Paleta Ibérico de Bellota 24-28 měsíců

5 250 Kč 4 565,22 Kč bez DPH
Skladem (3 ks)

Přední kýta z černého iberského prasátka, ibérico de bellota, délka zrání 20+ měsíců.

Hmotnost: 4 - 4,5 kg

Složení: vepřové maso, sůl

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Simón Martín

Paleta ibérico de bellota je přední kýta z tmavého iberského prasátka, které žije ve volném výběhu a živí se výhradně žaludy a bylinkami. Ibérico de bellota je absolutně to nejlepší, co je vůbec ve světě sušených šunek k dispozici a nelze ho srovnávat s jakýmkoliv jiným produktem. Přední kýta tohoto prasátka je nejsnažší cestou, jak ochutnat to nejlepší.


Pro označní Ibérico de bellota (bellota = španělsky žalud) je potřeba splnit celou řadu podmínek na chuť má oproti ostatním jamonům největší vliv strava prasátka - mimo jiné to znamená, že prasátko musí během tzv. Montanery (období od září do března) přibrat minimálně 46 kg pouze z bylinek a žaludů.


Stejně jako naše ostatní produkty neobsahuje žádné konzervatny ani barviva.

majitel a selátka


Paleta ibérico de bellota pochází z iberských prasátek chovaných na rodinné farmě Simóna Martína ve městečku Guijuelo v oblasti Salamanca.

Prasátka se pasou na tzv. Dehesách, loukách ke mají dostatek pohybu a dostatek aromatických bylinek, kořínků a žaludů ke krmení. Výsledkem je neopakovatelná jemná oříšková chuť masa, v tuku má vyšší obsah mononenasycených (zdravých) mastných kyselin. Tuk svou strukturou připomíný spíše olivový olej, více než tradiční vepřový tuk. Iberská prasátka navíc mají tu genetickou zvláštnost, že jim tuk prorůstá do vláken svaloviny a díky tomu je maso neuvěřitelně jemné (svou konzistencí připomíná uzeného lososa) a zároveň neskutečně šťavnaté.
Dlouhé sušení palety (20 - 28měsíců proti standardním 16) pak šunce zaručuje dlouhotrvající chuť "a curado", intenzivní aroma a sytě rubínovou barvu na řezu. Jelikož se jedná o produkt, na kterém si pan Simón Martín velmi zakládá, je každý jeden kousek vycházející z jeho "secadero" (sušárny) pečlivě kontrolovat.


Paleta Ibérico de Bellota je ideální přiležitost, jak ochutat Jamón Ibérico de Bellota v "malém balení".


Podle oficiálního dělení iberských šunek má tato paleta červený štítek. To znamená ,že prasátko ze kterého je vyrobena, mělo alespoň jednoho rodiče se 100% iberskou krví. Druhý rodič je buď rasy Duroc nebo iberský kříženec. Celkově mu tedy koluje v krvi minimálně 50% iberské krve. Aby jamón získal červený štítek, musí navíc prasátko strávit minimálně 3 měsíce života pastvou v dubovém hájku, kde se živí výhradně z místních zdrojů.

Více informací o dělení sušených šunek jamón naleznete zde.

U produktů vyráběných dle původních receptur a bez chemických konzervantů se může po rozbalení objevit na kůži plíseň. Jakkoliv tato vypadá děsivě, je zcela běžná, a lze ji velmi snadno odstranit a vlastní hlavou ručíme za to, že nemá žádný vliv na kvalitu této výjimečné delikatesy. Podrobněji v článku "Jak očistit Jamón".  

secador

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

5
1x
4
0x
3
0x
2
0x
1
0x
Nevyplňujte toto pole: