La Milana 0,75 2021
Související produkty
Detailní popis produktu
Už minulý ročník (2018) bylo velmi výjimečné víno. Ve vinařství Albet i Noya rádi posunují věci kupředu a nový ročník (2021), tak dostal novou recepturu.
Odrůdy Garnacha a Merlot zrají nejprve 4 měsíce každá zvášť a následně 12 měsíců pospolu.
Výsledek je prostě famózní!
Moje top doporučení - zážitek z párování La Milany a ručně krájeného Jamonu Ibérico nelze popsat slovy. Je potřeba to zažít!
Možná Vás zajímá
Proč se víno jmenuje La Milana?
Před více než 150 lety se o vinice v oblasti Can Mila de la Rocca starala paní jménem Milla. A právě na její počest je tahle červená kráska pojmenovaná.
Čísla a data
| Vinařství: | Albet i Noya |
| Zbytkový cukr: | 0,19 g/l |
| Obsah kyselin: | 3,14 g/l |
| Obsah alkoholu: | 14,5 % |
| Oblast: | Peňedés (Katalánsko) |
| Zrání: | 4 + 12 měsíců francouzský dub |

O vinařství

5 generací vinařů
Původní historie pěstování vinné révy na farmě Can Vendrell sahá hluboko do středověku. Rodina Albet - současný majitel vinařství - se zde usadila už v roce 1903. Prvním v rodové linii byl Joan Albet i Rovirosa.
V roce 1972 převzal vedení vinařství Josep Maria Albet i Noya. Ve čtvrté generaci rodinného podniku začal jako jeden z prvních na světě vůbec aplikovat na vinici ekologické postupy a zásady tedy hospodaření striktně bez používání chemických látek, hnojiv, pesticidů atd. Jako první pak uvedli na konci 80tých let minulého století na trh biovíno a stálitak u základu celého odvětví.

Kde leží?
Vinařství Albet i Noya se nachází v Katalánsku několik málo km východně od Barcelona a vzdušnou čarou asi 15 km od středozemního moře.

Rozloha vinic
V současné době hospodaří na celkem 145 ha vinic, z nichž 80,5 ha slouží výhradně k pěstování vinné révy v biokvalitě. Vinohrady leží na vápencovém kamenitém podloží, půda je chudá na živiny s různým obsahem jílu a písku, je propustná ale má dobrou zádržní kapacitu vody. Vinice jsou terasovité a mají velmi malou rozlohu - největší z nich je menší než 1 ha.. Tyto jedinečné podmínky spolu s výrazným vlivem blízkosti středozemního moře tvoří ideální základ pro výrobu krásných, jedinečných komplexních a velmi seriózních špičkových vín.
Průkopníci biovín
Vinařství Albet i Noya má velmi dlouhou historii, stáli u zrodu biovín v jeho začátcích a jejich pravidla ekologického farmaření patří k nejpřísnějším. Ctí tradice a zároveň dobře využívají moderních technologií a díky tomu jsou skutečnými pojmem ve světě vín. Věnují se péči a pěstování zejména původních odrůd a tvoří nové trendy biodynamického vinaření. . Spolupracují s univerzitou v Barceloně na studii o vlivu oteplování planety na vinnou révu.
Návštěva vinařství
Do vinařství dojedete autem z Barcelony za pár minut. Rodinné vinařství vítá každého milovníka krásných vín. Rádi Vás provedou vinicemi i místními architektonickými skvosty.
Samotná budova vinařství pochází z pera architekta Josepa Maria Pericase a byla postavena už v roce 1925.
La escalera del vino
Krásným zážitkem je také čtyřpatrové schodiště v hlavní budově, kde je dílo umělce Joana Ravena - krásně znázorněný vegetativní cyklus vína.
Špičková a uznávaná vína
Vína Albet i Noya jsou v nabídce těch neprestižnějších restaurací po celém světě. Jsou "dvorním" dodavatelem michelinské restaurace Celler de Can Roca v Gironě, pro kterou mimo jiné vyrábějí speciální edici Cavy. Jako krásnou zajímavost dodáme, že jeden z majitelů této restaurace a hlavní cukrář v jedné osobě si do tohoto vinažství jezdí osobně vybírat hrozny odrůdy Xarel-Lo z nejstarších vinic (70 let) pro svůj sezónní dezert.

"
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
