tóny zralého červeného ovoce, balsamico, jehličí, pepř a jemnou minerální linku.
V chuti je víno plné, krásně vyvážené, ovocně-kořenité s dokonalou kyselinkou a perfektně integrovanou tříslovinou v dlouhém dochutí. Alkohol je v chuti dokonale zakomponován a 14% není v chuti vůbec znát, proto opatrně.
Lopez de Haro patří k tradičním vinařům v oblasti Rioja Alta ve vesnici San Vincente de La Sonsierra. Canábrijské a Toloňské hory chrání vinice před silnými větry a řeka Ebro poskytuje dostatek vláhy.
Pro tuhle limitovanou edici zvolili v Lopez de Haro 18ha vinic v nadmořské výšce 530 mnm, které tvoří celkem 39 parcel odrůdy Tempranillo a 5 parcel odrůdy Mazuelo. Keře jsou zde velmi staré (60 - 80 let) a půda je jílovito-vápenatá s vysokým obsahem železa.
Hrozny se sbírají na konci října výhradně ručně. Odstonkují se a pomelou. Fermentace (14 dní) a macerace (14 dní) probíhá v nerezových tancích, každá odrůda zvlášť. Obě odrůdy se pak smíchají a zrají 14 měsíců v po druhé použitých maďarských a francouzských dubových sudech.
Konkrétně pro tuhle limitovanou edici bylo použito 312 sudů každý s objemem 225l.
Bodegas Lopez de Haro v San Vincente de La Sonsierra
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.