1200 Tempranillo 0,75l

499 Kč 412,40 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)

Červené suché biodynamické víno vyrobené z odrůdy Tempranillo.

Vinařství: Parra Jimenéz

Zrání v amforách: 6 měsíců

Demeter 1

Detailní informace

Detailní popis produktu

Snoubení s pokrmem: grilované maso a uzeniny, Salchichon cular, Jamón Ibérico de cebo nebo ještě lépe Jamón Ibérico de bellota

Vinařství: Parra Jimenéz

Zbytkový cukr: 1 g/l

Obsah kyselin: 5 g/l

Obsah alkoholu: 14%

Zrání v amforách: 6 měsíců

Oblast: Castilla La Mancha

Špičkové víno z produkce biodynamického vinařství Parra Jimenéz s certifikací Demeter. Jedno z nejúžasnějších červených vín, která jsme měli možnost kdy ochutnat.

Finca Inanna, kde se vína 1200 vyrábí je jedním z projektů rodiny Parra Jimenéz. Samostatné vinice a malé vinařství nedaleko hlavního sídla Parra Family (poblíž městečka Las Mesas (Cuenca) něco přes 100km jihovýchodně od Madridu) kde se vše zpracovává výhradně ručně a kde není ani zaveden elektrický proud. Zajímavé je místo i architektonicky: nově vystavěná vinařská budova připomíná kapli - viz foto.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.002

Vzácnost a výjimečnost tohoto nádherného kousku podtrhuje fakt, že jeho šarže je maximálně 2.000 lahví.

Rodina Parra Jimenéz patří nejen ve Španělsku mezi nejzkušenější odborníky biodynamického zemědělství. V projektu vína 1200 dovedli aplikaci zcela původních postupů k naprosté dokonalosti, jejímž výsledkem je tohle netradiční a naprosto vynikající víno.

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.003

Vinice leží v nadmořské výšce 900m. Půda je jílovito-vápenitá a stáří vinic je 48 let. Hrozny se sbírají výhradně ručně .Výnosnost vinohradu je 7000 kg/Ha. 

Hrozny se sbírají výhradně ručně. Mošt se lisuje šlapáním celých hroznů v kádích. Je to historicky původní metoda dnes již většinou nahrazená mletím. Ne tak v projektu 1200 Parra Family. Rmut se následně plní do amfor o objemu 400l (které byly vypáleny při teplotě 1200 °C odkud - tušíte správně - je také název vína), kde dochází k částečné maceraci a samovolné fermentaci po dobu 20 dní, během kterých se víno dvakrát denně - opět ručně - promíchává. Po ukončení fermentace se slupky a stonky odstraní a víno dále zrají v amforách 6 měsíců. Do lahví se pak stáčí bez čiření a filtrace jen s malým množstvím síry.

Popis: víno má tmavou rubínově červenou barvu a vysokou viskozitu. Vůně je velmi výrazná, poněkud divočejší v projevu, živočišné tóny a vlhká půda se prolínají se zralými lesními plody, ostružina, borůvka a lehce decentní kořenitost bílého pepře a zelené papriky.

V chuti vyniká plností, výraznější taniny s lehkou svíravostí, výborně zakomponovanou kyselinkou a výraznou linkou zralého červeného ovoce. Opatrně s množstvím - víno má 14% alkoholu, který je ale výborně schován v nádherném chuťovém akordu.

Originální a výjimečné víno pro znalce i pro všechny, kdo mají rádi kvalitní výjimečná vína.

 
 
 

 

Parra_jimenez_biodynamic_demeter.004

Vinos Biodinamicos Parra Jimenéz

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: