5 barů, které v Barceloně nesmíte minout

Optikou středoevropského suchozemce je Španělsko jedna země. Při bližším pohledu však zjistíme, že Španělsko se skládá z několik krásných a velmi různorodých světů. Jedním z nich je v severozápadní části země Katalánsko a branou do něj je právě Barcelona.

Barcelona_from_aircraft

Barcelona

Přilétáme ze severozápadu a stáčíme se k jihu a po pravé straně se otevírá krásný záliv, ve kterém sedí město obklopené z jedné strany mořem a ze tří horami. Barcelona tak už nemá kam růst a i to je jeden z důvodů neopakovatelné atmosféry. Barcelonu obejdete pěšky za pár dní a vždycky je to krásný zážitek.

Španělská gastronomie

Španělská gastronomie zejména kultura tapas (podrobně v článku <a=href"/blog/co-je-to-tapas/"> Co je to tapas? ) a španělská pohodová mentalita Vás prostě uchvátí. Jestli je zdejší pohoda výsledkem právě této kultury stravování nebo je naopak gastronomie a zejména pohodový způsob konzumace delikates příčinou zdejší pohody nevím. Je to podobná debata, jako jestli bylo dříve vejce nebo slepice. A ono je to vlastně jedno. No pasa nada. Důležité je, že v okamžiku, kdy se podvozek dotkne runwaye na letišti El Prat, okamžitě přepnete z našeho vnímání času “chronos” do daleko příjemnějšího “kairos”. Čas plyne tak nějak mimo Vás a najednou není důležité, kolik je hodin, ani co říká náš zpravidla zcela zaplněný diář.

O smyslu života (a nejen o něm) můžete donekonečna rozvažovat v řadě barů a restaurací u sklenice dobrého (zpravidla lehce alkoholického) nápoje a uzobávat k tomu něco dobrého. Velikou výhodou je vysoký standard služeb prakticky všude. Je v podstatě jedno, kam “vlezete”, téměř vždy to bude úžasný zážitek.

Naše rada

I když… Možná je to jenom moje zkušenost, ale ve Španělsku jsem strávil dost času a narazili jsem se ženou tu a tam na takový drobný nešvar. V barech a restrauracích přímo v epicentrech turistického ruchu (typicky třeba La Rambla mezi Plaza Catalunya a sochou Kryštofa Kolumba) jsme se v poměru cena/kvalita tu tam setkali s drobným nepříjemným zakolísáním. Stačí ale opustit davy turistů a vejít do některé ze stovek menších uliček, usednout do prvního baru a voialá - je to ono!

Zde je tedy několik tipů na podniky ponděku stranou hlavních turistických tepen, které byste při své cestě do Barcelony rozhodně neměli vynechat!

5_best_tapas_bar_barcelona_map.001

Bar El Drac de Sant Jordi , Plaça de Sant Josep Oriol, 3

Tenhle malý Tapas bar naleznete jen pár kroků od La Rambla. Zhruba v polovině cesty od Kryštofa Kolumba směrem k Plaza Catalunya je menší náměstí Placa Boqueira, kde zabočíte vpravo a po Carrer Del Cardenal Casaňas dojdete do malebného zákoutí.

Dvě malá náměstí Place del Pi a Placa de Sant Josep Oriol a mezi nimi stojící nádherná Basílica de Santa Maria del Pi. Její historie není úplně přesně známá, ale první zmínky o budově katedrály s největší pravděpodobností sahají až do 5. století našeho letopočtu a původně římské pohřebiště poblíž dokonce až do 1. století našeho letopočtu. Doporučujeme návštěvu a až nasytíte ducha hladového poznání, věnujte se i hladovému tělu.

Bar_El_drac_de_sant_jordi_tapas_1

Bar El Drac de Sant Jordi je uvnitř klasická úzká dlouhá “nudle”, po jejíž jedné straně stojí dlouhý pult s nabídkou tapas. V otevřené kuchyňce připravují spousty tzv. “Montaditos” vzdáleně připomínajících české chlebíčky, ale z výhradně špičkových surovin a často i tepelně upravené. Chorizo, Jamon Serrano, Jamon Ibérico, Manchego sýry, ančovičky, olivy, sardinky, zelenina, maso, smažené masové kuličky, krevety, kalamáry a spousty dalších velmi kreativních kombinací a kde si můžete nabrat, co hrdlo ráčí.

Před barem na náměstí je příjemná zahrádka, která je díky blízké katedrále povětšinou ve stínu. Mezi Vámi a kostelem je pak malé podium, kde často někdo hraje na kytaru, tančí, hraje divadlo a dotváří tak magickou atmosféru místa.

Buďte asertivní, číšníci jsou “po španělsku” eufemisticky řečeno velmi komunikativní, takže pokud neodoláte jejich nabídkám, budete během pár desítek minut přejedeni téměř do bezvědomí. A to by sice na jednu stranu mohlo být příjemné, ale byla by to škoda - není to poslední místo, kde stojí za to něco zobnout.

Tapas bar Bělohorská

Giovanni gelateria Italiana Plaça de Sant Josep Oriol 1

Jen pár metrů odtud na stejném náměstí na druhé straně (proti hlavnímu vchodu do katedrály Basílica de Santa Maria del Pi) mají podle mě jednu z nejlepších zmrzlin a palačinek v Barceloně.

Gelateria_Giovanni_Barcelona

Je to tematicky sice trochu “krok stranou” - proč bych si měl u všech všudy ve Španělsku dávat italskou zmrzlinu? - ale nikdy se mi nepodařilo projít kolem a alespoň něco malého si nedat. I když oni tu vlastně ani nic malého nemají.

Gelateria je sice malinká, ale má krásný design, znalou a příjemnou obsluhu a famózní zmrzliny a palačinky. Třeba pistácovou jsem do té doby moc nemusel, ale u Giovanniho je to o něčem úplně jiném.

Kurzy_krajeni_jamonu

Braseria Mediterranea Trobador, Rambla Catalunya, 2

Tohle je moje velká srdcovka, kam jsme pravidelně chodili na oběd. Výhodou je, že restaurace leží jen pár kroků od Plaza Catalunya, povětšinou zcela zaplněné turisty, nicméně na opačné straně, než kudy vede La Rambla směrem k moři a Columbovi. Bývá zde tedy o poznání klidněji. U Trobadura jsme byli určitě více než stokrát a vždycky to byl úžasný zážitek. Navíc oproti některým podnikům přímo na La Rambla také za rozumné ceny.

El_Trobador_Barcelona

Kromě stálé nabídky nabízejí i denní menu, pokaždé trochu jiné, ale vždycky úžasné a nápadité. Projděte si celé menu od předkrmu až po desert. Z dlouhého lístku si můžete vybrat cokoliv. Často jsme si objednávali i jídla, u kterých jsme podle názvu přesně nevěděli, co vlastně dostaneme a vždycky to byl příjemný gurmánský zážitek.

Klasické tapas talířky, olivy, zelené grilované papričky, kousky bramborové omelety (patatas bravas), jednohubky, špičkové sušené šunky jamon a spousty spousty dalších.
Doporučuji také vyzkoušet něco z aktuální nabídky ryb, které nakupují na místní tržnici denně čerstvé.
Personál také umí vždy doporučit vhodné víno k vybranému pokrmu. Za sebe musím říct, že za léta, která se věnuji také španělským vínům jsem s prominutím poněkud “zmlsaný”, ale číšníci se u Trubadura s doporučením vždycky trefili.

Jamon_bez_ecek

Santa Caterina Market, Av. de Francesc Cambó 1

Jen pár set metrů od turistické tepny La Rambla je tržiště Santa Caterina Market. Při návštěvě Barcelony určitě nevynechejte! Tržnic je ve městě několik, ale Santa Caterina má tu výhodu, že není úplně v centru turistického dění, takže většinu návštěvníků zde tvoří místní. Naplánujte si alespoň půldenní zastávku.

Své produkty zde prodávají většinou přímo farmáři a výrobci a v útrobách tržnice se snadno ztratíte v úžasné změti oliv všech druhů, barev, chutí i nálevů, ryb a všemožných mořských živočichů, sýrů, stovek druhů sušených šunek, choriza, jamonu a sušených rajčat, sladkostí a spousty dalších věcí. Malé tapas do ruky na ochutnání případně ochutnávku zdarma dostanete v podstatě u každého stánku.

Catarina_Market_Barcelona_1

Naposledny jsem se tu potkal s Eduradem Debonem, synem majitele sítě řeznictví Debon, který se věnuje oboru už 7. generaci a lze tedy předpokládat, že tomu už pomalu trochu rozumí.

Catarina_Market_Barcelona_2

A pokud Vám vyjde návštěva na víkend projděte se také na náměstíčku před hlavním vchodem, kde bývají desítky stánků většinou mladých farmářů z okolí, kteří se s láskou věnují gastronomickým experimentům se svými produkty a snadno Vás strhnou svým neutuchajícím entuziasmem a nadšením.

Tapas_boxu

Olé Mallorca, Carrer de Mallorca, 436, 08013 Barcelona, Španělsko

5_best_tapas_bar_barcelona_map.002

Stejně jako Trobador u Plaza Catalunya se restaurant Olé Mallorca nachází jen kousek od turistického epicentra - tentokrát Sagrada Familia - ale i tentokrát je to opačným směrem, než kudy proudí davy turistů.

Tuhle krásnou restauraci jsme objevili náhodou během jednoho trochu zmateného nočního návratu na kolech na hotel. Jedna z mnoha věcí, kterou na Španělsku mijuju, je možnost najíst se v restauraci ve 3 hodiny ráno.

Ole_Mallorca_Barcelona

Restaurace Olé Mallorca nabízí širokou škálu místních specialit. Já jsem tady poprvé ochutnal třeba Habitas con Jamon (fazole se sušenou šunkou jamon). Je to možná pro nás trochu netradiční kombinace, ale pokud ji umíte udělat jako v Olé Mallorca a máte ty správně ingredience je až neuvěřitelné, jak tyhle dvě na první pohled nesourodé věci spolu perfektně fungují.

V Olé Mallorca také mají (tedy alespoň podle mě), jednu z nejlepších Sangrií v Barceloně. Skoro tak dobrou, jako u nás v Jamonarně :).

A na závěr malé tajemství: Sangria jakkoliv všeobecně považována za typický španělský nápoj je ve skutečnosti oblíbená hlavně mezi turisty. Pokud chcete vypadat zasvěceně, objednejte si místo Sangrie Tinto de Verano. Je to nápoj podobný Sangrii, ale je jednodušší. Základem je červené víno (alespoň na úrovni španělského stolního vína) a sodovka nebo citronová limonáda. Podává se s plátkem citronu nebo pomeranče. Ve Španělsku by se tento nápoj měl připravovat ze značkové sodovky La Casera, pokud to budete chtít zkusit doma, můžete použít Sprite či SevenUp. Jakkoliv to zní šíleně, je to ve výsledku překvapivě dobré a přitom velmi jednoduché.

Barcelona foto

Darkove_boxy

Spanelska_vina