Schatz Acinipo 0,75l

639 Kč 528,10 Kč bez DPH
Skladem (> 5 ks)

Červené nesířené víno odrůdy Frankovka pro znalce.

Vinařství: Frank Schatz

Zrání na kalech: 12 měsíců

Detailní informace

Detailní popis produktu

Vinařství: Bodegaz Frank Schatz

Ročník: 2013

Obsah kyselin: 5,7 g/l

Obsah alkoholu: 14 %

Zrání na kalech (battonage) : 12 měsíců

Oblast: Sierra de Malaga, Serrania de la Ronda

Hodnocení: Vivino 3,9 

battonage

 

 

 

 

 

 

 

 

Schatz Acinipo je víno z nejvyšší řady v nabídce naší vinotéky. Výjimečné víno pro výjimečné příležitosti.

Battonage (zrání v dubových sudech na jemných kalech) po dobu 12 měsíců a výsledkem je neskutečné víno vyšší viskozity s hutnou chutí třešní a švestek s výraznou kyselinkou, jemnou minerální linkou a dlouhou dochutí.

Tohle víno je tak dobré, že je obtížné ho popsat slovy. Je potřeba otevřít, nechat vydýchat a ochutnat.

Rodina Schatz má bohatou vinařskou historii datovanou už od 16. století a pochází původně z německy mluvící části Itálie Jižní Tyrolsko. Frank Schatz sbíral své vinařské zkušenosti v oblasti Korbu - Baden - Wurtenberg. Už jako mladý 20ti letý vinař plánoval zkusit vinaření mimo Německo a hledal nějakou výjimečnou oblast. V oblasti Serranía de La Ronda koupil v roce 1982 usedlost Finca Sanguijiuela. Na pouhých 3 Ha vinic pěstuje odrůdy Frankovka, Pinot Noir, Petit Verdot a Chardonnay s roční produkcí jen 15.000 lahví. Produkcí tohoto malého vinařství jsou nevšední vína s velkým potenciálem k archivaci.

Vinice leží v nadmořské výšce 740 nad hladinou moře, půda je písčito-hlinitá a vápenatá. Podnebí s velmi chladnými zimami a teplými léty doprovázenými nepříliš částými, ale zato výraznými srážkami.

Pěstování révy je zcela v ekologickém režimu s prováděním biodynamických praktik.

wine-ronda-672x372

Pro víno Acinipo se hrozny sklízejí výhradně ručně do malých skříněk a sklizeň probíhala od 8 až do 30 září 2013. Po převozu do vinařství se hrozny odstonkují a spontánně kvasí v otevřených nerezových vinifikátorech s následnou malolaktickou fermentací.

Po ukončení fermentace zraje víno na jemných kalech (battonage) ve slovinských dubových sudech. V prvních 6 měsících se kaly ručně promíchávají a celková doba zrání je 12 měsíců. V celém procesu výroby se nepožívá žádná síra a to ani při lahvování, které se provádí bez filtrace.

Produkce 6800 lahví, víno tak není běžně dostupné.

Víno má tmavší rubínově červené zabarvení a vysokou viskozitu.

Vůně je výrazná po zralejších třešních a švestkách s projevy kořenitosti bobkového listu a tymiánu.

V chuti má výborné kyseliny s decentní mineralitou, chuť kopíruje vůni, dobře vyvážené a výraznějšími svíravýmí taniny, dlouhé v dochuti.

Krásné a velmi originální víno z malé produkce pro opravdové fajnšmekry.

winery-images-innaugural-wine-plant-1024x683

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: