Vinařství Albet i Noya

som_casanostra

Původní historie pěstování vinné révy na farmě Can Vendrell sahá hluboko do středověku. Rodina Albet - současný majitel vinařství se zde usadila v roce 1903. Prvním v rodové linii byl Joan Albet i Rovirosa.

V roce 1972 převzal vedení vinařství Josep Maria Albet i Noya. Ve čtvrté generaci rodinného podniku začal jako jeden z prvních na světě vůbec aplikovat na vinici ekologické postupy a zásady tedy hospodaření striktně bez používání chemických látek, hnojiv, pesticidů atd. Jako první pak uvedli na konci 80tých let minulého století na trh biovíno a stáli tak u základu celého odvětví.

albet-i-noya-fam

Vinařství Albet i Noya se nachází v Katalánsku několik málo km východně od Barcelona a vzdušnou čarou asi 15 km od středozemního moře.

Albet-i-Noya-map.002

 V současné době hospodaří na celkem 145 ha vinic, z nichž 80,5 ha slouží výhradně k pěstování vinné révy v biokvalitě. Vinohrady leží na vápencovém kamenitém podloží, půda je chudá na živiny s různým obsahem jílu a písku, je propustná ale má dobrou zádržní kapacitu vody. Vinice jsou terasovité a mají velmi malou rozlohu - největší z nich je menší než 1 ha. Tyto jedinečné podmínky spolu s výrazným vlivem blízkosti středozemního moře tvoří ideální základ pro výrobu krásných, jedinečných komplexních a velmi seriózních špičkových vín.

albet-i-noya-berg

Vinařství Albet i Noya má velmi dlouhou historii, stáli u zrodu biovín v jeho začátcích a jejich pravidla ekologického farmaření patří k nejpřísnějším. Ctí tradice a zároveň dobře využívají moderních technologií a díky tomu jsou skutečnými pojmem ve světě vín. Věnují se péči a pěstování zejména původních odrůd a tvoří nové trendy biodynamického vinaření.  Spolupracují s univerzitou v Barceloně na studii o vlivu oteplování planety na vinnou révu. 

Vína Albet i Noya jsou v nabídce těch neprestižnějších restaurací po celém světě. Jsou "dvorním" dodavatelem michelinské restaurace Celler de Can Roca v Gironě, pro kterou mimo jiné vyrábějí speciální edici Cavy. Jako krásnou zajímavost dodáme, že jeden z majitelů této restaurace a hlavní cukrář v jedné osobě si do tohoto vinažství jezdí osobně vybírat hrozny odrůdy Xarel-Lo  z nejstarších vinic (70 let) pro svůj sezónní dezert.

Celler-can-roca-wine_1