Aleppo granule 30 g

69 Kč 60 Kč bez DPH
Skladem (2 ks)

Nahrubo drcené granule sušené papričky Aleppo. 

SHU 12 000, 

Hmotnost: 30 g

logo_chillidoctor

 

Detailní informace

Detailní popis produktu

Aleppo jsou chilli papričky s mírnější pálivostí ale o to rafinovanější ovocnou sladkokyselou chutí přirovanávanou k rozinkám jemnou linkou kmínu a sladkého vinného octa. Hrubší granule jsou velmi praktické pro kořenění Vašich specialit. Kouzelné jsou například v hamburgerech.

Pálivost: 12 000 SHU

Složení: chilli papričky Aleppo 100%

Země původu: Turecko

Aleppo

Chilli závislost ze Sýrie

Kdo je jednou ochutná, objeví svou novou závislost. A to nepřeháníme. Aleppo papričky, známé také jako Halaby, jsou odrůdou Capsicum annuum (papriky roční) a jsou ve světě chilli znalců považovány za kulinářské tajemství, které každému jídlu dodá vyváženost mezi výjimečnou chutí a příjemnou hřejivostí.

Jsou pojmenovány podle Syrského města Aleppo, odkud pocházejí. Město Aleppo bylo v historii součástí Hedvábné stezky a patří k jednomu z nejstarších nepřetržitě osídlených měst na světě. Dnes se produkce většiny Aleppo papriček přesunula do Turecka.

Papričky, které se stanou vaší oblíbenou tajnou ingrediencí

Zralé papričky tvarem připomínají protáhlejší červenou papriku a mají sytou vínově červenou barvu. Při zpracování se suší pouze z poloviny, díky čemuž získávají své jedinečné vlastnosti a běžně se objevují v podobě chilli vloček nebo granulí. Oproti většině drcených červených chilli papriček, mají Aleppo více unikátní a hravý chuťový profil.

Aleppo papričky sice nabízí mírnější pálivost v rozmezí 8 000–12 000 SHU, ale zato plnou a komplexní chuť, která vás nepřestane bavit. Jejich hřejivost nejprve pocítíte v krku a před tím, než se začne plně rozvíjet, překvapí vás ovocná sladko-kyselá chuť. Ta je přirovnávána k rozinkám s podtóny kmínu a s dotekem slaného vinného octa. Vůně potom připomíná ta nejlepší sušená rajčata.

Aleppo jsou díky své mírné pálivosti a netradiční komplexní chuti ideální snad do všech slaných i sladkých jídel. Významnou roli hrají v tradičních pokrmech středozemní a středovýchodní kuchyně, jako je například hummus, kebab a další masová jídla. Jsou také součástí mnoha typických kořenících směsí pocházející z této oblasti.

Jak vařit s Aleppo

Vysoce návykové jsou Aleppo papričky v burgerech, v kuřecím mase a na steakách. Pokud je přidáte do marinády nebo vlastní kořenící směsi, určitě se stanou vaší tajnou ingrediencí, na kterou se vás budou všichni ptát.

Oblíbíte si je také v těstovinách, polévkách, v pokrmech z uzenin nebo na vajíčkách. Doporučujeme pár vločkami tohoto chilli posypat pizzu nebo saláty (zejména ty těstovinové, tuňákové nebo s kuřecím masem). Ten rozdíl v chuti vás nadchne. Aleppo se skvěle doplňují s koriandrem, kmínem a oreganem nebo rajčaty, takže vyžaduje-li recept některou z těchto ingrediencí, přidejte i trochu tohoto chilli.

Zkoušeli jste někdy poprášit popcorn z mikrovlnky trochou chilli pro dodání pikantní a zajímavé chuti? Drcené Aleppo papričky jsou na to přímo ideální. Stojí za to vyzkoušet. Chuť Aleppo papriček je také lákavá pro mnohé pekaře a cukráře, protože jsou výjimečně výborné v kombinaci se skořicí. Jejich kyselost a pálivost také dobře funguje ve spojení s čokoládou a cukrem. Budou hvězdou každých vašich brownies, kořeněných oříšků nebo horké čokolády.

Zkrátka uvidíte, že jakmile jednou ochutnáte, stanou se drcené Aleppo vločky, spolu s pepřem a solí, nepostradatelnou součástí vašeho jídelního stolu.

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: